30 χρόνια CENESEX στην Κούβα-Η επανάσταση της διαφορετικότητας

Τρεις δεκαετίες ζωής κλείνει φέτος το CENESEX στην Κούβα, ινστιτούτο πρωτοπόρο για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με εορταστικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Είναι γνωστό πως η Κουβανική Επανάσταση δεν είχε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα και την αντιμετώπιση των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό γενικότερα, κάτι για το οποίο εξάλλου ο Φιντέλ Κάστρο είχε απολογηθεί και δημόσια. Εδώ και πολλές δεκαετίες ωστόσο, το νησί της επανάστασης βρίσκεται ανάμεσα στις πιο πρωτοπόρες χώρες σε ζητήματα δικαιωμάτων των queer, σχετικά πρόσφατα μάλιστα έλαβε χώρα η πρώτη στον κόσμο λειτουργία από τρεις τρανς πάστορες στην Αβάνα.

Αιχμή του δόρατος είναι το Εθνικό Κέντρο Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Κούβας (CENESEX), που κλείνει φέτος τα τριάντα του χρόνια, που εορτάστηκαν με πλούσιες εκδηλώσεις στην Αβάνα και το Πινάρ ντελ Ρίο. Ψυχή του Ινστιτούτου είναι η διευθύντρια του και βουλευτής Μαριέλα Κάστρο Εσπίν, κόρη του μέχρι πρότινος προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο .

Το Cenesex αναπτύσσει πολύμορφη επιστημονική, ακαδημαϊκή και προπαγανδιστική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά και πολλά ακόμα ζητήματα. Χάρη στην ακατάπαυστη ενεργητικότητα του προσωπικού, έχει πρωτοσταστήσει στη διάνοιξη δρόμων στην εκπαίδευση, την κοινωνία, την πολιτική και τη νομοθεσία για το σεβασμό του προσανατολισμού σεξουαλικότητας και φύλου, ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και τη βία που σχετίζεται με το φύλο.

Για σχολεία χωρίς ομοφοβία και τρανσφοβία

Σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα των Pride στη Δύση, που κυριαρχούνται από χορηγούς και πολιτικούς εκπροσώπους που επιζητούν απλώς ροζ ξέπλυμα μιας πολιτικής που καταπιέζει εξίσου τους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου και προτιμήσεων, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Κούβα μπορεί να διακρίνει κανείς την αρμονική σύζευξη της προάσπισης των ατομικών δικαιωμάτων με την υπεράσπιση των κατακτήσεων του κουβανικού λαού, όπως σε αυτό το στιγμιότυπο, όπου στο πανό αναγράφει “Είμαι μέρος της επανάστασης, είμαι κι εγώ Φιντέλ”.

 

Για τους ισπανόφωνους, αλλά όχι μόνο, αξίζει το βίντεο με αποσπάσματα από τις επετειακές εκδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τον ενθουσιασμό ή και την ευγνωμοσύνη τους για τη δουλειά του ινστιτούτου και τη συμβολή του σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, όχι μόνο στο σεξουαλικό, αλλά και σε κάθε άλλο τομέα της καθημερινότητας:

 

Με πληροφορίες από elcomunista.net

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: