Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι – Τι είναι καλό και τι κακό

Ένα αγοράκι τόσο δα
στον μπαμπά του πάει.
“Τι είν’ καλό και τι κακό;”
το μικρό ρωτάει.

Το ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) «Τι είναι καλό και τι κακό;» εκδόθηκε το 2015 στα ελληνικά – απόδ. Μόνικα Βαξεβάνη – και αποτελεί το πέμπτο βιβλίο της σειράς Μικροί Αναγνώστες – Μεγάλοι Συγγραφείς” των εκδόσεων Πάπυρος. Πρωτοκυκλοφόρησε στη Σοβιετική Ένωση το 1925 και γνώρισε διάφορες εκδόσεις. Η συγκεκριμένη αφορά αυτή του 1971 με εικονογράφο τον Βίκτορ Κιρίλοφ.

Ήρθε και έφυγε η βροχή,
ο ήλιος βγαίνει πάλι.
Είναι καλό,
και χαίρονται
παιδάκια και μεγάλοι.

Πρόκειται για ένα από τα παιδικά ποιήματα που έγραψε ο ποιητής-σύμβολο της ρωσικής αβανγκάρντ με τα οποία μεγάλωσαν γενιές παιδιών στη Σοβιετική Ένωση. Με γλώσσα καθαρή, με σαφή νοήματα και εικόνες ο Μαγιακόφσκι μιλάει στους μικρούς αναγνώστες για το τι σημαίνει θάρρος, δικαιοσύνη, πόσο κακό είναι να πληγώνεις τους αδύναμους, πόσο σημαντική είναι η επιμέλεια και η εργατικότητα. Μιλά με τη γλώσσα των αδρών αντιθέσεων που είναι οικεία στα μικρά παιδιά.

Αν ένας άθλιος καβγατζής
μικρούλια βασανίζει,
μ’ αυτή τη συμπεριφορά
τίποτα δεν κερδίζει.

Στους στίχους του Μαγιακόφσκι υπάρχουν στοιχεία της σοβιετικής εποχής. Ένας κώδικας συμπεριφοράς από μεμονωμένα επεισόδια αξιέπαινων/αξιοκατάκριτων πράξεων. Μια σειρά παραδειγμάτων που αρχίζουν με μια περιγραφή του καιρού για να δώσουν τι είναι «καλό» και τι «κακό», με στόχο να πάρουν τα παιδιά μια ιδέα περί καλής και κακής συμπεριφοράς, την ικανότητα να αξιολογούν σωστά τους εαυτούς τους και τους άλλους.

Ο πατέρας τελειώνει την ομιλία του με μια γενίκευση και ο μικρός μαθαίνει να πορεύεται στο “καλό”.

Στοιχεία έκδοσης

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ:

Что такое хорошо и что такое плохо?
Εκδότης     ΠΑΠΥΡΟΣ
Ημερ. εκδ  Νοέμβριος 2015
Σχήμα         25X25
Σελίδες       24
Τιμή εκδ.    9Ε
Σειρά           ΜΙΚΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ / ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: