“Αυτοί οι δρόμοι μιλάνε από μόνοι τους” – Ο Ντέιβ Σαπέλ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ (VIDEO)

O δημοφιλής σταντ – απ κωμικός στην πρώτη του παράσταση μετά από τρεις μήνες μιλά για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ με φανερή συγκίνηση και έντονες αιχμές.

Mια παράσταση διαφορετική από τις άλλες έδωσε ο δημοφιλής και πολυβραβευμένος σταντ-απ κωμικός Ντέιβ Σαπέλ. Όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη του εμφάνιση επί σκηνής μετά από σχεδόν τρεις μήνες λόγω πανδημίας, αλλά και γιατί είχε ως άξονα τα συγκλονιστικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τα όσα ακολούθησαν.

Η παράστασή του δόθηκε στο Oχάιο, σε μια απλή ξύλινη εξέδρα, με λιγοστό κοινό που φορούσε μάσκα και κάθονταν σε αποστάσεις ασφαλείας, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά. Έλαβε χώρα στις 6 Ιουνίου και πριν λίγες μέρες ανέβηκε στο κανάλι του Νέτφλιξ στο Youtube, με τον τίτλο 8.46, καθόλα συμβολικό, αφού αναφέρεται στη χρονική διάρκεια που ο αστυνόμος Derek Chauvin καθόταν πάνω στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, προκαλώντας βάναυσα το θάνατό του. Στο βίντεο, ο καλλιτέχνης “απολογείται” στο κοινό του πως: “Κανονικά δε θα σας έδειχνα κάτι τόσο ανεπεξέργαστο. Ελπίζω να καταλαβαίνετε”.

“Είναι δύσκολο να σκεφτώ τι να πω για το Τζορτζ Φλόιντ, γι’ αυτό δε θα το πω ακόμα” ξεκίνησε νευρικός και συγκινημένος ο Τσαπέλ, κρατώντας ένα σημειωματάριο το οποίο στην πραγματικότητα ελάχιστα χρησιμοποίησε. Εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στους διαδηλωτές σε “όλους τους νέους που βγήκαν να διαμαρτυρηθούν”, λέγοντας πως “Είμαι περήφανος για σας. Είστε εξαιρετικοί οδηγοί και νιώθω άνετα στο πίσω μέρος του αμαξιού. Γι’αυτό συνεχίστε εσείς οι νέοι”.

Ο Τσάπελ μίλησε για τη δική του θανάσιμη αγωνία στο σεισμό του Λος Άντζελες το 1994, όταν πίστεψε πως θα πεθάνει από στιγμή σε στιγμή: “Θυμάμαι να λέω στον εαυτό μου να μην ουρλιάξει, έτσι ώστε αν ζούσα να μη θυμόμουν τον εαυτό μου να είναι ηχηρά τρομοκρατημένος. Αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να κράτησε πάνω από 35 δεύτερα.. Αυτός (ο αστυνομικός) γονάτισε στο λαιμό ενός ανθρώπου για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Το φαντάζεστε αυτό; …(Ο Φλόιντ) ήξερε πως θα πεθάνει. Φώναζε τη μητέρα του. Φώναζε τη νεκρή μητέρα του. Μια φορά μόνο το έχω δει αυτό στη ζωή μου. Ο πατέρας μου, στο νεκροκρέβατό του, φώναξε τη γιαγιά του. Όταν είδα το βίντεο, κατάλαβα πως αυτός ο άνθρωπος ήξερε πως θα πεθάνει”.

Ο κωμικός ήταν καυστικός με όσους, σαν τον παρουσιαστή του CNN Ντον Λέμον ζητούν από του διάσημους “να βγουν μπροστά”: “Έχει την απαίτηση να βγω στους δρόμους και να μιλήσω για τη δουλειά που κάνουν οι διαδηλωτές… ως διάσημος; Πείτε μου: Θέλετε αυτή τη στιγμή να δείτε κάποιο σελέμπριτι; Δίνετε μια γ…  δεκάρα για το τι σκέφτεται ο Ja Rule (σ.σ Αμερικανός ράπερ); Όχι!” Υπενθύμισε πως ο ίδιος μιλάει για θέματα φυλετικών διακρίσεων εδώ και χρόνια επί σκηνής και πως θεωρώ πως “ο μόνος λόγος που θέλετε να ακούσετε ανθρώπους σαν εμένα είναι πως δε σας λέω ψέματα. Είμαι ένας απλός άνθρωπος. Και κάθε θεσμός που εμπιστευόμαστε μας λέει ψέματα”.

Θυμήθηκε επίσης το μακρινό του πρόγονο επίσκοπο Ντέιβιντ Σαπέλ, έναν πρώην σκλάβο που ηγήθηκε της πρώτης αντιπροσωπείας μαύρων στο Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί για το λυντσάρισμα ενός Αφροαμερικανού, ενώ μίλησε επίσης για τις δολοφονίας άλλων μαύρων από αστυνομικούς μέσα στα χρόνια, όπως ο Τρέιβον Ντέβις, ο Μάικλ Μπράουν κι ο Έρικ Γκάρνερ.

Μίλησε και για τις δολοφονίες αστυνομικών στο Ντάλας στη διάρκεια μιας από τις πρόσφατες διαδηλώσεις, λέγοντας πως ο ο Αφροαμερικανός δράστης είχε υπηρετήσει παλιότερα στο στρατό και πίστευε, όπως όταν μπήκε σε αυτόν, πως διεξήγαγε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

“Με ρωτάνε: Γιατί δε λέει τίποτε ο Ντέιβ Τσάπελ; Γιατί ο Ντέιβ Σαπέλ καταλαβαίνει αυτό που βλέπει και αυτοί οι δρόμοι μιλάνε από μόνοι τους”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: