Ρομπότ στον Άρη, μονόλιθοι στη σελήνη, μαύρες τρύπες (και ξαφνικά, φεμινισμός)

Χειμώνας και Φυσική: Τα νέα του Φεβρουάριου

Τα κύρια νέα του περασμένου μήνα ήταν ότι τρία διαστημόπλοια έφτασαν στον Άρη, με το πιο γνωστό να είναι βέβαια το Perseverance. Επιπλέον, κάτι ασυνήθιστο βρέθηκε στη σελήνη ενώ φτιάχτηκε ένας χάρτης που προκαλεί δέος.

 

Το ότι σε διάστημα μιας εβδομάδας έφτασαν στον Άρη τρία διαστημόπλοια δεν αποτελεί σύμπτωση. Και τα τρία είχαν εκτοξευθεί πριν λίγους μήνες προκειμένου να φτάσουν στον γνωστό κόκκινο πλανήτη όταν θα βρισκόταν στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς του στη Γη.

Το Perseverance, το πέμπτο όχημα rover της NASA σε αρειανό έδαφος, μαγνήτισε το παγκόσμιο κοινό με τη ζωντανή και πραγματικά καλά βιντεοσκοπημένη προσεδάφισή του. Αλλά και ο κύριος στόχος του βοήθησε στο να γίνει τόσο δημοφιλές: πρόκειται να ψάξει για το αν υπήρξε στο παρελθόν ζωή στον Άρη, σε μικροβιακό βέβαια επίπεδο. Παρ’ όλο που το όχημα είναι εξοπλισμένο για σχετικές αναλύσεις, υπάρχει η περίπτωση η απάντηση να δοθεί μόνο αν κάποτε τα δείγματα που θα συλλέξει έρθουν στη Γη – ίσως σε κάποια στιγμή στο μέλλον που άλλα διαστημικά οχήματα θα φτάσουν στον Άρη έχοντας την ικανότητα επιστροφής. (Πέρα από αυτά, μία πρωτιά του Perseverance είναι ότι μεταφέρει το πρώτο ελικόπτερο που σχεδιάζεται να πετάξει έξω από τη Γη.)

Στο μεταξύ το σκάφος Tianwen (“Ερωτήσεις προς τον Ουρανό”) του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού της Κίνας τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη, όπου θα περάσει μερικούς μήνες πριν δοκιμάσει να προσεδαφίσει το δικό του rover. Οι κύριοι σκοποί του είναι να εξερευνήσει τη γεωλογία, την ατμόσφαιρα, και το νερό που υπήρξε στον πλανήτη στο παρελθόν.

Όσο για το Hope, το σκάφος που στάλθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μπήκε επιτυχημένα σε τροχιά, αυτό πρόκειται να μελετήσει το αρειανό κλίμα. Είναι μοιραίο όμως να θυμίζει σε όσους έχουν διαβάσει το κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Κόκκινος Άρης” τις πρώτες γραμμές του, όπου θεοκρατικά κράτη στέλνουν οικογένειες αποίκων στον Άρη, με τις γυναίκες ανάμεσά τους να είναι αγράμματες αφού δεν έχουν το σχετικό δικαίωμα.

(Βέβαια, από την άλλη, το Perseverance στάλθηκε από τη μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που δεν έχει υποχρεωτική άδεια μητρότητας.)

 

Μια πρόσφατη ανακάλυψη όμως θυμίζει ένα διαφορετικό είδος επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα το μονόλιθο στο φεγγάρι από την “Οδύσσεια του Διαστήματος”.

Μπορεί να υπερβάλλουμε αλλά λίγο μόνο. Το κινέζικο rover Yutu 2, που πριν δυο χρόνια έφτασε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού με το σκάφος Chang’e 4, εντόπισε έναν επιμήκη βράχο που εξέχει από το έδαφος. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για θραύσμα μετεωρίτη, και μάλλον από σχετικά πρόσφατη σύγκρουση αφού δεν έχει προλάβει να αποκτήσει την πιο λεία όψη των άλλων βράχων της σελήνης, αλλά δεν παύει να ξαφνιάζει.

 

Τέλος, τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκε ένας χάρτης 25.000 μαύρων τρυπών πολύ μεγάλης μάζας. Μπορεί στην εικόνα να μοιάζουν με αστέρια, αλλά στην πραγματικότητα η καθεμία τους βρίσκεται στην καρδιά και ενός διαφορετικού γαλαξία.

Όλο αυτό έγινε χρησιμοποιώντας 52 αστρονομικούς σταθμούς παρατήρησης σκορπισμένους στην Ευρώπη, που μέχρι τώρα κάλυψαν μόλις το 2% του ουρανού. Αλλά σίγουρα έρχεται να σταθεί δίπλα σε άλλους εντυπωσιακούς χάρτες του ουρανού που εμφανίστηκαν πρόσφατα (όπως τον πιο λεπτομερή χάρτη του γαλαξία μας μέχρι σήμερα και τον κατάλογο τριών εκατομμυρίων γαλαξιών).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: