Δεν μπορεί οι κανόνες υγιεινής να εφαρμόζονται αλά καρτ και να μην ανοίγει η εκπαίδευση

Ο Δήμος έχει λόγο να απαιτήσει το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων & ΕΠΑΛ, γιατί δεν μπορεί οι κανόνες υγιεινής που εφαρμόζονται να είναι αλά καρτ, να μπορεί δηλαδή η Κυβέρνηση να ανοίγει ένα τομέα της οικονομίας και να μην μπορεί να ανοίγει η εκπαίδευση.

Να γίνει προτεραιότητά του Δήμου για τη νέα χρονιά η στήριξη των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των σχολείων της Αθήνας.

Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Γενάρη 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε τα εξής:

« Ευχόμαστε Καλή Χρονιά, παρόλο που η νέα χρονιά φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη. 

Επειδή είναι σε εξέλιξη η πανδημία και η κρίση της οικονομίας, το βασικό ζητούμενο από τη δική μας σκοπιά, με τη δική μας ιεράρχηση,  είναι τί μέτρα θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ώστε να στηριχτούν οι χιλιάδες επαγγελματίες της Αθήνας, τόσο οι έμποροι όσο και οι επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης. Ειδικά ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να παραμένει κλειστός, συνεχίζει όμως να πληρώνει, και να πληρώνει και δημοτικά τέλη.

Μετά από τρεις μήνες αποκλεισμού, βλέπουμε τις επιπτώσεις που φέρνει αυτή η κατάσταση στην επαγγελματική στέγη, αλλά και στη δυσκολία να πληρώσει αυτός ο κόσμος. Θεωρούμε ότι πρέπει να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με ευθύνη της δημοτικής Αρχής, για να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα και απαλλαγές για τη στήριξη των επαγγελματιών της πόλης, ώστε να συμβάλλει ο Δήμος στο μέτρο του δυνατού στη στήριξη της παρουσίας του εμπορίου και των καταστημάτων του επισιτισμού στην πόλη μας. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα καταθέσει αναλυτική πρόταση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν δεν έχετε διάθεση να το βάλετε εντός ημερήσιας διάταξης, θα συζητηθεί εκτός.

Άνοιξαν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία, παραμένουν όμως κλειστά τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Η παροχή της γνώσης γίνεται με αυτόν τον υποβαθμισμένο τρόπο της τηλεκπαίδευσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Δήμος έχει λόγο να απαιτήσει το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων & ΕΠΑΛ, γιατί δεν μπορεί οι κανόνες υγιεινής που εφαρμόζονται να είναι αλά καρτ, να μπορεί δηλαδή η Κυβέρνηση να ανοίγει ένα τομέα της οικονομίας και να μην μπορεί να ανοίγει η εκπαίδευση.

Σε αυτό προσθέτουμε το γεγονός ότι αυτές τις μέρες γίνεται η συζήτηση για ένα συνολικό πλέγμα παραπέρα φραγμών, έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού στα πανεπιστήμια, ενώ αυτά συνεχίζουν να είναι εδώ και ένα χρόνο κλειστά. Και είναι κλειστά μόνο τα προπτυχιακά τμήματα, τα τμήματα δηλαδή στα οποία οι φοιτητές λαμβάνουν γνώσεις στον προπτυχιακό κύκλο. Όλες οι άλλες λειτουργίες στα  πανεπιστήμια- “επιχειρήσεις” είναι ανοιχτές και ανεμπόδιστες. Η εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας αφορά πέντε ιδρύματα που βρίσκονται στο Δήμο μας.  Είναι σημαντικό το Δημοτικό Συμβούλιο να μην δείξει ανοχή στο να καλλιεργείται μια αποπροσανατολιστική συζήτηση σε σχέση με τη βία στα Πανεπιστήμια, όταν αυτά εδώ και ένα χρόνο είναι κλειστά με ευθύνη της Κυβέρνησης, υποβαθμίζοντας την παρεχόμενη γνώση .

Την Κυριακή, ένας συνάνθρωπός μας, άστεγος, βρέθηκε νεκρός στην πλατεία Ραγκαβά. Δεν αμφισβητούμε την ευαισθησία κανενός. Το γεγονός όμως, ότι πέθανε από το κρύο, θάφτηκε κυριολεκτικά από τα μέσα ενημέρωσης. Δείχνει και την επιλεκτική ενημέρωση από τα κανάλια και το πού στρέφουν τα φώτα της δημοσιότητας. Έχουν γίνει κάποια πράγματα, όμως θα πρέπει να έρθει μια εικόνα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με τον αριθμό των συμπολιτών μας που μένουν άστεγοι αυτή τη στιγμή και τι εξατομικευμένα μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές.  

Το ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον καταλογισμό ποσών σε 15 εργαζόμενους του πρώην ΠΟΔΑ, ζητώντας τους να πληρώσουν πίσω μεγάλα ποσά που όμως αφορούν δεδουλευμένα. Επειδή αυτή η απόφαση είχε οριακή πλειοψηφία, θεωρούμε ότι πρέπει να πάρει θέση και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι 63 κτίρια ξαναδίνονται στην πόλη και στους κατοίκους της. Παρόλο που δεν αμφισβητούμε το νούμερο, πρέπει να το ξαναδούμε γιατί στην πραγματικότητα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης μας είναι περισσότερα. Εμείς ζητάμε μεταξύ αυτών να συμπεριλάβετε και το ιστορικό κτίριο της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας που είναι παραμελημένο, ώστε να γίνει το Μουσείο της ΕΠΟΝ, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Αυτή η πόλη έχει ιστορία και πρέπει να τη μάθουμε. »

 

Στην ίδια συνεδρίαση η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:

« Συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους (σε φόρμες και παντελόνια εργασίας, μπουφάν αδιάβροχα, γάντια εργασίας, ανακλαστικά γιλέκα, μάσκες φίλτρου, που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ) και ελλείψεις σε είδη ατομικής υγιεινής (τα αντισηπτικά έχουν δοθεί σε μικρή συσκευασία, οι μάσκες και τα γάντια μιας χρήσεως δεν επαρκούν). Γνωρίζουμε ότι ο Διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη. Αυτό το πρόβλημα κρατάει πάρα πολλούς μήνες. Ο Δήμος θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που έδινε ο Νόμος για να κάνει προμήθεια με απευθείας ανάθεση μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, όπως έκανε με προμήθειες που σχετίζονταν με τον μεγάλο περίπατο.

Οι υποδομές και τα αποδυτήρια των πόστων καθαριότητας και πρασίνου είναι στα μαύρα τους τα χάλια. Πέρα από το διαχρονικό πρόβλημα με την επικίνδυνη κατάσταση στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού, αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά προβλήματα, από τα πολλά που υπάρχουν, που δείχνουν την κατάσταση που είναι τα πόστα. Στην 2η δημοτική Κοινότητα, μέσα στο πόστο καθαριότητας που είναι στην οδό Δουρίδος φυλάσσεται αυτοκινούμενο σάρωθρο με αποτέλεσμα να μην χωράνε οι εργαζόμενοι. Στην 3η δημοτική κοινότητα σε τομέα οδοκαθαρισμού στο ύψος της Πειραιώς δεν υπάρχει πόστο για τους εργαζόμενους και σημείο συνάντησης για υπογραφές και παρουσία είναι  ένα αναψυκτήριο. Στον τομέα οδοκαθαρισμού της 1ης δημοτικής κοινότητας που στεγάζεται σε υπόγειο κάτω από την Αγορά υπάρχει διαρροή νερών στο χώρο. Το πόστο πρασίνου που είναι μέσα στο Άλσος Παγκρατίου στεγάζεται σε μια πρόχειρη κατασκευή, ενώ στην Γκράβα στεγάζεται σε ένα  μικρό δωμάτιο μέσα στο σχολικό συγκρότημα.

Ενημερωθήκαμε ότι σήμερα, με αυτό το κρύο, τα κεντρικά γραφεία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών δεν είχαν θέρμανση. Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων μαζί με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Πολλοί σταθμοί λειτουργούν με μειωμένο ωράριο γιατί υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού, αφού οι εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειες που δικαιούνται. Σε τουλάχιστον έναν παιδικό σταθμό, το προσωπικό διέθεσε δικά του χρήματα για την αγορά αντισηπτικών. Σε κανέναν παιδικό σταθμό δεν πραγματοποιήθηκαν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, τουλάχιστον στο προσωπικό, ενώ η απάντηση που δίνεται είναι ότι μπορούν να απευθύνονται στις λέσχες φιλίας. Αξίζει να δώσετε μια απάντηση στους γονείς για το αν θα αντιμετωπίσει ο Δήμος αυτά τα αυτονόητα, ή αν θα συνεχιστεί η ίδια πρακτική τα αποτελέσματα της οποίας φάνηκαν όταν ήταν ανοιχτοί οι σταθμοί, τόσο με τα κρούσματα που υπήρχαν, όσο και με τους σταθμούς που έκλειναν λόγω των κρουσμάτων ».    

 

Καταψηφίζοντας την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος 2021 του Δήμου Αθηναίων, ο Χάρης Βουρδουμπάςδημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισήμανε τα εξής:

« Είχαμε καταψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021 γιατί θεωρούμε ότι απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες των Αθηναίων. Η συγκεκριμένη αναμόρφωση που ψηφίζεται σήμερα, γενικά επιβεβαιώνει αυτήν την κατεύθυνση.

Προβλέπονται προφανώς ορισμένα έργα που αφορούν τα νηπιαγωγεία, στην κατεύθυνση υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι τέσσερα σημαντικά έργα φεύγουν από το πρόγραμμα του 2021 και μεταφέρονται τα επόμενα χρόνια, είναι πρόβλημα. Τέτοια είναι το στέγαστρο της Βαρβακείου Αγοράς, η στεγάνωση του αμαξοστασίου στην Ιερά Οδό, η μελέτη της στατικής επάρκειας των κτιρίων του Δήμου Αθηναίων.

Το γεγονός ότι αυξάνεται κατά 500 χιλιάδες ευρώ το κονδύλι σχετικά με την εργολαβία για την συντήρηση των σχολείων εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω σε σχέση με την πραγματική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολικά κτίρια. Έχοντας αναδείξει τόσες φορές τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολικά κτίρια, θεωρούμε ότι αφού μπήκε η δημοτική Αρχή στη διαδικασία της αναμόρφωσης, θα έπρεπε ταχύτερα να ξεκινήσουν έργα για τις επισκευές και συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια. Παρουσιάζατε την εργολαβία των 30 εκατομμυρίων ως μεγάλη επιτυχία, όμως όλα έργα πηγαίνουν για το 2022 και το 2023. Αυτό είναι προβληματικό γιατί αυτή την περίοδο οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν όλο και περισσότερα προβλήματα στα ήδη παλιά σχολικά κτίρια που έχουμε στο Δήμο της Αθήνας. »

 

Για τη λειτουργία των Παιδικών Εξοχών το καλοκαίρι του 2021, ο Στέλιος Λάμπρουδημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δήλωσε τα εξής:

« Κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τον προγραμματισμό της λειτουργίας των Παιδικών Εξοχών το καλοκαίρι. Καταλαβαίνουμε ότι η μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων κατασκηνωτών σε συνολικά 600 ανά περίοδο σχετίζεται με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω COVID-19. Υπάρχει όμως μείωση, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, στους ψυχολόγους (από 2, φέτος είναι 1) και στους κοινωνικούς λειτουργούς (από 3, φέτος είναι 2). Τα 600 παιδιά σε κάθε περίοδο είναι αρκετά και θα έπρεπε να μείνει ίδιος ο αριθμός αυτού του προσωπικού.

Οι αμοιβές των στελεχών (ομαδάρχες, κοινοτάρχες, αρχηγός κλπ) είναι πολύ μικρές για να δεσμεύει ένας εργαζόμενος όλο του το καλοκαίρι. Παρουσιάζουμε έναν πίνακα με τις αμοιβές από το 2006. Το 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση για να αυξηθούν οι αμοιβές αυτές, εκδόθηκε η απαιτούμενη ΚΥΑ με μεγάλη καθυστέρηση αρκετούς μήνες μετά, περιείχε όμως μικρότερες αμοιβές από αυτές που πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Για το ζήτημα αυτό έκανε ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Μ. Βορίδη, από τις πρώτες απαντήσεις της θητείας του, αναφέρει ότι “το ύψος των αποδοχών (…) καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών & Εσωτερικών. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δεσμευτική για τη διοίκηση.” Δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο το 2019 ψήφισε μια ελάχιστη αύξηση γι’ αυτούς τους εργαζόμενους και το Υπουργείο την απορρίπτει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην πληρώθηκαν αυτή την αύξηση. Ο Δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει νομοθετική ρύθμιση για αυτό το θέμα, γιατί με αυτά τα μικρά ποσά δεν θα έρχεται κανένας να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι φέτος θα λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις με τους όρους ασφάλειας και με όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. »

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: