Επιδημία ιλαράς – Τι να κάνουμε;

Δεδομένου ότι, στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα έτη καταγράφονταν πολύ μικρός αριθμός περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ανά έτος την τελευταία 3ετία), και το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17), ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.

H μηνιαία έκθεση  επιδημιολογικής επιτήρηση της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς, του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 αναφέρει:

Στην Ευρώπη είναι σε εξέλιξη επιδημία Ιλαράς όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 κρούσματα κατά την περίοδο 2016-2017 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Ουκρανία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ιταλία, Ρουμανία). Οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ρουμανία (όπου από την αρχή του 2016 μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν καταγραφεί 8.937 κρούσματα και 33 θάνατοι) και η Ιταλία (όπου στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί 4.328 κρούσματα και 3 θάνατοι).

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνονται τα κρούσματα ιλαράς ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων και πληθυσμιακή ομάδα.

Επιδημία ιλαράς - Τι να κάνουμε;

Από τα 100  δηλωθέντα κρούσματα, τα 89 αφορούσαν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Όσον αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, τα 90 κρούσματα ήταν Έλληνες υπήκοοι και το 74% του συνόλου ήταν ρομά εκ των οποίων μόνο ένα κρούσμα σε άτομο μεγαλύτερο των 14 ετών.

Επιδημία ιλαράς - Τι να κάνουμε;

Δεδομένου ότι, στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα έτη καταγράφονταν πολύ μικρός αριθμός περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ανά έτος την τελευταία 3ετία), και το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17), ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνει:

–  τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

– Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η.

Επιδημία ιλαράς - Τι να κάνουμε;

Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Το Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας  Δημόσιας Υγείας, καταλήγει:

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τον εμβολιασμό πολλών εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί πρόληψη των επιδημιών απαιτείται πολύ υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στον πληθυσμό.  Το γενικά υψηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στη χώρα, που έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες κατά το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί θετικό παράγοντα, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό.

(Κεντρική φωτογραφία: Μια εικόνα του ιού της ιλαράς που λαμβάνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο)

Επιμέλεια: Ίρις Αμάραντου

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: