Τείχος από μπετό σκεπάζει την Ακρόπολη – Να μειωθεί το ύψος των κτιρίων ζητά ο Νίκος Σοφιανός

Τέρατα από τσιμέντο στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης κατακλύζουν τις γειτονιές γύρω από τον Παρθενώνα, με τα υπουργεία να τηρούν παρελκυστική τακτική και το ΚΑΣ να δίνει την έγκρισή του στην ανέγερση ενός νέου πολυόροφου ξενοδοχείου σε ελάχιστη απόσταση από το μνημείο.

‘Εντονες αντιδράσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη προκαλεί η ολοένα και πιο συχνότερη δόμηση πολυόροφων κτιρίων σε δρόμους πέριξ της Ακρόπολης, που κόβουν τη θέα καλύπτοντας με ένα “τείχος από μπετόν” τον Παρθενώνα. Ήδη σε δρόμο κοντά στο ιστορικό μνημείο υπάρχει 11όροφο ξενοδοχείο, το οποίο δημιουργεί μια ιδιαίτερα αντιαισθητική κανόνα, προβάλλοντας πάνω από τα ήδη ψηλά παρακείμενα κτίρια και αποκρύπτοντας σημαντικό κομμάτι του ιερού βράχου. Η εικόνα αναμένεται να χειροτερεύσει μετά την απόφαση ανέγερσης νέου 11οροφου ξενοδοχείου σε οικόπεδο που απέχει μόλις 300 μέτρα από την Ακρόπολη, σχέδιο το οποίο έχει προεγκρίνει ήδη ο δήμος, αλλά έχει και την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο παλιότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας ενάντια σε τέτοιες παρεμβάσεις. Η πρόταση των κατοίκων, που συλλέγουν διαδικτυακά υπογραφές από όλο τον κόσμο, είναι να θεσπιστεί ως ανώτατο ύψος των κτιρίων στα 21 μέτρα και να επανεξεταστούν οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί ή βρίσκονται υπό έκδοση.

Σε ό,τι αφορά τα αρμόδια υπουργεία, το μεν υπουργείο πολιτισμού δηλώνει πως “ερευνά τα στοιχεία”, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος μετακυλίει την ευθύνη στο ΥΠ.ΠΟ, το δήμο και το ΚΑΣ, λέγοντας πως σε “μεταγενέστερο χρόνο” θα υπάρξει ρυθμιστικό σχέδιο, όπου “αν ζητηθεί” θα επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης από το κεντρικό κράτος, αφήνοντας τη θέα της περιοχής βορά σε τουριστικά μεγαλοσυμφέροντα. Θέση για το ζήτημα πήραν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηνών, με τον Νίκο Σοφιανό να παίρνει απολύτως ξεκάθαρη θέση υπέρ της μείωσης του ύψους των κτιρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντας και την ενεργοποίηση του ΚΑΣ, που δυστυχώς φαίνεται μέχρι στιγμής να ευθυγραμμίζεται με επιδιώξεις αλλότριες προς τη διατήρηση του χαρακτήρα του περιβάλλοντα χώρου αυτού του πανανθρώπινου μνημείου.

Με πληροφορίες από ant1news.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: