Ατομική ευθύνη μέχρι τελικής πτώσης… – Lock down με ανοιχτά σχολεία-χώρους δουλειάς και απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια στη Θεσσαλονίκη!

Η κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει το λιανεμπόριο, αλλά κρατά ανοιχτά τα σχολεία και τους χώρους δουλειάς (!) και απαγορεύει την κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ/ Και αν αποτύχουν τα μέτρα, η συνταγή είναι γνωστή: φταίτε εσείς, που δεν τα εφαρμόζετε…

Ουδείς αμφιβάλλει πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Βορείου Ελλάδας είναι σοβαρή και τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο των αρχών. Το τελευταίο διήμερο τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν τα 1.300, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ με ασθενείς covid-19 φτάνει στα όριά της, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας και ιδίως τις Εντατικές.

Κανείς δεν έχει αμφιβολία πως χρειάζονται νέα, πιο αποτελεσματικά μέτρα, το ζήτημα όμως είναι σε ποια κατεύθυνση κινούνται αυτά και τι μήνυμα δίνουν. Η κυβέρνηση είχε αρχίσει από το πρωί τις διαρροές στους δημοσιογράφους και αυτή την ώρα ανακοινώνει τα νέα μέτρα για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που φεύγουν από το κόκκινο και σημαίνονται πλέον με γκρίζο χρώμα, θυμίζοντας βασικά τις σκηνές της καραντίνας της άνοιξης, στο πρώτο κύμα της πανδημίας -με τη διαφορά πως παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία!

Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να επιβάλει τοπικό λοκ-ντάουν στις ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών. Κλείνει το λιανεμπόριο, επιβάλλοντας απαγόρευση μετακίνησης μετά τις 9 το βράδυ και ως τις 5 το πρωί και μετακινήσεις με sms από το κινητό -όπως ακριβώς και τον περασμένο Μάρτη. Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις έξω από τα πλαίσια των περιφερειακών ενοτήτων (δηλαδή των νομών Θεσσαλονίκης και Σερρών). Διατηρούνται όμως ανοιχτά τα σχολεία (!) και οι χώροι δουλειάς…

Με άλλα λόγια, το μήνυμα της κυβέρνησης στους Θεσσαλονικείς είναι “ατομική ευθύνη μέχρι τέλους”. Μπορούν μόνο να εργάζονται και να κάνουν ό,τι είναι σχετικό με την αναπαραγωγή της εργατικής τους δύναμης. Μπορούν επίσης να “κολλάνε και να μεταδίδουν υπεύθυνα” τον ιό στις συγκοινωνίες, στον χώρο εργασίας και στα σχολεία, που λειτουργούν κανονικά, χωρίς επιπλέον μέτρα προστασίας. Και αν αποτύχουν τα μέτρα, η συνταγή είναι γνωστή: “φταίτε εσείς που δεν τα εφαρμόζετε σωστά…”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: