1 στους 25 Αμερικανούς παραδέχεται πως ήπιε χλωρίνη ή άλλο καθαριστικό για τον κορονοϊό

Τις συμβουλές του προέδρου Τραμπ ακολουθεί ένας τρομαχτικός μεγάλος αριθμός Αμερικανών, αφού πέρα από την κατάποση χλωρίνης, συνολικά σχεδόν το 40% δήλωσε ότι έκανε κάποια επικίνδυνη χρήση καθαριστικών, από το πλύσιμο τροφίμων μέχρι την εισπνοή τους για να “σκοτώσουν τον ιό”.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Λοιμώξεων (CDC) σχετικά με τη μη ασφαλή χρήση χλωρίνης και άλλων καθαριστικών από Αμερικανούς πολίτες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι αναφορές για αυξημένες κλήσεις στα κέντρα δηλητηριάσεων διάφορων πολιτειών στις ΗΠΑ μετά τη διαβόητη προτροπή του προέδρου Τραμπ για “ενέσεις με αντισηπτικά” είχαν σημάνει ένα πρώτο καμπανάκι κινδύνου, η έκταση όμως των επικίνδυνων συμπεριφορών στις οποίες συνέβαλε και η στάση του Αμερικανού ηγέτη είναι πέρα από κάθε φαντασία.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήγαγε στις αρχές του Μάη το CDC σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 περίπου ατόμων, το 4%, δηλαδή 1 στους 25, απάντησε πως ήπιε ή έκανε γαργάρες με χλωρίνη, σαπουνόνερο ή άλλα καθαριστικά. Συνολικά, το 39%, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες, ανέφερε μία τουλάχιστον επικίνδυνη χρήση καθαριστικών νομίζοντας πως καταπολεμά τον κορονοϊό. Μεταξύ άλλων το 19% ανέφερε ότι έχει πλύνει τρόφιμα (πχ φρούτα και λαχανικά) με χλωρίνη, 18% ότι χρησιμοποίησε οικιακά καθαριστικά για να πλύνει τα χέρια ή το δέρμα του, 10% ότι ψεκάζουν το σώμα τους με καθαριστικά ή αντισηπτικά και 6% ότι έκαναν εισπνοές αντισηπτικών και καθαριστικών οικιακής χρήσης.

Όπως είναι αναμενόμενο, το 25% των ερωτηθέντων ανέφερε κάποια επίπτωση στην υγεία τους λόγω χρήσης καθαριστικών, όπως φλεγμονή στη μύτη, το δέρμα ή τα μάτια, ζαλάδες, πονοκέφαλους, ναυτία, ταραγμένο στομάχι και αναπνευστικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση χλωρίνης, μόλις το 23% γνώριζε πως ο ασφαλέστερος τρόπος χρήσης της σε διάλυμα είναι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, και μόλις το 35% ότι δεν πρέπει να ανακατεύεται με ξίδι λόγω πιθανής δημιουργίας δηλητηριωδών αερίων. Πάνω από 4 στους 10 αγνοούν ότι είναι επικίνδυνη η ανάμειξη χλωρίνης και αμμωνίας.

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα εμφανίστηκε αρκετά σίγουρη ότι γνωρίζει πώς να πλένει και να απολυμαίνει με ασφάλεια το σπίτι, καθώς το 82% συμφωνεί “πολύ” ή “αρκετά” ότι έχει αυτή τη γνώση.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: