Στα σαγόνια της εκκλησίας – Υποδοχή “ιεράς σιαγόνος” στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το λαϊκό προσκύνημα μιας “θαυματουργής σιαγόνας”. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επιτήδειοι που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται την αφέλεια του κόσμου, στήνοντας χρυσές ιερές μπίζνες στην πλάτη του.

Σε μια ορθολογική κοινωνία, μπορεί να μας έπεφτε το σαγόνι από μια τέτοια είδηση. Εδώ απλώς διαπιστώνουμε πως οι τάσεις επαναφοράς του μεσαίωνα σε εργασιακές συνθήκες, δεν μπορεί παρά να συνοδεύονται από έναν πνευματικό μεσαίωνα. Και το μόνο αμφισβητήσιμο προς συζήτηση στα παραπάνω είναι η μονοδιάστατη αντίληψη του μεσαίωνα ως σκοταδισμού.

Αλλά ας αφήσουμε να μιλήσει η εικόνα.

Άλαλα τα χείλη των ασεβών…

Σκοπός της ανάρτησης δεν είναι προφανώς να ειρωνευτούμε τα πίστη των πληθών που θα συρρεύσουν για να πάρουν τη χάρη της θείας σιαγόνας της Αγίας Παρασκευής. Το πρόβλημα δεν είναι (μόνο) το ειδωλολατρικού τύπου προσκύνημα στο υπόλειμμα ενός σκελετού και η πίστη πως αυτό μπορεί να ευλογήσει το πιστό ποίμνιο -ενάντια σε κάθε δοξασία του χριστιανικού δόγματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί που καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται την αφέλεια του κόσμου, για να κερδοσκοπούν στην πλάτη του, κάνοντας χρυσές ιερές μπίζνες. Τρανή απόδειξη ο κατάλογος με τα δεκάδες άκρα, χέρια και άλλα υπολείμματα διαφόρων αγίων, που θα ήταν εκατόγχειρες και πλάσματα με αφύσικες ιδιότητες, αν ήταν αληθινοί οι ισχυρισμοί των επιτήδειων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: