Κάτι ξέχασες… – Η Κεραμέως κατάφερε να μην αναφέρει ούτε μία φορά τον φασισμό στο μήνυμά της για την επέτειο του ΟΧΙ

Το 1940 οι κομμουνιστές ζητούσαν να πολεμήσουν στην Πίνδο ενάντια στη φασιστική Ιταλία, και η κυβέρνηση Μεταξά απαντούσε πως πολεμάν ενάντια στη χώρα και όχι ενάντια στο πολιτικό της σύστημα. Το 2019, η Κεραμέως κατάφερε να μην αναφέρει ούτε μία φορά το φασισμό στο μήνυμά της για την επέτειο.

Το 1940, οι κομμουνιστές κρατούμενοι ζητούσαν να τους αφήσουν να καταταχθούν στον στρατό, για να παλέψουν ενάντια στη φασιστική Ιταλία, και η απάντηση ήταν πως η Ελλάδα δεν πολεμάει ενάντια σε κάποιο πολιτικό σύστημα, αλλά ενάντια στην Ιταλία ως χώρα.

Τώρα η Νίκη Κεραμέως έρχεται να υιοθετήσει μια παρόμοια λογική με εκείνη (γιατί όχι, άλλωστε, όταν είμαστε σε μια χώρα όπου τελούν εν ισχύ νόμοι της μεταξικής περιόδου), καταφέρνοντας να μην αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη φασισμός στο μήνυμά της εν όψει της επετείου της 28ης Οκτώβρη. Κι αυτό δε συμβαίνει επειδή απεχθάνεται τους -ισμούς, μιας και στο κείμενό της βρίσκουμε αναφορές στα “επιτεύγματα του ελληνισμού”, τον κίνδυνο του λαϊκισμού (!), αλλά και τον ατομικισμό που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Αναρωτιέται κανείς γιατί να συμβαίνει άραγε αυτό το τελευταίο σε μια χώρα όπου προελαύνει ο νεοφιλελευθερισμός και οι αξίες που προβάλλει. Απορίας άξιο, επίσης, είναι πώς μια υπουργός της κυβέρνησης των αρίστων κάνει τόσο χοντροειδή ιστορικά λάθη για την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -το 1940 δε βρισκόμασταν στις παραμονές του, αφού είχε ξεκινήσει ήδη ένα χρόνο πριν, εκτός και αν συμφωνεί πως ο πόλεμος ξεκίνησε ουσιαστικά μετά τη ναζιστική επίθεση στη Σοβιετική Ένωση. Αλλά (απορίας άξιο είναι) και πώς κατάφερε η κυρία Κεραμέως να βρει χώρο ακόμα και για τον… λαϊκισμό, χωρίς να αναφερθεί ούτε ξώφαλτσα στους φασίστες που έγιναν δυνάμεις Κατοχής στη χώρα μας -χώρια οι εγχώριοι φασίστες που συνεργάστηκαν ανοιχτά μαζί τους.

Αναλυτικά το φετινό μήνυμα της Υπουργού Παιδείας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες Εκπαιδευτικοί,

Γιορτάζουμε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της μακράς και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας. Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ημέρα που φέρει ιδιαίτερο βάρος για τη συλλογική μας ταυτότητα, για τρεις ιδιαίτερους λόγους, ανάμεσα σε άλλους πολλούς:

Μας υπενθυμίζει τα επιτεύγματα του Ελληνισμού. Στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πιο μελανής ίσως σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας, οι αντίξοες συνθήκες και η δυσανάλογη ισχύς προς τον κατακτητή δεν πτόησαν τον ελληνικό λαό. Αψηφώντας κάθε δυσκολία, οι Έλληνες αποφάσισαν να υψώσουν το ανάστημά τους και να αντιταχθούν στις δυνάμεις του μίσους και της βίας, υπερασπιζόμενοι την ελευθερία μας.

Αποτελεί διδαχή και αναδεικνύει τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας. Η έμφυτη τάση του λαού μας να αντιμετωπίζει θαρραλέα τις δυνάμεις, που τον απειλούν, συνιστά επαναλαμβανόμενο μοτίβο στην μακραίωνη ιστορία μας. Η ισχύς αυτή πηγάζει από την ικανότητά μας να συσπειρωνόμαστε γύρω από έναν κοινό στόχο, όταν οι θεμελιώδεις αξίες μας κινδυνεύουν.

Στις μέρες μας, που οι ακραίες φωνές του λαϊκισμού επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να αναβιώσουμε αξίες, όπως η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη, που μας επιτρέπουν, σήμερα, να ζούμε σε μία ελεύθερη, δημοκρατική χώρα.

Αναδεικνύει τη σημασία της εκπαίδευσης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη, καθώς και να καλλιεργήσουμε μια πιο διαδραστική σχέση με το παρελθόν μας. Η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και η γνωριμία με την ιστορική μας ταυτότητα, η δυνατότητα εντοπισμού και αξιολόγησης αξιόπιστων ιστορικών πηγών, αποτελούν γνώσεις και δεξιότητες που οφείλει να αναπτύξει στους μαθητές ένα σύγχρονο σχολείο. Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, Αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό της ιστορικής κληρονομιάς μας, μπορούμε να διδάξουμε και να διδαχτούμε από το παρελθόν και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το παρόν και το μέλλον.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Από εμάς αφιερωμένο στην Υπουργό και στα παιδιά που θα το τραγουδήσουν στα σχολεία και φέτος:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: