Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «ανθρώπου με το γαρίφαλο»

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εκτελεσμένου ήρωα, στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη και της δημοσιογράφου Έλλης Παππά.

Έφυγε από τη ζωή μετά από νοσηλεία σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εκτελεσμένου ήρωα, στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη και της δημοσιογράφου Έλλης Παππά και ανιψιός της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, σημαντικής μορφής της λογοτεχνίας μας Διδώς Σωτηρίου.

Είχε γεννηθεί τον Αύγουστο του 1951 στη φυλακή, όπου ο Νίκος Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά κρατούνταν στην απομόνωση έως την πρώτη δίκη τους, τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Στη δεύτερη δίκη που ακολούθησε, τον Φλεβάρη του 1952, οι γονείς του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε, ενώ η Έλλη Παππά δεν οδηγήθηκε στο απόσπασμα, λόγω του νεογέννητου Νίκου, ο οποίος ήταν τότε μόλις 7 μηνών, και παρέμεινε φυλακισμένη στις φυλακές Αβέρωφ έως το 1964. Στο ενδιάμεσο ο μικρός Νίκος Μπελογιάννης μεγάλωσε με τη θεία του, τη διάσημη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου.

Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν χημικός μηχανικός και πολιτικά δεν ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Αντιθέτως είχε ανοιχτά εχθρική στάση προς το ΚΚΕ, την οποία επανειλημμένα είχε εκφράσει δημόσια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απουσία του από τα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, με το σκεπτικό ότι «Κάποιοι καπηλεύονται τους αγώνες του Νίκου Μπελογιάννη. Δεν συνυπάρχω με τον Περισσό από το 1968. Για λόγους αποδοκιμασίας στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο δεν θα παραστώ στις εκδηλώσεις της Δευτέρας για τα εγκαίνια του Μουσείου προς τιμήν του πατέρα μου, στην Αμαλιάδα». Επιπλέον, η απόρριψη του προς την κομμουνιστική ιδεολογία και την ΕΣΣΔ είχε εκφραστεί και μέσα από το βιβλίο που είχε συγγράψει με την Αγγελική Κώττη, με τον “εύγλωττο” και “πρωτότυπο” τίτλο “Σταλινισμός. Η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: