Τρολετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε

Η επίδραση του Μαρξ είναι φανερή ακόμα κι εκεί που δεν το φανταζόμαστε. Από το Σύριζα μέχρι τους “κομμουνιστές” της Κίνας και το τρέιλερ του Deadpool -που μπορεί να είναι και το πιο σχετικό, συγκριτικά με τα άλλα.

Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Μαρξ, η επίδραση του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου είναι εμφανής σε μια σειρά τομείς. Ακόμα και σε κάποιους τομείς-αουτσάιντερ, που δε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς εύκολα…

Πολλοί φίλοι του Deadpool σπεύδουν να δουν τη δεύτερη ταινία του γνωστού ήρωα κόμικ. Το ΚΚ ΗΠΑ όμως εντοπίζει σε ένα τιτίβισμά του ένα δικό μας ήρωα και έναν πίνακά του στο φόντο, σε ένα στιγμιότυπο από το trailer της ταινίας.

Την ίδια στιγμή, το ΚΚ Κίνας τιμά την επέτειο των διακοσίων χρόνων με ένα πορτρέτο του, ελαφρώς μεγαλύτερο σε διαστάσεις. Θυμίζει έτσι μια φράση του Λένιν από το “Κράτος κι Επανάσταση”, για το φωτοστέφανο που βάζουν οι κυρίαρχες τάξεις στους μεγάλους επαναστάτες που πέθαναν -ενώ τους καταδίωκαν και τους συκοφαντούσαν, όσο ζούσαν- για να ευνουχίσουν τη διδασκαλία τους και να την καταστήσουν ακίνδυνη, σαν απλό περιτύλιγμα.

Γιατί να μη δηλώνουν μαρξιστές-κομμουνιστές οι Κινέζοι όμως; Εδώ νιώθει ο Σκουρλέτης, που ποζάρει μάλιστα μαζί με το δεξιό Λυμπερόπουλο από τους ταξιτζήδες. Κι αναρωτιέται κανείς, καθώς βλέπει πίσω τη λεζάντα “I told you I was right”, με ποιοα από τις δύο σημασίες του μεταφράζεται: “στο είπα ότι είχα δίκιο” ή “στο είπα ότι ήμουν δεξιός”;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: