“Σιγά μη ρωτήσουμε τους κομμουνιστές για την Απελευθέρωση της Αθήνας” μας είπαν παρουσιαστές της ΕΡΤ

Με διακοπές και ειρωνικό ύφος αντιμετώπισαν οι παρουσιαστές της εκπομπής για την Απελευθέρωση της Αθήνας στην ΕΡΤ το “θράσος” του Μάκη Μαΐλη να ζητήσει το λόγο που η άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος αποκλείστηκε από το πάνελ.

Την όποια δημοσιογραφική δεοντολογία μόνο για τις μονές χρονές φαίνεται  πως έχουν αποφασίσει να τηρούν στην ΕΡΤ, όπως αποδεικνύει η σύγκριση μεταξύ της περσινής και φετινής εκπομπής για την Απελευθέρωση της Αθήνας. Φαίνεται πως οι ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης θεώρησαν πως το πλουραλιστικό φύλλο συκής της περσινής αντίστοιχης εκπομπής, όπου είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων ο Κώστας Σκολαρίκος και ο Γιώργος Μαργαρίτης, ήταν αρκετό για να “καλύψει” την επανάληψη του εγχειρήματος πριν τρεις μέρες, σε πολύ πιο “οριοθετημένα” πλαίσια.

Αυτή τη φορά, στο πάνελ βρέθηκαν καλεσμένοι μόνο δύο ιστορικοί, η Κωνσταντίνα Μπότσιου, επί χρόνια αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καραμανλής και σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, που έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε εκδηλώσεις του Σύριζα. Το γεγονός πως οι -καταρτισμένοι και αναγνωρισμένοι στο χώρο τους ιστορικοί- έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο, στη δε περίπτωση της Κ. Μπότσιου και ξεκάθαρη κομματική ένταξη, σαφώς δεν είναι από μόνο του μεμπτό. Μεμπτό όμως είναι να γίνεται επί μία ώρα συζήτηση για το ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν οι σκονισμένες θεωρίες για τα “χαρτάκια” του Τσώρτσιλ, ή ακόμα και η “υποταγή” του ΚΚΕ, όπως υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς η κυρία Μπότσιου στη “βουλγαροκρατούμενη” Κομιντέρν για το Μακεδονικό στο μεσοπόλεμο (το οποίο προφανώς λόγω τρέχουσας επικαιρότητας τέθηκε στο τραπέζι, σε αυτή την “μη πολιτική” όπως ισχυρίστηκε μετέπειτα η παρουσιάστρια εκπομπή), χωρίς καν να ζητηθεί η άποψη του εμπλεκομένου.

Το γεγονός πως αυτή η παράβλεψη έγινε σκόπιμα, και δεν “έτυχε απλά φέτος να μην καλέσουν” εκπρόσωπο της κομματικής άποψης, όπως δήλωσε με περισσή ειρωνεία η παρουσιάστρια Μαριλένα Κατσίμη, φάνηκε ξεκάθαρα στην αντιμετώπιση της παρέμβασης του Μάκη Μαΐλη στο 54ο λεπτό της εκπομπής, όπου απλώς επεσήμανε τα αυτονόητα, δηλαδή ότι δε γίνεται να απουσιάζει η θέση του κόμματος από μια συζήτηση που το αφορά και πως το ΚΚΕ ήταν ο βασικός αιμοδότης της Αντίστασης. Οι παρουσιαστές λοιπόν, με προεξάρχουσα την Κατσίμη, η οποία σε κάποια στιγμή έχασε μάλιστα εμφανώς την ψυχραιμία της, αντιμετώπισαν περίπου ως ακατανόητη την παρέμβαση, κάνοντας λόγο για “ιστορική” και όχι “πολιτική” εκπομπή,  ότι “είχαν ήδη πει” όσα ανέφερε ο Μαΐλης για το ρόλο του κόμματος και υπονόησαν ούτε λίγο – ούτε πολύ ότι αφού στην περσινή εκπομπή υπήρχαν ιστορικοί από το χώρο του ΚΚΕ, αυτό θα πρέπει να σιωπά μέχρι να έχει την ευγενή καλοσύνη η δημόσια τηλεόραση να τους ξαναδώσει βήμα σε ανάλογη περίσταση. Για όσους θεωρούν ότι αυτά είναι μεροληπτικές υπερβολές, προτείνουμε να δει κανείς την εκπομπή και ειδικότερα το επίμαχο απόσπασμα για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα στο βίντεο που ανέβασε ο Rovespieros.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί το κόμμα είχε στηρίξει την ΕΡΤ επί Σαμαρά και κατά συνέπεια είχε στηρίξει και αυτά τα άτομα με τη στριγγλιάρικη υστερική φωνή και την ακόμα πιο υστερική αντικομμουνιστική νοοτροπία. Ενοχλήθηκε η “κυράτσα” και ο μαλάκας δίπλα της…….
    Μαύρο κατάμαυρο στην ΕΡΤ και στα τηλεοπτικά φερέφωνα του κάθε κερατά!!!
    Μετά την περυσινή κατά κράτος ήττα του Βερέμη από τον Μαργαρίτη και τον Σκολαρίκο, ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα ξανακάνανε το ίδιο λάθος να καλέσουν εκπρόσωπο του ΚΚΕ ή ιστορικό προσκείμενο στο ΚΚΕ. Τέτοια λάθη, η αστική τάξη, δεν τα ξανακάνει!

Κάντε ένα σχόλιο: