3 εβδομάδες και συνεχίζουν οι απεργοί στα Starbucks της Βοστώνης

“Χωρίς εμάς, δεν είναι εταιρεία.” “Πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα. Πρόκειται να το μάθουν”

Μετά την απόφαση των εργαζόμενων στα Starbucks να ιδρύσουν σωματείο, εδώ και ένα χρόνο, η ροή των ειδήσεων διακόπηκε. Από το πρώτο μούδιασμα των αστικών μέσων και την αναπαραγωγή της τρομερής είδησης εμφάνισης συνδικαλισμού σε τρεις από τις 9000 καφετέριες που διαχειρίζεται η εταιρεία σε όλη τη χώρα, τον Δεκέμβρη του 2021, περάσαμε στον αποκλεισμό των ειδήσεων. Έτσι, δεν θα μπορούσε να βρει χώρο η είδηση για τη συνέχιση της απεργίας των εργαζόμενων στα Starbucks της Βοστώνης για 3 εβδομάδες.

Δημοσιεύουμε μετάφραση σχετικού δημοσιεύματος από το Jacobin.

Οι εργαζόμενοι στα Starbucks της Βοστώνης απεργούν εδώ και 3 εβδομάδες

Της SAURAV SARKAR

Πριν από τρεις εβδομάδες, ως απάντηση σε αυτό που οι εργάτες λένε ότι ήταν ιδιαίτερα κραυγαλέο σπάσιμο συνδικάτου στα Starbucks της Βοστώνης μετά την ομόφωνη ψήφο τους υπέρ ενός συνδικάτου, οι baristas προχώρησαν σε απεργία. Αυτή η απεργία συνεχίζεται ακόμα.

Περίπου στις 5:15 π.μ. της Δευτέρας, δύο αστυνομικοί και μια χούφτα απεργοσπάστες εμφανίστηκαν με ένα U-Haul [ΣτΜ: εταιρεία ενοικιαζόμενων βαν] στο κατάστημα Starbucks της Βοστώνης στη λεωφόρο Commonwealth 874 για να πάρουν έπιπλα βεράντας. Οι απεργοί εργάτες χρησιμοποιούσαν τις καρέκλες και άλλα εργαλεία. Οι διοργανωτές λένε ότι ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκφοβίσει τους απεργούς, οι οποίοι διατηρούν πικέκες 24-7 [ΣτΜ: μόνιμα] στο σημείο.

Οι baristas του καταστήματος βρίσκονται σε απεργία αθέμιτων εργασιακών πρακτικών (unfair labor practice, ULP) για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, σηματοδοτώντας την πρώτη ανοιχτή απεργία σημαντικής διάρκειας στη σύντομη ιστορία του εθνικού κινήματος Starbucks Workers United (SBWU). Το έναυσμα για την απεργία ήταν αυτό που οι εργάτες λένε ότι ήταν ιδιαίτερα κραυγαλέο σπάσιμο συνδικάτου στο κατάστημα. Εργαζόμενοι και παρατηρητές σε όλη τη χώρα ισχυρίστηκαν ότι τέτοιες τακτικές είναι κεντρικές στην απάντηση της εταιρείας στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν στις τοποθεσίες των Starbucks τους τελευταίους εννέα μήνες. (Σε απάντηση στη συμπεριφορά της εταιρείας, ο εργατολόγος Τζον Λόγκαν αποκάλεσε τα Starbucks «έναν από τους χειρότερους διασπαστές συνδικάτων στην πρόσφατη μνήμη» νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.)

Ο Spencer Costigan, υπεύθυνος βάρδιας στο κατάστημα της Βοστώνης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η απεργία, και οι συνάδελφοί τους κέρδισαν ομόφωνα ένα συνδικάτο στις 3 Ιουνίου. Λιγότερο από μία εβδομάδα αργότερα, είχαν μια νέα διευθύντρια που διαχειρίζεται επίσης μια διαφορετική, μη συνδικαλισμένη τοποθεσία Starbucks.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία για να την ξεφορτωθούμε γιατί είναι τρομερή», λέει ο Costigan.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο κατάστημα, αυτή η διευθύντρια έκοψε αμέσως τις ώρες εργασίας, υποστελέχωσε τις βάρδιες και προσέλαβε πέντε νέα άτομα με την ανάληψη των διευθυντικών καθηκόντων. Ο Costigan προσθέτει ότι αυτό «δεν έχει πραγματικά νόημα παρά μόνο όταν το βλέπεις ως μια τακτική καταστροφής των συνδικάτων».

Η συνάδελφός τους Taylor Dickerson εργάζεται συνήθως τριάντα έξι ώρες την εβδομάδα, αλλά αυτές οι ώρες έχουν μειωθεί σε μόλις δεκαοκτώ. «Είναι πραγματικά δύσκολη η πληρωμή των λογαριασμών», λέει.

Ο Costigan λέει ότι η νέα διευθύντρια «ειλικρινά υπήρξε απειλητική». Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τη διευθύντρια για σχόλιο.

Εκτός από την απομάκρυνση της διευθύντριάς τους, οι baristas στο κατάστημα απαιτούν επίσης τακτικές συναντήσεις για να συζητήσουν το προσωπικό και το ωράριο, προκειμένου να έχουν «συνεπή ευθύνη» από τη διοίκηση, σύμφωνα με τα λόγια της Dickerson.

Οι baristas στο Commonwealth Avenue 874 συχνά κάνουν πικετοφορία με καύσωνα, μέρα και νύχτα, για να διασφαλίσουν ότι το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό, ότι δεν θα γίνουν παραδόσεις και για να προσπαθήσουν να υποτάξουν την εταιρεία των 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη θέλησή τους. Τοπικοί πολιτικοί όπως η δήμαρχος Michelle Wu και η εκπρόσωπος Ayanna Pressley και πολλοί υποστηρικτές της κοινότητας, από μέλη των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής μέχρι μέλη του συνδικάτου όπως δάσκαλοι, ζωγράφοι και οδηγοί σχολικών λεωφορείων, έχουν παρέμβει. Η δημοτική σύμβουλος Kendra Lara αντικατέστησε τα έπιπλα που πήραν οι απεργοσπάστες.

Στη συνέχεια, την περασμένη Δευτέρα [ΣτΜ: 8/8/2022], περισσότερες από δύο εβδομάδες μετά την απεργία, οι εργαζόμενοι στα Starbucks σε τέσσερα άλλα καταστήματα της Μασαχουσέτης αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία των εργαζομένων της Commonwealth.

«Αν κάποιος πει ότι έχει ένα τρανσφοβικό, ρατσιστικό, ομοφοβικό άτομο στο κατάστημά του που κάνει όλα αυτά που κάνει και η εταιρεία δεν θα πει, «Λυπάμαι πολύ που σου συνέβη αυτή η εμπειρία, ας το φτιάξουμε». . . Άγριο!” λέει η Bailey Fulton, barista σε ένα κατάστημα στο Worcester που ήταν σε απεργία.

Ενώ μια απεργία ήταν πάντα προγραμματισμένη να διαρκέσει μια εβδομάδα, τρεις επεκτάθηκαν από μονοήμερες απεργίες σε διήμερες απεργίες, στη συνέχεια τριήμερες απεργίες και μετά εβδομαδιαίες απεργίες έως ότου έληξαν την Κυριακή. Περίπου 115 εργαζόμενοι των Starbucks στη Μασαχουσέτη συνολικά απεργούσαν από την 1η Αυγούστου έως τις 7 Αυγούστου. Αλλά τα άλλα τέσσερα καταστήματα δεν προχώρησαν ξαφνικά σε απεργία.

«Αυτό ήταν κάτι που …προετοιμάζαμε και συζητούσαμε με τα καταστήματα εκ των προτέρων», λέει η Kylah Clay, barista και διοργανώτρια με έδρα τη Βοστώνη.

Σχεδιασμένη από την Clay, η περιφερειακά συντονισμένη απεργία πολλών καταστημάτων αρχικά προοριζόταν να είναι απάντηση σε μια διαφορετική, εθνική πολιτική διάσπασης των συνδικάτων των Starbucks. Η εταιρεία ανακοίνωσε την άνοιξη ότι θα κυκλοφορήσει βελτιωμένα προνόμια, όπως ταχύτερη συγκέντρωση ημερών ασθενείας και φιλοδώρημα πιστωτικής κάρτας μόνο σε καταστήματα που δεν έχουν συνδικάτο και δεν συνδικαλίζονται. Είπε επίσης ότι θα παράσχει μικρότερες και καθυστερημένες αυξήσεις στους εργαζόμενους στα καταστήματα με συνδικάτο.

Η Starbucks ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να προσφέρει τα νέα πλεονεκτήματα στα καταστήματα με συνδικάτα επειδή αποτελούν αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η Workers United, η μητρική ένωση της SBWU, έχει παραιτηθεί από τυχόν αντιρρήσεις σε επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των Starbucks, Howard Schultz. Μέλη της SBWU λένε ότι αυτό δείχνει ότι το πραγματικό κίνητρο των Starbucks ήταν να εκτονώσει τις νέες συνδικαλιστικές δράσεις.

«Απλώς προσπαθούν να παγώσουν και να σταματήσουν και να αποτρέψουν τη συνδικαλιστική οργάνωση νέων καταστημάτων. Γιατί «έι, θα έχεις αυτά τα υπέροχα προνόμια αν δεν είσαι συνδικαλισμένος», λέει o Jasper Torres, υπεύθυνη βάρδιας στο κατάστημα στο Coolidge Corner στο Brookline που είναι ένα από τα πέντε σε απεργία.

Το πρώτο από αυτά τα πλεονεκτήματα για τα μη συνδικαλισμένα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ελευθερίας στον ενδυματολογικό κώδικα και περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης, καθώς και ορισμένες από τις αυξήσεις στους μισθούς τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Αυτή η ημερομηνία ήταν ο λόγος για τον οποίο, όταν η Clay άκουσε για τις αλλαγές πολιτικής τον Μάιο, σκέφτηκε ότι η SBWU θα πρέπει να δώσει μια συλλογική απάντηση μέσω άμεσης δράσης στις αρχές αυτού του μήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της συντονισμένης εθνικής απάντησης της Starbucks Workers United στην διάσπαση των συνδικάτων ήταν μέσω της υποβολής κατηγοριών αθέμιτης εργασιακής πρακτικής στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων (NLRB), αν και πολλά μεμονωμένα καταστήματα έχουν απεργήσει σε τοπικό επίπεδο, βασιζόμενα συχνά σε απεργιακό ταμείο που χρηματοδοτείται από το SEIU που εκταμιεύει η Workers United.

Ενώ η Clay είχε άλλες ιδέες, αρχικά είχε πρόβλημα να πείσει τους ηγέτες σε καταστήματα σε άλλες περιοχές της χώρας να υιοθετήσουν ένθερμα την ιδέα μιας συντονισμένης άμεσης δράσης: «Αντίθετα, άρχισα να περιστρέφομαι και να σκέφτομαι: «Εντάξει, τι θα λέγατε να τους δείξουμε πώς θα έμοιαζε, κάπως σαν ένα σχέδιο στην περιοχή μας, και μετά να βάζαμε στόχο για την Εργατική Πρωτομαγιά».

Η περιφέρεια της Νέας Αγγλίας του SBWU έχει μια επιτροπή συλλογικής δράσης στην οποία η Clay έφερε την ιδέα της, φροντίζοντας να αναγνωρίσει ότι δεν θα ήταν όλοι οι περιφερειακοί ηγέτες έτοιμοι να καλέσουν σε απεργία στο χώρο εργασίας τους. «Ο τρόπος που το παρουσίασα ήταν ένας «μπουφές δράσης»: δεν είναι όλα τα μαγαζιά έτοιμα να πάρουν τις γαρίδες jumbo, αλλά μερικά από αυτά θα ήθελαν να πάρουν μια σαλάτα», λέει.

Αλλά όταν το κατάστημα της Commonwealth Avenue 874 προχώρησε στην επ’ αόριστον απεργία του στα μέσα Ιουλίου, τα πράγματα ανέβηκαν. Η περιφερειακή ομάδα των Starbucks Workers United κατέληξε σε ένα σχέδιο για απεργίες αθέμιτων εργασιακών πρακτικών σε πέντε καταστήματα στη Μασαχουσέτη, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος στη Λεωφόρο Commonwealth 874. Προηγήθηκε μια συλλογική πρωινή συγκέντρωση έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο στη Βοστώνη που στεγάζει το τοπικό γραφείο της NLRB.

«Χωρίς εμάς, δεν είναι εταιρεία. Εάν η εταιρεία δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, δεν παίρνει χρήματα». [ΣτΜ: Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά]

Τρεις από τις απεργίες προορίζονταν να είναι μονοήμερες, αλλά όλοι παρέτειναν τις απεργίες τους από Δευτέρα έως Τρίτη. Και μετά από Τρίτη έως Τετάρτη. Και μετά την Τετάρτη μέχρι την Κυριακή.

«Είναι πολύ δυνατό να βλέπεις πόσο πολλά ελέγχουμε ως συνεργάτες. Γιατί χωρίς εμάς, δεν είναι εταιρεία. είμαστε ο λόγος για τον οποίο είναι μια εταιρεία», λέει η Adrianna Ross, εκπαιδεύτρια barista σε ένα κατάστημα της Watertown που είναι ένα από τα πέντε καταστήματα που απεργούν. «Αν η εταιρεία δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, δεν παίρνει χρήματα», λέει.

Εκτός από το κατάστημα που είναι προς το παρόν εκτός λειτουργίας και τα τέσσερα που απεργούσαν την περασμένη εβδομάδα, δύο ακόμη καταστήματα της περιοχής πραγματοποίησαν “sip-ins”, μια άλλη επιλογή από τον “μπουφέ δράσεων” της Clay. Σε ένα sip-in, οι υποστηρικτές των baristas μπαίνουν στα καταστήματα και καταλαμβάνουν χώρο παραγγέλλοντας πολύ απλά ποτά και διαταράσσοντας παθητικά την επιχείρηση ενώ επιδεικνύουν αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους.

Οι εκατοντάδες απεργοί των Starbucks στη Μασαχουσέτη δηλώνουν δεσμευμένοι να δουν την απεργία αορίστου χρόνου στο Commonwealth Avenue 874 να πετυχαίνει, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται μαζί σε ευρύτερα ζητήματα για το συνδικάτο. «Νομίζω ότι όταν πρόκειται για απτές νίκες από μια απεργία, θα έλεγα ότι η απεργία της Comm Ave είναι πιο σημαντική. . . », λέει ο Torres, «αλλά νομίζω ότι τα οφέλη της 1ης Αυγούστου είναι επίσης πολύ σημαντικά.»

Η Starbucks Workers United ανέφερε σε δήλωση ότι «οι εταίροι σε όλη τη χώρα προσέχουν και εμπνέονται από τις συλλογικές ενέργειες που συμβαίνουν στη Μασαχουσέτη».

Τα ίδια τα Starbucks δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχόλια για αυτήν την ιστορία, οπότε η τελευταία λέξη πάει στον απεργό Willow Montana από το κατάστημα Cleveland Circle: «Πραγματικά δεν έχουν ιδέα τι μπορούμε να κάνουμε ακόμα. Πρόκειται να το μάθουν».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: