Προκαλεί το mRNA αλλεργία; Έχω δικαίωμα να μην κάνω το εμβόλιο; – Λίγα επιστημονικά λόγια για τα εμβόλια

Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει – με πολύ αργούς ρυθμούς – αλλά τα ερωτήματα πληθαίνουν, μαζί και οι προβληματισμοί αλλά και γενικότερα η συζήτηση για το συγκεκριμένο εμβόλιο (αυτό με mRNA) και για ζητήματα γύρω από αυτό.

Γράφει ο Κώστας Βροχόπουλος, Βιολόγος

Ζήτημα 1ο: Το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία – φιλοσοφία που θα απαιτούσε πολύ περισσότερο χρόνο από μερικούς μήνες για να αναπτυχθεί. Άρα θα είναι προβληματικό.

Η τεχνολογία του mRNA είναι μια τεχνολογία που οι βιοεπιστήμονες αναπτύσσουν εδώ και δεκαετίες. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 υπήρξαν οι πρώτες προσπάθειες για ανάπτυξη τέτοιων εμβολίων και από το 2005 και μετά βρέθηκε και η φόρμουλα για να αποφεύγονται τα αρχικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την δημιουργία φλεγμονώδους αντίδρασης με τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτά τα εμβόλια δεν προϋποθέτουν χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούν εμβόλια άλλης τεχνολογίας (πχ βιομηχανική παραγωγή πρωτεϊνών) μιας και αυτή τη δουλειά την αναλαμβάνει ο ίδιος ο δικός μας οργανισμός αφού του εισάγουμε με το εμβόλιο το mRNA του ιού, δηλαδή του εισάγουμε την
απαραίτητη γενετική πληροφορία. Αρκούσε δηλαδή η αποκωδικοποίηση της κατάλληλης αλληλουχίας του αντίστοιχου ιϊκού γονιδίου.

Ζήτημα 2ο: Το εμβόλιο προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Άρα είναι επικίνδυνο.

Χωρίς να υποτιμήσω τις επιπτώσεις μιας αλλεργικής αντίδρασης, εδώ χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο. Πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής: οι όποιες αλλεργικές αντιδράσεις δημιουργούνται από τα έκδοχα του εμβολίου και όχι από το ενεργό συστατικό του, δηλαδή το mRNA που είναι η “καρδιά” του εμβολίου. Τα έκδοχα αφορούν ουσίες που συνεπικουρούν το εγχείρημα και που είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά δεν είναι οι πρωταγωνιστές. Η ουσία που “κατηγορείται” ως η πιθανή “ένοχη” είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG). Αν ψάξουμε στα προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας, ωστόσο, πιθανότατα θα βρούμε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά (οδοντόπαστες, καλλυντικά) και που θα περιέχουν την PEG και μάλιστα σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτή του εμβολίου.

Το ίδιο το mRNA δεν προκαλεί αλλεργία. Επίσης αλλεργία και φλεγμονές δεν προκαλείται ούτε από την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού, καθώς το νανοσφαιρίδιο (το “όχημα” που κουβαλά το mRNA και εισέρχεται στα κύτταρα μας) είναι εξοπλισμένο με ειδικούς υποδοχείς που συνδέονται μόνο με συγκεκριμένα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία από τη φύση τους είναι σχεδιασμένα να κάνουν αυτή τη “δουλειά”: είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που παίρνουν μέρος στα αρχικά στάδια της ανοσοαπόκρισης (της αντίδρασης, δηλαδή, του οργανισμού μας απέναντι σε ξένη “εισβολή”, πχ σε μικροβιακές μολύνσεις).

Κάθε εμβόλιο ή φαρμακευτικό σκεύασμα έχει πιθανές παρενέργειες ή προκαλεί πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Προκαλώ τον καθένα να διαβάσει το φυλλάδιο οδηγιών οποιουδήποτε, ακόμα και του πιο “αθώου” φαρμάκου που έχει σπίτι του, στο κομμάτι “Αντενδείξεις” ή “Πιθανές παρενέργειες”. Θα εκπλαγείτε!

Οι όποιες αλλεργικές αντιδράσεις που πιθανά θα εμφανιστούν, ακόμα και αν εμφανιστούν με αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ, αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από το απαραίτητο ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό δεν εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου που θα τις εμφανίσει.

Ζήτημα 3ο: Γιατί προωθούν το εμβόλιο και όχι την θεραπεία, δηλαδή τα κατάλληλα “φάρμακα”; Άρα, υπάρχει κάτι ύποπτο.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Τα εμβόλιο “χτυπούν” την αιτία πριν εμφανιστεί το σύμπτωμα (ακριβώς για αυτό το λόγο: για να πάψουν να εμφανίζονται διαχρονικά συμπτώματα). Στοχεύουν στην εξάλειψη μιας νόσου, γεγονός που έχει επιτευχθεί σε πολλές περιπτώσεις, πχ ας θυμηθούμε την πολιομυελίτιδα. Τα φάρμακα αντιμετωπίζουν την αιτία αφού εκδηλωθούν συμπτώματα (ή κάποιες φορές αφορούν και μόνο τα συμπτώματα). Άρα προοπτικά τα φάρμακα για την Covid-19 δε θα έδιναν λύση.

Τα φάρμακα που (φυσικά χωρίς να γνωρίζουν) επικαλούνται κάποιοι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα (τα οποία επίσης είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας). Υπονοώντας ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία από πίσω, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιες εταιρίες που παράγουν σήμερα το εμβόλιο, αυτές θα καλούνταν, ουσιαστικά, να παράξουν και τα μονοκλωνικά αντισώματα, άσε που και για αυτά θα έλεγαν κάποιοι ότι είναι επικίνδυνα, ότι είναι ύποπτα (“σατανικά” για κάποιους άλλους).

Ζήτημα 4ο: “Ας περιμένουμε να εμβολιαστούν άλλοι, για να δούμε τι θα γίνει με αυτούς και μετά το κάνουμε και εμείς.”

Αυτό αποτελεί κυνισμό και παντελή έλλειψη ανθρώπινης αλληλεγγύης, είναι η εφαρμογή του δόγματος “Ο θάνατός σου, η ζωή μου”. Ποιος είναι ο άλλος, που αφού πιστεύουμε ότι το εμβόλιο προκαλεί προβλήματα, θα τον αφήσουμε έρμαιο σε αυτά; Ο φίλος, ο γείτονας, ο συνάδελφος, ο συγγενής. Δυστυχώς αυτό είναι το σύστημα που ζούμε, αυτό προάγει. Αυτή η λογική βρίσκεται πίσω από πολλές εκφάνσεις στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ακόμα και των απλών – λαϊκών στρωμάτων που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από αυτό: “λύσε εσύ το πρόβλημα για μένα”, “διεκδίκησε εσύ κι αν κερδίσεις κάτι θα το καρπωθώ κι εγώ”, με λίγα λόγια “ας βγάλει άλλος τα κάστανα από τη φωτιά”.

Ζήτημα 5ο: “Είναι δικαίωμά μου να κάνω ή να μην κάνω το εμβόλιο”

Προφανώς και είναι. Ωστόσο να γνωρίζουμε το εξής: η επιτυχία του εμβολιασμού θα κριθεί, εν πολλοίς από το ποσοστό των ατόμων που θα εμβολιαστούν (από τη δεξαμενή φυσικά που πρέπει να εμβολιαστεί, δηλαδή άτομα άνω των 18 ετών).

Το εμβόλιο προσδίδει ανοσία σε αυτόν που το κάνει για μερικούς μήνες (υπολογίζεται λιγότερο από 1 χρόνο). Σε αυτό το διάστημα πρέπει να επιτευχθεί η λεγόμενη “ανοσία της αγέλης”, δηλαδή να αποχτήσει η πλειοψηφία του πληθυσμού αντισώματα και ειδικά κύτταρα – μνήμης, ούτως ώστε αν μας μολύνει ο ιός να μην νοσήσουμε και ταυτόχρονα να μη μεταδίδουμε τον ιό.

Οι ιοί έχουν της εξής ιδιαιτερότητα: αποτελούν υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έξω από κύτταρα του οργανισμού στον οποίο παρασιτούν (αυτό υπολογίζεται maximum σε λίγες μέρες, σε αντίθεση π.χ. με τα βακτήρια που μπορούν να επιβιώνουν με ειδικές τροποποιήσεις μέχρι και για δεκαετίες) και ούτε να πολλαπλασιαστούν στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό συνεπάγεται ότι αν δεν βρίσκει ο ιός ξενιστή (δηλαδή οργανισμό να μολύνει και να πολλαπλασιαστεί) θα μειωθεί το συνολικό του φορτίο και θα αρχίσει να εξαφανίζεται (όπως δηλαδή έγινε στην Ελλάδα με την ιλαρά, την ανεμοβλογιά, κοκ).

Πού καταλήγουμε λοιπόν; Ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού τους προσεχείς μήνες, τελικά ακόμα και αυτοί που κάνουν το εμβόλιο θα ξαναγίνουν ευάλωτοι στη νόσο και “φτου κι απ’ την αρχή”. Άρα η στάση του καθενός μας επηρεάζει και τους άλλους (και μην το ξεχνάμε: οι “άλλοι” είναι κυρίως οι γονείς μας, οι παππούδες και γιαγιάδες μας, οι ασθενείς από σοβαρές ασθένειες φίλοι και συγγενείς μας).

Ζήτημα 6ο: “Είναι δικαίωμα μου να έχω άποψη” – “Είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα να αποφασίσω”, κοκ.

  • -“Η Γη είναι επίπεδη και ο ήλιος γυρίζει γύρω από αυτή”. Αυτή είναι Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
  • -“Ο γιος μου πήρε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά. Με ένα καλό χεράκι ξύλο, θα στρώσει”. Αυτή είναι Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
  • -“Το Ολοκαύτωμα δεν υπήρξε. Κι αν έγινε και κάτι, καλά τους έκαναν ορισμένους. Δε φταίμε εμείς, αυτοί είναι εβραίοι, μαύροι, ομοφυλόφιλοι, κομμουνιστές, τσιγγάνοι”. Αυτή είναι Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.

Είναι δημοκρατία τελικά να έχεις όποια άποψη θέλεις; Μήπως αυτό είναι η ίδια η καταστρατήγηση της δημοκρατίας;
Αν κάποιος πάθει ανεύρυσμα, θα με φωνάξει να του κάνω εγχείριση ανοιχτής καρδιάς; Αν χαλάσει το κλιματιστικό του, θα με φωνάξει να του το επισκευάσω; Καθείς με τις γνώσεις του.

Σορβιτόλη, Όξινο ανθρακικό νάτριο, Βενζοϊκό νάτριο, Άνυδρο ανθρακικό νάτριο, Καλιούχος ακεσουλφάμη, Συμπιεστή σακχαρόζη, Ασπαρτάμη, Άνυδρο κιτρικό οξύ, Κροσποβιδόνη

Κινέζικα για πολλούς. Για άλλους όμως, απόλυτα κατανοητές, ακίνδυνες ουσίες. Ξέρετε πού τις βρίσκουμε; Στο Depon, που όλοι έχουμε στο συρτάρι μας. Ξέρετε γιατί είναι “κινέζικα” για την πλειοψηφία; Γιατί κάποιοι φάγανε τα χρόνια για να τις καταλαβαίνουν. Σπούδασαν μικροβιολογία, μοριακή βιολογία, φαρμακευτική, βιοχημεία… Με όλο το σεβασμό λοιπόν, ο δικηγόρος ας δικηγορήσει, ο κουρέας ας κουρέψει, ο ταξιτζής ας μεταφέρει κόσμο, ο λογιστής ας κάνει φορολογικές δηλώσεις. Κι όλοι μαζί να παλέψουμε για το καλύτερο αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Να έχουμε φωνή και να φωνάζουμε, να διεκδικούμε. Να βγάζουμε συμπεράσματα και να τα αξιοποιούμε. Γιατί αυτός που σήμερα μιλά για “δημοκρατία” και “άποψη”, όταν απολύσουν τον συνάδελφο του στη δουλειά θα “κάτσει στ’ αυγά του”, όταν του κόψουν με “δημοκρατικό τρόπο” το μισθό και οι άλλοι απεργήσουν γι’ αυτό, αυτός θα “σφυρίζει κλέφτικα”, όταν θα έρθει η ώρα να ασκήσει το γνωστό ύψιστο δημοκρατικό του δικαίωμα θα του φταίνε πάλι οι προηγούμενοι και θα ελπίζει στους επόμενους που μετά θα γίνουν προηγούμενοι και θα ξαναελπίζει στους προηγούμενους που τώρα θα είναι οι επόμενοι…

Κλείνοντας να ξεκαθαρίσω το εξής: Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί τις φαρμακοβιομηχανίες και τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Αλλά ας διαχωρίσουμε την επιστημονική συζήτηση για αυτό καθ’ αυτό το εμβόλιο από την πολιτική κουβέντα. Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε με αυτή τη λαίλαπα που μας βρήκε, να ξαναγυρίσουμε στη φυσιολογική μας ζωή. Να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα παιδιά μας να πάνε στα πάρκα και στις παιδικές χαρές, οι μαθητές στα σχολειά τους, οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Δεν ξεχνώ ποιοι έχουν ευθύνες για αυτό που ζούμε και θα ζήσουμε και μετά την πανδημία. Λογαριαζόμουν, λογαριάζομαι και θα ξαναλογαριαστώ μαζί τους…

Πηγή: Επιτροπή Αγώνα Μονάχου

Θυμηθείτε εδώ το Α’ Μέρος

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: