Αυτοκτόνησε κορυφαία γιατρός στη μάχη κατά του κορονοϊού στη Νέα Υόρκη

Την τελευταία φορά που μίλησαν, ο πατέρας της λέει πως ήταν “απόμακρη” και του περιέγραφε τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό πριν καν καταφέρουν να μεταφερθούν από τα ασθενοφόρα.

Το τεράστιο ψυχικό κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι μαχητές της πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας έρχεται να υπενθυμίσει η αυτοκτονίας μιας από τις πιο αναγνωρισμένες γιατρούς στον κλάδο της, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου και η ίδια είχε νοσήσει από την ασθένεια.

Η 49χρονη δρ. Λόρνα Μπριν, διευθύντρια του τμήματος επειγόντων στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο Άλεν του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, έβαλε τέλος στη ζωή της την περασμένη Κυριακή, στο πατρικό της στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Ο επίσης γιατρός πατέρας της, Φίλιπ Μπριν, δήλωσε για το θάνατο της κόρης του πως “Προσπάθησε να κάνει τη δουλειά της και αυτό τη σκότωσε”. O ίδιος προσθέτει πως η κόρη του δεν είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων και ότι είχε προσβληθεί κι εκείνη από κορονοϊό εν ώρα εργασίας. Μετά από 10 μέρες ανάρρωσης επέστρεψε στη δουλειά της, μέχρι που το νοσοκομείο την έστειλε ξανά στο σπίτι της και με παρέμβαση της οικογένειάς της η γυναίκα επέστρεψε στο πατρικό της.

Την τελευταία φορά που μίλησαν, ο πατέρας της λέει πως ήταν “απόμακρη” και του περιέγραφε τους θανάτους ασθενών με κορονοϊό πριν καν καταφέρουν να μεταφερθούν από τα ασθενοφόρα. “Βρισκόταν πραγματικά στα χαρακώματα της πρώτης γραμμής. Φροντίστε να την τιμήσετε σαν ηρωίδα. Είναι θύμα όσο κι όλοι όσοι έχουν πεθάνει”, προσθέτει ο Μπριν.

Ως “ηρωίδα που έφερε τα υψηλότερα ιδανικά της ιατρικής στο δύσκολο μέτωπο των επειγόντων περιστατικών” περιγράφει το νοσοκομείο όπου δούλευε τη γιατρό σε ανακοίνωσή του. Σε παρόμοιο μήκος κύματος η ανακοίνωση του τοπικού αστυνομικού τμήματος, που επιβεβαίωσε το περιστατικό, προσθέτοντας πως “οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής και οι διασώστες δεν είναι άτρωτοι στις ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας. Σε καθημερινή βάση, αυτοί οι επαγγελματίες εργάζονται στις πιο αγχώδεις συνθήκες κι ο κορονοϊός προσέθεσε επιπλέον παράγοντες άγχους”.

Όσοι γνώριζαν τη γιατρό, περιγράφουν ένα άτομο βαθιά θρησκευόμενο και δεμένο με την οικογένειά του. Η Λόρνα Μπριν αγαπούσε το σκι και το χορό σάλσα, ενώ μια φορά την εβδομάδα εργαζόταν εθελοντικά σε γηροκομείο.

Η Νέα Υόρκη παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας περίπου το 1/3 από το 1 εκ. καταγεγραμμένων περιστατικών, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του κυβερνήτη Άντριου Κόμο, τεστ αντισωμάτων – των οποίων η αξιοπιστία διεθνώς βρίσκεται στο μικροσκόπιο – δείχνουν ότι μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκη σχεδόν 1 στους 4 έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό ως σήμερα.

Με πληροφορίες από bbc.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: