Εμπλεκόμενη σε πρόγραμμα βασανισμών της CIA ακόμα και εγκύων η νέα επικεφαλής της υπηρεσίας Τζίνα Χάσπελ

Βασανισμοί εγκύου γυναίκας, σεξουαλική κακοποίηση και θανάτωση κρατουμένων από υποθερμία είναι μερικά μόνο από τα “κατορθώματα” της CIA, που επέβλεπε και συγκάλυπτε η νέα διευθύντρια της υπηρεσίας Τζίνα Χάσπελ.

Χθες επιβεβαιώθηκε στη γερουσία ο διορισμός της υψηλόβαθμης αξιωματούχου της CIA Τζίνα Χάσπελ, με ψήφους 54-45, ως διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, κάτι που την καθιστά την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα, δεχόμενη μέσω τουίτερ τα συγκαρητήρια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Από την πρώτη στιγμή που ακούστε το όνομά της για την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, προκλήθηκε σάλος, καθώς είναι γνωστό ότι η Χάσπελ ενεπλάκη ενεργά στο πρόγραμμα βασανισμών της υπηρεσίας, που επισήμως έχει σταματήσει.

To πρόγραμμα αυτό μεταξύ άλλων περιλάμβανε τη χρήση αναγκαστικής σίτισης απεργών πείνας δια του πρωκτού, πρακτική που διεθνώς θεωρείται βιασμός. Επίσης καταγράφηκε περιστατικό κατά το οποίο δεμένος με χειροπέδες άνδρας, κατηγορούμενος για διασύνδεση με την Αλ-Κάιντα, αφέθηκε γυμνός από τη μέση και κάτω να κοιμηθεί σε κρύο πάτωμα, οδηγώντας σε θάνατο από υποθερμία την επόμενη μέρα. Η πιο φρικιστική καταγγελία, την οποία απηύθυνε προσωπικά το θύμα στην Χάσπελ, αφορά μια έγκυο τότε σύζυγο υπόπτου για τρομοκρατία, που απήχθη στην Ταϊλάνδη και βασανίστηκε εκεί και στη Λιβύη από άνδρες της CIA, που τη χτυπούσαν στην κοιλιά και για να τη μετακινήσουν την έδεναν με επιδέσμους σα μούμια.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, η Χάσπελ έγραψε προσωπικά την εντολή για την καταστροφή οπτικοακουστικού υλικού που πιστοποιούσε τους βασανισμούς των μυστικών υπηρεσιών. Η φήμη της Χάσπελ είναι ο λόγος που ακόμα και δυο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές καταψήφισαν την επιλογή της, ο ένας αναφέροντας ρητά την εμπλοκή τους στους βασανισμούς, ενώ και ο απών γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζων ΜακΚέην δήλωσε ότι θεωρεί μεν πως “αγαπάει την πατρίδα της”, αλλά πως είναι “ανησυχητικός ο ρόλος της στην επίβλεψη κατά τη χρήση βασανιστηρίων”, προτρέποντας το σώμα να απορρίψει την υποψηφιότητά της. Το “παράδοξο” της υπόθεσης είναι πως η εκλογή της Χάσπελ κατέστη εφική με την ψήφο έξι δημοκρατικών γερουσιαστών, που αντιτάχθηκαν στην πλειοψηφία των συναδέλφων τους στο ίδιο κόμμα, στηρίζοντας την προτεινόμενη διευθύντρια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: