“Δε θα πεθάνουν ποτέ οι Έλληνες, γιατί παίρνουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά στο DNA τους” – Καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σε ελληνόψυχο κρεσέντο

Όταν οι απόψεις ενός καθηγητή αστροφυσικής κι ενός ράντομ καφενόβιου ψεκασμένου παθαίνουν κβαντική διεμπλοκή.

Ότι κάτι δεν πάει πολύ καλά στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών το είχαμε υποψιαστεί τουλάχιστον από τον καιρό που μάθαμε ότι διαφημίζουν διάφορους τσαρλατάνους ως σοβαρούς συνομιλητές. Αν νομίζετε όμως ότι το κακό σταματάει στην προβολή του “κβαντικού βουδισμού” και των μέντιουμ, είναι επειδή δεν παρακολουθείτε τις τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του

Αν βλέπατε έτσι μόνη της την παρακάτω δήλωση: “Επειδή βλέπω πολύ -sic- απαισιοδοξία. Έμαθα από πολύ σημαντικό μοναδικό και ειδικό επιστήμονα ότι το DNA των Ελλήνων έχει μια αναπάντεχη και πολύ καλή ιδιότητα. Στις επιμιξίες όχι μόνο διατηρεί τα καλά χαρακτηριστικά του, αλλά παίρνει και τα καλύτερα χαρακτηριστικά των επιμειξιών. Σας κοινοποιώ αυτή την γνώση. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα πεθάνουν ποτέ”, το πιθανότερο θα ήταν πως θα σκεφτόσασταν ότι την έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης (με την Ελληνική Αγωγή του οποίου διατηρούν άριστες σχέσεις μέλη της ίδιας Ένωσης), ο Κυριάκος Βελόπουλος ή ο Δημοσθένης Λιακόπουλος.

Εν προκειμένω όμως πρόκειται για δήλωση του Ξενοφώντα Μουσά, που εκτός από μέλος του ΔΣ Της ΕΕΦ τυγχάνει και καθηγητής φυσικής του διαστήματος, διευθυντής εργαστηρίου αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε την επιστημονική κατάρτιση του καθηγητή στο αντικείμενό του, τρέμουμε όμως στην ιδέα να ξεστρατίζει στη διάρκεια των παραδόσεών του και να λέει στους φοιτητές του τέτοια πράγματα που κι ένας απόφοιτος γενικού λυκείου γνωρίζει ότι είναι καταφανώς ψευδή κι αντιεπιστημονικά. Επειδή μάλιστα μας είναι αδύνατο να πιστέψουμε ότι ένας άνθρωπος με δυο ντουβάρια κορνιζαρισμένα με περγαμηνές, αγνοεί βασικές γνώσεις βιολογίας, όπως πχ ότι δεν υπάρχει γενικά κι αόριστα “ελληνικό DNA”, μπαίνουμε στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι συνειδητά υιοθετεί ελληναράδικους μύθους για να γίνει αρεστός στο ανάλογο ακροατήριο.

Είναι δύσκολο να βρούμε κάτι πιο αισχρό από κάποιον που εκμεταλλεύεται το επιστημονικό του κύρος για διασπείρει συνειδητά ψεύδη για ιδεολογικές σκοπιμότητες, και το μόνο όπλο απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους είναι να μη θαμπωνόμαστε από τίτλους και αυθεντίες, αλλά να αναζητούμε, στο μέτρο που το επιτρέπει το μορφωτικό υπόβαθρο του καθενός διασταύρωση όσων βαρύγδουπα ανακοινώνουν. Μεγάλη φυσικά είναι εν προκειμένω η ευθύνη των συναδέλφων του, που με την ψήφο τους επιτρέπουν να τους εκπροσωπούν ως κλάδος υποστηρικτές γενετικής ανωτερότητας ή άλλων ψευδοεπιστημονικών θεωρίων, σαν αυτές που κατά καιρούς προβάλλει η ΕΕΦ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: