Αγωγή 1.000.000 ευρώ της ΟΝΕΧ των Ναυπηγείων Σύρου κατά πολιτών που ζητούν περιβαλλοντική μελέτη για βαρέα μέταλλα

Η αγωγή – μαμούθ αποτελεί μια απόπειρα φίμωσης κι εκφοβισμού όχι μόνο της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά συνολικά κατά οποιουδήποτε πολίτη ή φορέα τολμά να αμφισβητεί την δράση και τις πρακτικές της εταιρείας.

Δεν πάει πολύ καιρός από τότε η παραχώρηση των Ναυπηγείων Σύρου στην ΟΝΕΧ, εταιρεία – συνεργάτη του ΝΑΤΟ, διαφημιζόταν από την κυβέρνηση, ειδικότερα δε τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ως επένδυση – σταθμός τόσο για την οικονομία, όσο και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, με τη μετατροπή των ναυπηγείων σε κόμβο εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καθώς μεταξύ άλλων μόλις το περασμένο καλοκαίρι τα Ναυπηγεία Σύρου ανακοίνωση συμπαραγωγής κορβέτας με ισραηλινή εταιρεία του κλάδου. Oι συνέπειες για τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία, αλλά και συνολικά τους κατοίκους του νησιού, απέχουν πολύ από τις ρόδινες προβλέψεις, σε μια εταιρεία όπου εργολαβικοί εργαζόμενοι περίμεναν με sms κάθε τρίτη Κυριακή αν θα δουλέψουν την επομένη.

Η δράση της εταιρείας ωστόσο προκαλεί ανησυχίες και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συγκεκριμένα με την αναγκαιότητα μελέτης για την παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. Η ΟΝΕΧ, όχι μόνο κωφεύει σε αυτές τις απόλυτα λογικές ανησυχίες, αλλά και στοχοποιεί πολίτες, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να κοιτάξει την υπόθεση που εκκρεμεί για πάνω από ένα έτος, ώστε να ανατεθεί σε επιστημονικό φορέα η τυχόν περιβαλλοντική επιβάρυνση του λιμανιού. Αρχικά, στις 14 Γενάρη, η εταιρεία απέστειλε εξώδικο στην οργάνωση Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της επιστολής – διαμαρτυρίας που η οργάνωση είχε στείλει και είχε ήδη πρωτοκολληθεί στο υπουργείου, προειδοποιώντας πως επιφυλάσσεται να ζητήσει την “παραδειγματική τιμωρία” των εμπλεκόμενων πολιτών.

Η απειλή της εταιρείας έγινε πράξη περίπου ένα μήνα αργότερα, καθώς στις 24 Φλεβάρη, υπέβαλλε αγωγή κατά του Παρατηρητηρίου, στο οποίο είναι μέλη 284 άτομα, ζητώντας 1.000.000 ευρώ συν τόκους (!) για ηθική βλάβη, δυσφήμιση και διαφυγόντα κέρδη που κατά τη γνώμη της προκάλεσε η κοινοποίηση της επιστολής στο υπουργείο. Όπως καταγγέλλει το παρατηρητήριο, η αγωγή έρχεται ως συνέχεια της στάσης τοπικών παραγόντων, όπως ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, που αντιμετώπισαν τις ανησυχίες των κατοίκων με την προτροπή “Σκάστε”.

Η αγωγή – μαμούθ αποτελεί μια απόπειρα φίμωσης κι εκφοβισμού όχι μόνο της συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά συνολικά κατά οποιουδήποτε πολίτη ή φορέα τολμά να αμφισβητεί την δράση και τις πρακτικές της εταιρείας, που είναι σαφές ότι ποντάρει στις ισχυρές πολιτικές πλάτες, αλλά και την καθ’ όλα ευνοϊκή νομοθεσία για να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στην τοπική κοινωνία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: