20.000 μολύνσεις από κορονοϊό στην Amazon – “Χαμηλότερος από το μέσο όρο” ο αριθμός ισχυρίζεται η εταιρεία

Πρόκειται για 20.000 εργαζόμενους, που πλήρωσαν κυριολεκτικά με την υγεία τους τα αδιανόητα υπερκέρδη που κατέγραψε η πολυεθνική σε όλο αυτό το διάστημα, καθώς η καραντίνα και ο γενικότερος φόβος μετάδοσης οδήγησαν σε εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών. 

Στη δημοσιότητα έδωσε η Amazon, μετά από μήνες κατακραυγής και πιέσεων από εργαζόμενους και οργανώσεις τον αριθμό του προσωπικού της εταιρείας που έχει νοσήσει από κορονοϊό ως σήμερα.

Πρόκειται για 20.000 εργαζόμενους, που πλήρωσαν κυριολεκτικά με την υγεία τους τα αδιανόητα υπερκέρδη που κατέγραψε η πολυεθνική σε όλο αυτό το διάστημα, καθώς η καραντίνα και ο γενικότερος φόβος μετάδοσης οδήγησαν σε εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών.

Η εταιρεία ανταπάντησε σε ανάρτησή της με τον ισχυρισμό ότι το ποσοστό μολύνσεων στο προσωπικό του 1,4 εκ., που περιλαμβάνει και τη θυγατρική Whole Foods είναι κατά 42% χαμηλότερο από εκείνο του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Ο ισχυρισμός είναι έωλος ως και φαιδρός, καθώς προφανώς μεταξύ των εργαζομένων της Amazon προφανώς δε συμπεριλαμβάνονται πολλά άτομα άνω των 65, που είναι και πιο ευάλωτα στον ιό. Επιπλέον, μόνο τα στοιχεία από την πολιτεία της Μινεσότα, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κατά κεφαλή κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας, δείχνουν ότι προσβλήθηκε το 3,17% εξ αυτών, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό της πολιτείας.

Η Amazon πάντως αρνείται να αποκαλύψει τους ακριβείς αριθμούς ανά πολιτεία, ούτε διευκρινίζει ποια κατηγορία εργαζομένων είναι πιο ευάλωτη, πχ. όσοι δουλεύουν σε αποθήκες. Ο CEO του διαδικτυακού κολοσσού και πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη αυτή τη στιγμή, Τζεφ Μπέζος, υποστηρίζει ότι έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα τεστ κορονοϊού και ότι ως το Νοέμβρη σχεδιάζει να διεξάγει 50.000 καθημερινά σε πάνω από 650 εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η διοίκηση επίσης υποστηρίζει πως προσφέρει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναρρωτικές άδειες μετ’ αποδοχών για όσους εργαζόμενους πρέπει να μπουν σε καρανατίνα. Από την αρχή της πανδημίας ωστόσο, πολλές είναι οι καταγγελίες, αλλά και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, ιδιαίτερα στις αποθήκες, που έκαναν λόγο για συνωστισμό, έλλειψη προστατευτικών μέσων και γενικότερα απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές, με την εταιρεία να απαντάει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και με απολύσεις όσων πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις.

“Η Amazon επέτρεψε στον Covid-19 να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτή, όπως και των μελών της οικογένειας, των γειτόνων και φίλων τους”, λέει Dania Rajendra μέλος οργάνωσης που ζητά ισχυρότερα ελεγκτικά μέτρα σε βάρος της εταιρείας και προσθέτει πως “Η Amazon είναι σαφέστατα απειλή για τη δημόσια υγεία”.

Με πληροφορίες και φωτογραφία από telesur
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: