Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης: Να αποκατασταθούν οι ζημιές στο φράγμα Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος

Το φράγμα Παρτίρων έχει καθοριστική σημασία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα, καθώς αποτελεί βασική υποδομή άρδευσης, σε ένα δήμο που οι κάτοικοι, σε συντριπτικό ποσοστό, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης: Ενέργειες της περιφέρειας για την εξασφάλιση της επαναλειτουργίας του φράγματος Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος:

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Το φράγμα Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος έχει υποστεί ζημιές μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Είναι γνωστό ότι  εμφανίζει μεγάλη διαρροή νερού ενώ έχουν εντοπιστεί ποσότητες ψαριών εκτός της τεχνητής λίμνης και  χρήζει άμεσης παρέμβασης αποκατάστασης προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή του. 

Το φράγμα Παρτίρων, το οποίο έχει προδιαγραφές για 500.000 – 600.000  κυβικά νερού, έχει καθοριστική σημασία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα, καθώς αποτελεί βασική υποδομή άρδευσης, σε ένα δήμο που οι κάτοικοι, σε συντριπτικό ποσοστό, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Άξιο λόγου είναι και το γεγονός ότι η κατασκευή του φράγματος συνδέεται και με την ανάπτυξη πανίδας και χλωρίδας -αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο- και έχει συμβάλλει στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Αναφορικά με τις  αρμοδιότητες των Φραγμάτων επικρατεί – όπως και σε άλλα σοβαρά ζητήματα-  η «κατάτμησή» τους, για να χάνεται η κύρια κρατική ευθύνη. Έτσι, για το φράγμα Παρτίρων οι αρμοδιότητες ανήκουν στον δήμο Μινώα, που όμως δε διαθέτει κατάλληλο – επαρκές σε αριθμό προσωπικό και υποδομή ούτε επαρκείς πόρους για τη λειτουργία του. 

Με δεδομένο ότι οι συνέπειες της παραπάνω κατάστασης θα βαρύνουν τους αγρότες της περιοχής (αδυναμία άρδευσης – έλλειψη επάρκειας νερού για την περιοχή),  

Ζητούμε:  

  • Το περιφερειακό συμβούλιο να αποφασίσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης και κρατική χρηματοδότηση, όλες εκείνες οι ενέργειες που θα καταστήσουν το φράγμα Παρτίρων του δήμου Μινώα Πεδιάδος ασφαλές και λειτουργικό.  
  • Μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση προσωρινές λύσεις πχ  πρόχειρη επισκευή  του φράγματος ή  αξιοποίηση του νερού του φράγματος των Αμουργελών.  

                            Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: