500 εκατομμύρια δολάρια ζημιά στο σύστημα υγείας της Κούβας από το εμπάργκο των ΗΠΑ

Το δυσβάσταχτο οικονομικό, επιστημονικό και ανθρώπινο κόστος του αποκλεισμού των ΗΠΑ στο σύστημα υγείας καταδεικνύει ανάγλυφα νέα έρευνα του Υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας.

Το πιο απάνθρωπο πρόσωπο του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα αποδεικνύουν τα στοιχεία του κουβανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις επιπτώσεις του αποκλεισμό στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθηε από τον Απρίλη του 2017 ως το Μάρτη του 2018 στα πλαίσια της κουβανικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για άρση του εμπάργκο, το σύστημα υγείας της χώρας έχει υποστεί ζημιά 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εξήντα χρόνια.

Η εισαγωγή φαρμάκων, εξοπλισμού, αναλωσίμων και άλλων απαραίτητων για τη σωστή περίθαλψη των πολιτών υλικών είναι πραγματικός άθλος για το νησί, καθώς συχνά ο μόνος δίαυλος για να γίνει αυτό είναι μέσω μακρινών αγορών ή και μεσαζόντων, κάτι που αυξάνει περισσότερο το κόστος.  Ανυπολόγιστο είναι το ανθρώπινο κόστος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους στην αγωνιώδη τους αναζήτηση του κατάλληλου φαρμάκου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων για εγκεφαλικές κακοήθεις νεοπλασίες ή τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται πως στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, η εταιρείας εισαγωγών-εξαγωγών φαρμάκων MediCuba προχώρησε σε πάνω από 30 αιτήσεις για την εύρεση προμηθειών σε αμερικανικές εταιρείες, για να λάβει απαντήεις μόνο από δύο, που απλώς επισήμαναν πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε λόγω του υφιστάμενου αποκλεισμού.

Οι επιπτώσεις του εμπάργκο επεκτείνονται και στον τομέα των επιστημονικών και ακαδημαϊκών επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των Κουβανών ειδικών και των ομολόγων τους στις ΗΠΑ. Παρά τα τεράστια αυτά εμπόδια, η Κούβα πρωτοπορεί σε μια σειρά τομέων, ενώ το δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας της,  πολλές φορές έχει διακριθεί για τις ποιοτικές του υπηρεσίες, όχι μόνο στον κουβανικό, αλλά σε πολλούς δοκιμαζόμενους λαούς του Τρίτου κόσμου ιδιαίτερα.

Στις 31 του ερχόμενου Οκτώβρη προγραμματίζεται η επόμενη ψήφιση του σχεδίου για την άρση του εμπάργκου κατά της Κούβας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχέδιο που από το 1992 αποσπά σταθερά την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών – μελών, ενώ πέρισυ στην αντίστοιχη ψηφοφορία καταψήφισαν μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: cubaoggi.wordpress.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: