Ο φόβος της ανεργίας είναι μεγαλύτερος από το φόβο για το έγκλημα – Όταν ένας αστυνομικός ε.α. πάει κόντρα στο ρεύμα της τρομολαγνείας

Δεν μπορεί η εγκληματικότητα να αναχθεί στο πρώτιστο πρόβλημα για την Αθήνα. Όσοι κάνουν αυτές τις αναγωγές, στοχεύουν να υποβαθμίσουν τα ζωτικά προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη και επενδύουν ιδεολογικά και πολιτικά στο δόγμα «νόμος και τάξη». Ο φόβος της ανεργίας είναι σήμερα μεγαλύτερος από την εγκληματοφοβία.

Πώς αντιμετωπίζει ένας αστυνομικός εν αποστρατεία την εγκληματοφοβία και το κλίμα γενικευμένου φόβου που καλλιεργείται απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα; Βάζοντάς το στην πραγματική του διάσταση, μακριά από την τρομολαγνεία, αναδεικνύοντας τις πραγματικές αιτίες και τη ρίζα του, και δείχνοντας ποιος είναι ο ρόλος της αστυνομίας, με τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Αντιγράφουμε τη σχετική απάντηση του Γ. Παλιούρα, αξιωματικού της ΕΛΑΣ εν αποστρατεία και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη ΛΑ.ΣΥ. στο Δήμο Αθηναίων, από το σημερινό Ριζοσπάστη.

– Αλλες παρατάξεις στον δήμο της Αθήνας προβάλλουν ως πρώτιστο πρόβλημα για την πόλη την ανομία και την εγκληματικότητα. Πώς το σχολιάζετε ως αστυνομικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

— Η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη και τα προβλήματα είναι πολλά. Όμως σε καμιά περίπτωση, συγκρίνοντας και με μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, δεν μπορεί η εγκληματικότητα να αναχθεί στο πρώτιστο πρόβλημα για την Αθήνα. Όσοι κάνουν αυτές τις αναγωγές, στοχεύουν να υποβαθμίσουν τα ζωτικά προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη και επενδύουν ιδεολογικά και πολιτικά στο δόγμα «νόμος και τάξη». Αθήνα δεν είναι μόνον το κέντρο αλλά πολλές συνοικίες όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, με μισθούς και συντάξεις στα όρια της φτώχειας, άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, νέοι και μετανάστες. Ο φόβος της ανεργίας είναι σήμερα μεγαλύτερος από την εγκληματοφοβία. Υπάρχει το ζωτικό πρόβλημα της στέγης που το αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέοι και οι φοιτητές, αφού τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί σε τεράστιο ύψος, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb) που αποφέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματίες. Είναι οι υγειονομικές βόμβες της πόλης, τα κτίρια όπου στοιβάζονται εκατοντάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, χωρίς κανέναν κανόνα υγιεινής, για να καρπώνονται ζεστό χρήμα οι «αλληλέγγυοι των ΜΚΟ». Ασφαλώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και την πορνεία. Απαιτείται το χτύπημα των κυκλωμάτων, το χτύπημα στα στέκια της πορνείας και της εμπορίας ναρκωτικών. Απαιτείται, λοιπόν, η άσκηση φιλολαϊκών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και όχι ο καθορισμός χώρων ελεγχόμενου θανάτου για τους τοξικοεξαρτημένους και γενικά το «γκριζάρισμα» περιοχών της Αθήνας.

Επίσης, τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας δεν προκαλούνται από τις διαδηλώσεις, ούτε από το πανεπιστημιακό άσυλο. Πολύ περισσότερο δεν δίνουν λύσεις αλλά αναπαράγουν αποπροσανατολιστικές καταστάσεις τα τακτικά ραντεβού των ΜΑΤ με τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλες οι προηγούμενες της Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες γιατί διαχρονικά προσανατολίζουν την αστυνομία πρώτα και κύρια στην καταστολή του λαϊκού κινήματος με την ενίσχυση μονάδων όπως είναι το ΜΑΤ ή παλιότερα η ΔΕΛΤΑ που είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένες στο χτύπημα των διαδηλώσεων. Αυτό αποδεικνύει και η πρόσφατη διαταγή του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση των ΜΑΤ, ακόμα και με αναγκαστική μετακίνηση αστυνομικών σε αυτά. Όταν πρόκειται για χτύπημα διαδηλώσεων, συλλήψεις απεργών και άλλων αγωνιστών, η αστυνομία αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική. Θα πρέπει βέβαια να επισημάνω και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα αυτά, την εγκατάλειψη χώρων, πάρκων, την έλλειψη καθαριότητας και φωτισμού και πως μια φιλολαϊκή δημοτική αρχή θα μπορούσε να κάνει την πόλη πιο λειτουργική και φιλική για τον λαό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: