ΛΑ.ΣΥ. Πηνειού: Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται, όταν το κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος ένας κρατικός ενιαίος σχεδιασμός και όχι επιλογές τέτοιες που υποσκάπτουν τον ενιαίο χαρακτήρα και οδηγούν κάθε δήμο ξεκομμένα να ψάχνει να βρει λύσεις.

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πηνειού για την “ατομική ευθύνη” ως φύλλο συκής για την ευθύνη του κράτους και των τοπικών αρχών που απλώς… νίπτουν τας χείρας τους.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού που απειλεί τον λαό μας και τους λαούς όλου του κόσμου, αντιμετωπίζουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης αυτή τη πρωτόγνωρη για το λαό περιπέτεια. Από την πρώτη στιγμή, προσαρμόσαμε τη λειτουργία μας στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα όμως, απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού, των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση η Δημοτική αρχή του Πηνειού είναι πλήρως ταυτισμένη με την επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης της ΝΔ που ανάγει την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης «ατομικής ευθύνης». ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Όμως, αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει τη δική του πρωταρχική ευθύνη.

Επομένως η επίκληση της ατομικής ευθύνης και μόνο έχει στόχο να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται η πολιτική συνολικά της ΕΕ, την οποία έχουν αποδεχτεί και ενστερνιστεί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η μέχρι σήμερα πολιτική της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης, των περικοπών που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πρώτα, του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια.

Ειδικά δε για τη περιοχή μας η εξέλιξη της επιδημίας του νέου κορονοϊού έφερε πλήρως στο φως το πόσο ανύπαρκτη και υποτυπώδη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έχουμε, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο από όλους διαχρονικά.

Σε αυτές τις επιλογές σύμμαχος της κυβέρνησης είναι και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίες θέλουν να αναλάβουν την αρμοδιότητα της ΠΦΥ οι δήμοι. Επιλογές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα, η οποία δείχνει το πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί οι σχεδιασμοί.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίος ένας κρατικός ενιαίος σχεδιασμός και όχι επιλογές τέτοιες που υποσκάπτουν τον ενιαίο χαρακτήρα και οδηγούν κάθε δήμο ξεκομμένα να ψάχνει να βρει λύσεις.

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας, με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, υγειονομικούς όλων των κλάδων, με σύγχρονο εξοπλισμό, με όλη την αναγκαία χρηματοδότηση. Μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές οικογένειες.

Με βάση αυτά η Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού ζητά την άμεση σύγκληση του δημοτικού Συμβουλίου ώστε να παρθούν μια σειρά μέτρα για τη προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η συγκεκριμένη πανδημία, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που διογκώνονται καθημερινά για τα λαϊκά στρώματα.

Σε αυτά το πλαίσιο διεκδικούμε:

-Άμεση στελέχωση όλων των ειδικοτήτων και πλήρη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και του Κέντρου Υγείας Γαστούνης.

-Συνέχιση της προμήθειας σχολικών γευμάτων στους δικαιούχους των προγραμμάτων.

-Καμία διακοπή ρεύματος και νερού στο διάστημα της κρίσης.

-Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

– Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

-Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.

– Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δήμο καθώς και επιπλέον προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

– Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου.

-Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους.

-Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο Δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους και αυτούς που ζούνε σε απομακρυσμένες περιοχές.

Λαϊκή Συσπείρωση Πηνειού,
Μάρτης 2020.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: