Όλοι την Τετάρτη 15 Ιούνη απαιτούμε: «Οι ΝΑΖΙ στη φυλακή» – Δεν τελειώνουμε με τον φασισμό όσο υπάρχει το σύστημα που τον θρέφει

Η ικανοποίηση και η χαρά του λαού για την έκβαση της δίκης ήταν δικαιολογημένες αλλά δεν πρέπει να τον εφησυχάζουν. Επίσης και η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση να σημειωθεί ότι δεν δεσμεύει το Εφετείο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Και φυσικά δεν θα υπήρχε αυτή η απόφαση αν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η… ανάσα του κινήματος δεν επηρέαζε τις εξελίξεις…

Ξεκινάει στις 15 Ιούνη αποκλειστικά στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση»: Αυτή ήταν η ομόφωνη ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη 2020. Μέσα και έξω από το Εφετείο οι δεκάδες χιλιάδες ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα σηκώνοντας τις γροθιές τους και πολλαπλασιάζοντας τα συνθήματα. «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Ενοχη γιατί μισεί τους εργάτες, μισεί τους λαούς, γιατί οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας», φώναζαν, με επίγνωση όμως ότι «δεν ξεμπερδέψαμε με τους φασίστες».

Οι νέες δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών κατά μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων και μεταναστών ενώ ακόμα δεν είχε καθαρογραφεί η καταδικαστική απόφαση το απέδειξαν. Υπενθύμισαν με χειροπιαστό τρόπο το εγκληματικό πρόσωπο του φασισμού, τη μόνιμη ανοχή που απολαμβάνει η δράση του από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, τη συνειδητή προσπάθεια αθώωσής της από αστούς πολιτικούς και δημοσιογράφους, με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» που βρήκε έδαφος, ακόμη μια φορά με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου που χειροκροτούσαν και «ξέπλεναν» τους ναζί του Τάγματος Αζόφ στη Βουλή. Να τονίσουμε ότι την τεράστια συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο για την πρωτόδικη απόφαση προσπάθησε τότε να διαλύσει η αστυνομία.

Εγκληματίες – φασίστες, τσιράκια εργολάβων και εφοπλιστών

Από το αποδεικτικό υλικό της δίκης αναδείχτηκε ξεκάθαρα ότι οι εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής συνιστούν οργανωμένες επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της, που δεν δρουν αυθόρμητα αλλά κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης της ηγεσίας της διά μέσου της ιεραρχικής πυραμίδας αρχηγός – περιφερειάρχης – πυρηνάρχης τοπικής οργάνωσης, είτε αυτές αφορούν συγκεκριμένους στόχους είτε θέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο στόχων: Μετανάστες, αντιφασίστες, συνδικαλιστές του ταξικού εργατικού κινήματος, κομμουνιστές. Ειδικότερα, αναδείχθηκαν ο σχεδιασμένος τρόπος δράσης της οργάνωσης και η στοχοποίηση των θυμάτων, τόσο στις τρεις υποθέσεις που διερευνούνταν από το δικαστήριο – δολοφονία Παύλου Φύσσα, απόπειρες δολοφονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ – όσο και στις πολυάριθμες υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, όπως στις δολοφονικές επιδρομές στους κοινωνικούς χώρους «Αντίπνοια» και «Συνεργείο», στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν κ.α.

Οπως αποκαλύφθηκε, οι χρυσαυγίτες με τα τάγματα εφόδου εκπαιδεύονταν στη Νέδα στη χρήση πολεμικών όπλων, με εντολή Λαγού, και ορκίζονταν αιώνια πίστη στον αρχηγό Μιχαλολιάκο. Η ένταξη στη ΧΑ σήμαινε εκπαίδευση στα όπλα, κατήχηση στον εθνικοσοσιαλισμό, στην πειθαρχία και την ιεραρχία, τήρηση των εντολών. Αποδείχθηκε επίσης ότι η ναζιστική οργάνωση είχε επαφή με τον σκληρό πυρήνα του κράτους, με την αστυνομία, από την οποία διευκολύνθηκε με πολλούς τρόπους. «Είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής», είπε ο δολοφόνος Ρουπακιάς στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Να επισημανθεί ότι η απόπειρα δολοφονίας του Δημ. Κουσουρή αλλά και πολλές άλλες εγκληματικές πράξεις της ΧΑ είτε δεν εξιχνιάστηκαν, είτε οι δράστες – μέλη της έπεσαν στα μαλακά, είτε έμειναν και ατιμώρητες εξαιτίας της προκλητικής ανοχής αλλά και στήριξης που ετύγχανε από αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Προέκυψε ιδιαίτερα η πλήρης υιοθέτηση των αιτημάτων των εργολάβων – εφοπλιστών από τη ΧΑ, η οποία με πλήθος κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων, όπως και με παρεμβάσεις των «συνδικαλιστών» της (αναγνώστηκαν στο δικαστήριο), ζητούσε φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές των εργοδοτών, μείωση του κόστους εργασίας, να σταματήσουν οι απεργίες, υιοθετούσε τα συκοφαντικά επιχειρήματα των εργολάβων ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι η αιτία της ανεργίας στη Ζώνη του Περάματος. Το Συνδικάτο Μετάλλου ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στις εργοδοτικές επιδιώξεις. Η αποτυχία των εργοδοτών να το αποδυναμώσουν με «νόμιμους» τρόπους (σωρεία μηνύσεων κατά των συνδικαλιστών) οδήγησε στο να αναλάβει η ίδια η ΧΑ το έργο αυτό, με την άσκηση τρομοκρατίας και δολοφονικής βίας.

«Η Ζώνη θα κερδηθεί, τα καράβια θα έρθουν πίσω και οι λακέδες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα…», έλεγε ο Ι. Λαγός στο γνωστό πλέον βίντεο προαναγγελίας της επίθεσης. Στην πρωτόδικη δίκη προκλητική ήταν η στάση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου, που επιχειρούσε από την αρχή ακόμη της δίκης να αποδομήσει το κατηγορητήριο, με αποκορύφωση την απαράδεκτη αθωωτική της πρόταση.

Η συνέχεια της δικαστικής διαδικασίας

Ως προς τη δικαστική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, ένοχοι κακουργήματος ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι σήμερα 50 έναντι 69 που ήταν πρωτόδικα. Εφτά δικάζονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 21 για τέλεση ακόμα ενός κακουργήματος, όπως π.χ. συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα ή στην απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη. Οσον αφορά τις ποινές, σε 13 χρόνια έχει καταδικαστεί πρωτόδικα το διευθυντήριο, 2 – 3 ακόμα χρυσαυγίτες έχουν διψήφια καταδίκη, οι υπόλοιποι κυρίως για τη δολοφονία Φύσσα έχουν καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξης εκτός του Ρουπακιά που έχει ισόβια, 7 χρόνια για όσους αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ και από 5 ως 7 χρόνια για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση παρόλο που πολλοί από αυτούς είχαν πρωταρχικό ρόλο στις εγκληματικές δράσεις. Επιπρόσθετα, για όσους καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη ή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο χειροτέρευσης της θέσης τους. Μετά από αιτήματα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής έχουν ασκηθεί εφέσεις από τον εισαγγελέα για επιβολή αυστηρότερων ποινών. Πρόσφατα επίσης έγιναν αλλαγές στη σύνθεση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου που από τις 15 του Ιούνη θα εκδικάσει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, αφού κάποιοι δικαστές ζήτησαν την εξαίρεσή τους.

Στοχευμένη η παραγραφή στην υπόθεση της επίθεσης στους κομμουνιστές

Αξιοσημείωτη για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι η απόφαση του δικαστηρίου που μετέτρεψε το κατηγορητήριο από το κακούργημα της απόπειρας δολοφονικής επίθεσης στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και αφού δεν ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα έφεση, παρά το αίτημα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, οδήγησε στην παραγραφή των αδικημάτων. Ετσι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα εξεταστεί η υπόθεση ως μια από τις κύριες υποθέσεις, με αποτέλεσμα την ατιμωρησία των χρυσαυγιτών δραστών της συγκεκριμένης επίθεσης και την αποστέρηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από την πολιτική αγωγή της. Οπως τόνισαν οι συνήγοροι των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, «η επιλεκτική αυτή μετατροπή του κατηγορητηρίου στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι νομικά εσφαλμένη και έρχεται σε αντίθεση με το αποδεικτικό υλικό της δίκης. Η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα αποτέλεσε μία από τις τρεις βασικές υποθέσεις που συνεκδίκασε το δικαστήριο. Η εξέτασή της συνέβαλε σημαντικά στο να αναδειχθούν ο εγκληματικός ναζιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα η συνεργασία της με την εργοδοσία, τους εργολάβους της Ζώνης και τους εφοπλιστές, για το χτύπημα του ταξικού σωματείου των εργαζομένων, στοιχείο που καταρρίπτει και τον μύθο της δήθεν “αντισυστημικής” δύναμης».

Και η εν λόγω εξέλιξη δείχνει ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν από τον φασισμό. Αλλωστε, οι επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους ναζιστές δολοφόνους, η μεγάλη ολιγωρία της κυβέρνησης για τη σύλληψη για την έκτιση της ποινής των δύο καταδικασθέντων μελών της ηγεσίας (Παππά και Λαγού), οι συνεχείς αιτήσεις αποφυλάκισης μέχρι και σήμερα, οι αποφυλακίσεις από την πρώτη ώρα των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, με αποκορύφωμα την αποφυλάκιση του «ό,τι κινείται σφάζεται» πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη (τελικά αναιρέθηκε η αποφυλάκιση), η ευνοϊκή μεταχείριση χρυσαυγιτών που μεταφέρθηκαν στις αγροτικές φυλακές ή στην Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών στον Κορυδαλλό, δείχνουν ότι με τον φασισμό δεν τελειώσαμε, αφού δεν τελειώσαμε με το σύστημα που τον γεννάει και τον θρέφει. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη απαράδεκτη στάση του Ευρωκοινοβουλίου που κάλυψε με «κοινοβουλευτική» ασυλία τη φασιστική δράση του καταδικασμένου και εκλεγμένου με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή Λαγού. Η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής νομικών υποθέσεων εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να αρνηθεί την άρση της ασυλίας του, όπως ζήτησαν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, ώστε να δικαστεί κατηγορούμενος για το ρατσιστικό του παραλήρημα εναντίον των κατατρεγμένων προσφύγων – μεταναστών του κολαστηρίου της Μόριας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει κάλυψη στον ναζιστή Λαγό. Η φασιστική προπαγάνδα, το ρατσιστικό δηλητήριο που προετοιμάζουν τα εγκλήματα των φασιστικών μορφωμάτων και ταγμάτων εφόδου είναι «νόμιμα» και «αποδεκτά», όταν διακηρύσσονται και από το βήμα και τα μικρόφωνα του Ευρωκοινοβουλίου…

Οπως αποδείχθηκε λοιπόν και στη δίκη, οι ρίζες του φασισμού βρίσκονται στο σύστημα. Είναι η αναγκαία και πολύτιμη πολιτική εφεδρεία του, την οποία ρίχνει στη μάχη για να κάνει τη βρώμικη δουλειά: Να φοβίσει και να χτυπήσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να διαδώσει τον αντικομμουνισμό, να εμφανίσει σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις ως το «μικρότερο κακό», να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συνειδητή ανοχή, επί δεκαετίες, της εγκληματικής πολιτικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης, από όλες τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, την προετοίμασε για την αξιοποίησή της στα δύσκολα. Η ικανοποίηση και η χαρά του λαού για την έκβαση της δίκης ήταν δικαιολογημένες αλλά δεν πρέπει να τον εφησυχάζουν. Επίσης και η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση να σημειωθεί ότι δεν δεσμεύει το Εφετείο να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Και φυσικά δεν θα υπήρχε αυτή η απόφαση αν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης η… ανάσα του κινήματος δεν επηρέαζε τις εξελίξεις, δεν διευκόλυνε τους μάρτυρες, τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, απέναντι στη συνηθισμένη τρομοκρατία όσων προέρχονται και εκφράζουν τη Χρυσή Αυγή. Οπως έχουν τονίσει μάλιστα οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον αγώνα για την αποκάλυψη του πραγματικού χαρακτήρα και ρόλου του φασισμού και στην τιμωρία των εγκλημάτων του, σε συμπόρευση με το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ολοι την Τετάρτη απαιτούμε: «Οι ΝΑΖΙ στη φυλακή»

Στις 8 π.μ. το ραντεβού | Κάλεσμα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα να στηριχτεί η νέα μάχη

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και πλήθος από συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους και τον λαϊκό κόσμο όλης της Αττικής σε συγκέντρωση την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 8 π.μ., έξω από το Εφετείο Αθηνών, τη μέρα έναρξης της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό. Η απαίτηση είναι μία: «Να μπουν ακόμα πιο βαθιά στη φυλακή οι εγκληματίες της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

Καλούν ανάμεσα σε άλλους: Συνδικάτο ΟΤΑ ΑττικήςΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤΣυνδικάτο Οικοδόμων ΑθήναςΣΕΤΗΠ, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, Ενωση ΛογιστώνΣύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Στάση εργασίας έχουν προκηρύξει το ΕΚΑ (8 π.μ. – 11 π.μ.), το ΕΚ Πειραιά (7 π.μ- 11 π.μ) και η ΑΔΕΔΥ (7 π.μ. – 11 π.μ.). Κάλεσμα να στηριχτεί η νέα μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή απευθύνουν η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: