Ο κορονοϊός και η ηθική των καπιταλιστών

Ήταν γνωστό και πριν την πανδημία πως οι καπιταλιστές δεν ενδιαφέρονται για την διαβίωση των εργαζομένων. Πλέον γίνεται αντιληπτό σε όλους μας ότι δεν διστάζουν να παίξουν την ζωή μας κορώνα γράμματα σε συνθήκες πανδημίας.

Η πανδημία του κορονοΐού σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη, έχει φτάσει σχεδόν σε κάθε χώρα με πάνω από 460.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 21.000 θανάτους, και όπως  προειδοποιεί ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πανδημία επιταχύνεται, καθώς χρειάστηκαν 67 ημέρες για να φτάσει τα 100.000 κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο, 11 επιπλέον μέρες για τα 200.000 και μόνο 4 ημέρες ακόμα για να φτάσει τα 300.000.

Ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση του COVID19 και πολλαπλάσιους θανάτους είναι άμεσος και απαιτούνται δραστικά μέτρα όπως το καθολικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με μαζικά τεστ για την έγκαιρη διάγνωση, απομόνωση και θεραπεία των ασθενών. Ο ΠΟΥ ζητάει επιτακτικά ΤΕΣΤ ΤΕΣΤ ΤΕΣΤ μέσω του επικεφαλής του που ζητάει κλιμάκωση στην διάγνωση νέων περιστατικών, απομόνωση και εντοπισμό των επαφών τους, η οποία θα λειτουργήσει σαν ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας απάντησης στην πανδημία1. Χαρακτηρίζει τα μέτρα lockdown που πήραν πολλές χώρες σαν αγορά πολύτιμου χρόνου, που όμως δεν αρκεί χωρίς τα υπόλοιπα επιθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακόμα όμως και την στιγμή που οι ζωές εκατομμυρίων βρίσκονται σε κίνδυνο, οι καπιταλιστές και το υπηρετικό προσωπικό τους δεν διστάζουν να πετάξουν τα φθαρμένα προσωπεία τους και να δηλώσουν ανερυθρίαστα πως πρέπει να προετοιμαστούμε για τις απώλειες των αγαπημένων μας, παρουσιάζοντας τις μαζικές κρατικές δολοφονίες σαν αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.  Το πιο πρόσφατο κραυγαλέο παράδειγμα ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας που δήλωσε πως οι παππούδες είναι πρόθυμοι να πεθαίνουν προκειμένου να σώσουν την οικονομία και το επίπεδο ζωής των εγγονιών τους!

Δεκάδες ακόμα δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές, επιχειρηματίες αναπαράγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ιδέα πως είναι επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμό ανάπτυξης, προειδοποιούν για κίνδυνο καταστροφής της οικονομίας, καταπάτηση του δικαιώματος των πολιτών στην εργασία, και ζητούν επιβολή καραντίνας μόνο στους πιο αδύναμους σε ένα μείγμα κυνισμού και βλακείας.

Αυτή η θεώρηση είναι κεντρική επιλογή της αστικής τάξης και απόδειξη γι’ αυτό αποτελεί η τοποθέτηση του Τραμπ στο αγαπημένο του μέσο, το Twitter όπου γράφει πως οι πολίτες των ΗΠΑ θέλουν να γυρίσουν στην δουλειά, και μπορούν τόσο να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους, όσο και το να εφαρμόσουν την φυσική απομόνωση από άλλους ανθρώπους ταυτόχρονα με την εργασία. Η θεραπεία δεν μπορεί να είναι πολύ χειρότερη από το πρόβλημα αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ καλεί το Κογκρέσο να αναλάβει δράση.

Διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο Tom Inglesby του προειδοποιούν ενάντια στην παραβίαση των περιοριστικών μέτρων και δίνουν εικόνα της κόλασης που θα ζήσουν οι πολίτες αν εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της αστικής τάξης. Αναφέρει «τα περιστατικά αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, και αρκετά νοσοκομεία στις ΗΠΑ υπολογίζουν πως μέσα σε μια εβδομάδα δεν θα έχουν αρκετούς αναπνευστήρες για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά COVID. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται αντιμέτωπο με ελλείψεις στον προστατευτικό εξοπλισμό είναι εκτεθειμένο στον ιό περισσότερο από τον μέσο όρο, και αν πολλοί επαγγελματίες υγείας βρεθούν σε καραντίνα οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερες με αποτέλεσμα την αδυναμία του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περισσότερα περιστατικά που χρειάζονται φροντίδα. Οποιοσδήποτε συμβουλεύει για την άρση των περιορισμών αυτήν την χρονική στιγμή πρέπει να κατανοήσει πλήρως πως θα μοιάζει η χώρα αν συμβεί αυτό. O COVID θα εξαπλωθεί γρήγορα και μαζικά και θα σκοτώσει πιθανότατα εκατομμύρια μέσα στον επόμενο χρόνο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος για την χώρα. Προτού λοιπόν εξετάσουμε αλλαγή των μέτρων περιορισμού πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά απέναντι στον ιό διαθέτοντας στα νοσοκομεία τα απαραίτητα εφόδια, εξοπλίζοντας νέες κλίνες και τελικά μειώνοντας στον αριθμό των περιστατικών τόσο ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός και περιορισμός κρουσμάτων μέσα στην χώρα.»

Επιδημιολόγοι όπως ο Andrew Lover τονίζουν πως απουσία των μέτρων περιορισμού θα συνεχίσει η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ2 και παραμένουν απαραίτητα.

Αφήνοντας στην άκρη τον απροκάλυπτο ηλικιακό ρατσισμό και την ακροδεξιά/ναζιστική αντίληψη του “σκοτώνουμε τα άλογα όταν γεράσουν” είναι πλέον φανερό ότι ο ιός χτυπάει και νέους, αν και σε σημαντικά μικρότερο βαθμό. Τυχόν κατάρρευση του συστήματος υγείας θα οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από άλλες αιτίες, καθώς τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα νέα περιστατικά.

Αυτό φαίνεται ότι είναι ένα υπολογισμένο ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να πάρουν οι καπιταλιστές προκειμένου να διασφαλίσουν και να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Ο πρώην CEO της Goldman Sachs ζητάει να επιστρέψουν πολύ σύντομα στις δουλειές τους αυτοί που έχουν μικρότερο ρίσκο από την ασθένεια!

Η απληστία των καπιταλιστών που δεν φρενάρει μπροστά στην προοπτική χιλιάδων νεκρών είναι βέβαια παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ιταλία ενώ μετρούσαν εκατόμβες νεκρών τα εργοστάσια δεν έκλειναν παρόλο που ο ιός φυσικά δεν σταματάει στην πύλη του εργοστασίου. Χτες πραγματοποιήθηκε γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση Κόντε διατηρεί ανοιχτούς δεκάδες μη απαραίτητους παραγωγικούς κλάδους, με σύνθημα «πόσοι περισσότεροι νεκροί για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι όλα πρέπει να κλείσουν» 3.  Στην χώρα μας παρ’όλα τα οργουελικά μέτρα επιτήρησης των πολιτών που θέλουν να βγουν για μια μικρή βόλτα γύρω από το σπίτι τους, μεγάλες εταιρίες όπως η Teleperfomance δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και παραμένουν σε λειτουργία4.  Σύμφωνα με την λογική της Κυβέρνησης ο πολίτης που θέλει να ξεπιαστεί ή να βγάλει τον σκύλο του βόλτα λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά αν εργάζεται μαζί με άλλους 100 συναδέλφους του σε εσωτερικό χώρο είναι απόλυτα ασφαλής. 

Ήταν γνωστό και πριν την πανδημία πως οι καπιταλιστές δεν ενδιαφέρονται για την διαβίωση των εργαζομένων. Πλέον γίνεται αντιληπτό σε όλους μας ότι δεν διστάζουν να παίξουν την ζωή μας κορώνα γράμματα σε συνθήκες πανδημίας. Να μην τους χαριστούμε! Να λογαριαστούμε τώρα μαζί τους για την προστασίας της υγείας και της ζωής μας!

  1. https://www.bbc.com/news/av/world-51916707/who-head-our-key-message-is-test-test-test
  2. https://www.wired.com/story/trumps-itch-to-reboot-the-economy-would-be-a-fatal-error/?mbid=social_tw_sci&utm_brand=wired-science&utm_medium=social&utm_social-type=owned&utm_source=twitter
  3. https://www.katiousa.gr/politika/diethni/apergise-gia-mena-ygeionomikoi-kaloun-ergazomenous-na-apergisoun-gia-tin-asfaleia-olon/
  4. https://www.902.gr/eidisi/arthra/218976/empeiria-apo-tis-synthikes-stin-etairia-teleperformance

Σπύρος Μερκούρης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: