Η γιορτή του Παστελιού στην Αμοργό

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια. Πρώτη στάση η Αμοργός και η Γιορτή Παστελιού.

Πολλές οι ετήσιες γιορτές, πανηγύρια τα έλεγαν παλιότερα, φεστιβάλ πιο πρόσφατα, σε όλη την Ελλάδα. Διοργανώνονται συνήθως από Συλλόγους αλλά είναι το μεράκι των ντόπιων και πολλές φορές των πιο νέων, που τις έχουν κρατήσει ζωντανές και τις έχουν καταστήσει σημεία αναφοράς στο πέρασμα των χρόνων. Θα ξεκινήσουμε από εδώ το ταξίδι μας με εκείνες τις γιορτές, που συνδέονται με παραδοσιακά ή τοπικά προϊόντα.

Πρώτη στάση η Αμοργός και η Γιορτή Παστελιού.

Το παραδοσιακό παστέλι της Αμοργού μοιράζεται σε γάμους, βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσεις. Η ετήσια γιορτή του παστελιού στην Αμοργό έχει καθιερωθεί και γίνεται στη κεντρική πλατεία της Χώρας της Αμοργού, τη Λόζα συνήθως την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου. Πλήθος ντόπιων κι επισκεπτών συγκεντρώνεται στην γιορτή που διοργανώνεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Σημωνίδη».

Το παραδοσιακό παστέλι έχει ως κύρια συστατικά του το καθαρισμένο σουσάμι, τη ζάχαρη και το μέλι ενώ η ανάδευσή τους κρατάει αρκετή ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει.

Η διαδικασία συνεχίζεται με το άπλωμα σε μεγάλες ειδικές τάβλες και το χτύπημα με ξύλο για να πάρει την ευπαρουσίαστη επίπεδη μορφή του και να μοιραστεί σε καλεσμένους ή στο κοινό.

Ακολουθεί το χάραγμα σε ευθείες γραμμές και το κόψιμο σε σχήμα ρόμβου.

Το αμοργιανό παστέλι που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια όλων, μοιράζεται πάνω σε φύλλο λεμονιού, όπως επιβάλλει η αμοργιανή παράδοση.

Με τη συντροφιά της ψημένης ρακής και των μουσικών οργάνων το νησιώτικο παραδοσιακό γλέντι κρατάει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Φέτος το ραντεβού είναι στις 18 Αυγούστου, στη Λόζα.

Με πληροφορίες από:
amorgos-news
go-amorgos.gr
Πολιτιστικός Σύλλογος Σημωνίδης

Ένα ταξίδι σε γιορτές και πανηγύρια: Δείτε τα όλα εδώ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: