Πώς στηρίζετε το ΓΝ Άρτας, κύριοι της κυβέρνησης; Παίρνοντας τα μισά έσοδά του;

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας και αγωνιστική υποδοχή της Γκάγκα και λοιπών αρχών, στο ΓΝ Άρτας,

Σήμερα έρχεται στο Νοσοκομείο η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα, ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Καρβέλης και ο βουλευτής Άρτας και Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιος.

Σαν ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και 3μελής των γιατρών του Νοσοκομείου καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 3 το μεσημέρι στην πύλη του Νοσοκομείου. Καταθέτουμε τα αιτήματά μας και λέμε δημόσια τα εξής:

1. Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και εφημερεύει καθημερινά, για μια ακόμη χρονιά κινείται στα ίδια επίπεδα που κινείται τα 10 τελευταία χρόνια και προφανώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας του Νοσοκομείου. Δεν συζητάμε για την ανάπτυξη του Νοσοκομείου. Πιο συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός λειτουργίας κινείται στα 8 εκ. ευρώ ανά έτος την ίδια στιγμή που το Νοσοκομείο βεβαιώνει διπλάσια έσοδα στους ασφαλιστικούς φορείς., δηλαδή προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε χιλιάδες πολίτες και εφημερεύει καθημερινά. Και η οικονομική στήριξη του πού είναι κύριοι της κυβέρνησης; Στο να του παίρνεται τα μισά από τα έσοδα του;;; Σε ποιο άλλο Νοσοκομείο γίνονται αυτά;;;

2. ΦΕΚ λειτουργίας και Οργανισμός Νοσοκομείου Άρτας. Να ενημερώσουμε ότι το Νοσοκομείο Άρτας λειτουργεί με ΦΕΚ του 2012, μνημονιακό οργανισμό οριζόντιων περικοπών κλινών και οργανικών θέσεων, οργανισμό υποβάθμισης εδώ και 10 χρόνια. Είναι λοιπόν εντελώς υποκριτικό να ζητάει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Οι κενές θέσεις περικόπηκαν το 2012 στην πλειονότητα των υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Τότε η εντολή ήταν να κρατηθούν οι οργανικές μόνο αυτών που υπηρετούν. Τελευταία πράξη σε αυτή την κατάσταση είναι η μετατροπή 3 θέσεων ΤΕ Μαιών σε θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής προκειμένου να συμμετέχει το Νοσοκομείο στον διαγωνισμό των 4.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού που λέει ότι θα κάνει το Υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2022. Μόνο που τα προβλήματα μιας υπηρεσίας δεν μπορούν υποτίθεται να λύνονται εις βάρος άλλων υπηρεσιών. Μόνο που με την περικοπή οργανικών θέσεων μαιών δεν εξασφαλίζεται η 24ωρη λειτουργία της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Μόνο που δεν είναι αυτή η πρώτη πράξη στην υποβάθμιση της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής, αφού πριν περίπου ένα χρόνο καταργήθηκε η λειτουργία του ιατρείου τραχήλου. Μόνο που στην πόλη την δική μας υπάρχει και ιδιωτική μαιευτική κλινική. Και για να πούμε και την πλήρη αλήθεια, θα λυθεί το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με 5 προσλήψεις; Αλήθεια τώρα;

3. Αντιστοίχιση πτυχίων με κλάδους και οργανικές θέσεις

 Να ενημερώσουμε επίσης το Υπουργείο, ότι από το 2016 και μετά με την μεταρρύθμιση Γαβρόγλου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν καταργηθεί τα ΤΕΙ. Ως εκ τούτου από το 2019 και μετά οι απόφοιτοί της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι όλοι απόφοιτοι της κατηγορίας ΠΕ. Μόνο που η κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» να προσαρμόσει το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τους κλάδους στο Δημόσιο και έτσι οι απόφοιτοι αυτοί δεν μπορούν να μεταταχτούν σε καμία οργανική θέση γιατί πολύ απλά για το Ελληνικό Δημόσιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Έτσι συνάδελφοι που έχουν αποφοιτήσει από το 2019 και μετά δεν μπορούν να κάνουν αίτηση μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία. Παράδειγμα τρανταχτό ο κλάδος των ΠΕ Μαιών που δεν υπάρχει, ο κλάδος των ΠΕ Φυσικοθεραπευτών που δεν υπάρχει κλπ. Το ζήτημα είναι μεγάλο και απαιτεί λύση.

4. Επικουρικό Προσωπικό

 Με μόλις 29 εργαζόμενους επικουρικούς στο σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου ( 750 περίπου) και με πραγματικές μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, το Υπουργείο Υγείας και η 6η Υ.ΠΕ. δεν εγκρίνει καμιά θέση επικουρικού προσωπικού εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αιτήματα για επικουρικό ιατρικό προσωπικό: το Νοσοκομείο ζητά και έχει δεσμεύσει και τα αντίστοιχα ποσά μισθοδοσίας, 2 επικουρικούς γιατρούς (1 γενικό χειρουργό και 1 βιοπαθολόγο) από τον Δεκέμβρη του 2021 για να μάθουμε τελικά τον Μάρτιο ότι «κόβονται» και οι δυο θέσεις. Την ίδια στιγμή που αν δει κανείς την αντίστοιχη ανακοίνωση της 6ης Υ.ΠΕ. για το επικουρικό ιατρικό προσωπικό, τα υπόλοιπα Νοσοκομεία και τα ΚΥ της 6ης Υ.ΠΕ. έχουν στηριχθεί με προσωπικό. Δεν συζητάμε καν για τους εργαζόμενους πλην γιατρών, όπου εκεί τα αιτήματα «κόβονται» με το που γίνονται! Και ρωτάμε ευθέως: γιατί δεν εγκρίνονται οι θέσεις των επικουρικών γιατρών; Δεν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες; Υπάρχουν και με το παραπάνω! Δεν υπάρχουν τα κονδύλια για την μισθοδοσία τους; Υπάρχουν σε όλες τις περιπτώσεις; Τότε γιατί; Περιμένουν μήπως κάποιοι να αδειάσουν οι κατάλογοι από αυτούς που έχουν δηλώσει το Νοσοκομείο Άρτας και μετά να εγκριθούν οι θέσεις; Περιμένουν κάτι άλλο; Μήπως δεν «χωράει» στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» το Νοσοκομείο Άρτας με αυτήν την λειτουργία στην περιφέρεια Ηπείρου; Μήπως χαλάμε την πιάτσα; Μήπως προτιμά το Υπουργείο τις 3μηνες συμβάσεις και όχι τα επικουρικά;

5. Επιστροφή τώρα στην δουλειά όλων των μη-εμβολιασμένων συναδέλφων

 Την Πέμπτη 23/3/2022 ψηφίστηκε τροπολογία που επεκτείνει το καθεστώς των αναστολών εργασίας μέχρι το τέλος του 2022.Η κυβέρνηση σε μια επίδειξη αναλγησίας και εν μέσω απειλών για ευθείες απολύσεις, αφήνει εκτός δουλειάς και χωρίς κανέναν εισόδημα μέχρι το τέλος του 2022, περίπου 4.000 εργαζόμενους στην Υγεία που μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 έδιναν την μάχη της πανδημίας, με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Η ίδια κυβέρνηση που για εμάς τους υπόλοιπους νομοθέτησε τον φετινό χειμώνα να επιστρέφουμε στην δουλειά μετά από νόσηση με covid19 στις 5 ημέρες ακόμη και με θετικά rapidtests. Η ίδια κυβέρνηση που από χθες (1/5/2022) καταργεί για όλες τις δραστηριότητες να πιστοποιητικά εμβολιασμού-όοσησης και έτσι οι μη εμβολιασμένοι συνάδελφοι μας θα μπορούν να πάνε παντού, εκτός από την δουλειά τους.

Έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ μπορεί να αποτελεί ούτε τιμωρία, ούτε εκφοβισμό, ούτε επιβράβευση. Ο εμβολιασμός είναι ένα μέσο συλλογικής και ατομικής προστασίας που θα μπορούσε συλλειτουργώντας με ένα συνολικό σχέδιο να έχει αποτελέσματα και για αυτό καλούσαμε και καλούμε όλες και όλους να εμβολιαστούν. Όμως αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή απέχει παρασάγγας από αυτό που λέμε εμείς. Η κυβέρνηση όχι απλά εκβιάζει και τιμωρεί, αλλά εντελώς προσχηματικά χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά και τον εμβολιασμό, για να αφήσει ανοιχτό το παράθυρο των απολύσεων στο δημόσιο. Αυτό δεν θα το αφήσουμε να περάσει και δεν θα το ανεχτούμε άλλο: Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την επιστροφή όλων των εργαζόμενων στην εργασία τους με όλα τα συλλογικά και ατομικά μέσα προστασίας. Όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν.-

6. Εργαζόμενοι με συμβάσεις ΣΟΧ – Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και σίτιση του Νοσοκομείου που εργάζονται από το 2016 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/3/2022, πήραν παράταση μέχρι τις 30/6/2022. Ενώ το κόστος για πέρασμα αυτών των υπηρεσιών στους εργολάβους είναι αποδεδειγμένα μεγαλύτερο, ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί έδωσαν την μάχη κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, ενώ οι ανάγκες καθαριότητας και σίτισης σε ένα Νοσοκομείο είναι πάγιες και επιτακτικές ανάγκες, η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της απόφαση για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αυτών και επιστροφή των εργολάβων στα Νοσοκομεία. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας να μην απολυθούν.

· Ζητάμε άμεσα να εγκριθούν όλες οι θέσεις για επικουρικό προσωπικό.

· Ζητάμε άμεσα μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

· Ζητάμε άμεσα αθρόες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και όλων των κλάδων.

· Ζητάμε άμεσα κάλυψη όλων των οργανικών κενών σε όλες τις υπηρεσίες και ειδικά στην Ιατρική.

· Ζητάμε άμεσα αύξηση του προϋπολογισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου.

· Ζητάμε άμεσα νέο οργανισμό για το Νοσοκομείο, οργανισμό ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και όχι ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ

· Ζητάμε στήριξη και λειτουργία του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νομό Άρτας

· Ζητάμε άμεσα ένταξη στα ΒΑΕ – Καμιά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους

Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Άρτας. Ενάντια σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του. Ενάντια στα ΣΔΙΤ και στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» που περιλαμβάνει κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση. Υπερασπιζόμαστε την υγεία σαν δημόσιο αγαθό και παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση της.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ. ν.Άρτας

Η 3μελής των γιατρών του Νοσοκομείου Άρτας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: