«Μια ζωή χωρίς δήλωση μετανοίας…» – Με συγκίνηση και περηφάνια το στερνό «αντίο» στη Μαρία Σιδέρη (ΦΩΤΟ)

Εμείς μπορούμε να σου πούμε το “στερνό αντίο” με τον στίχο, το τραγούδισμα του οποίου διηύθυνες στις φυλακές Αβέρωφ: «Γεια σας αδέρφια, θα ‘ρθει λευτεριά»…

Σε κλίμα συγκίνησης, περηφάνιας και σεβασμού αποχαιρέτησαν την Παρασκευή το μεσημέρι συγγενείς, φίλοι και σύντροφοι την Μαρία Σιδέρη, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 99 της χρόνια έχοντας κλείσει έναν μεγάλο και γεμάτο κύκλο ζωής, αδιάλειπτης δράσης και ανυποχώρητων αγώνων. Σε όλη τη διάρκεια της σεμνής τελετής της πολιτικής κηδείας, τιμητική φρουρά στο πλευρό της εναλλάσσονταν σύντροφοί της από το Κόμμα.

«Η γελαστή και γλυκιά σου μορφή θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί είναι δείγμα της δύναμης που αντλεί ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής σε όλες τις συνθήκες για τη συνέχιση της πάλης. Άλλωστε, στον μεγάλο και γεμάτο κύκλο της ζωής σου έζησες μεγάλες στιγμές του αγώνα, αλλά και τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, χωρίς να λυγίσεις ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου», σημείωσε μεταξύ άλλων η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, που την αποχαιρέτησε εκ μέρους του Κόμματος.

Η Β. Πλατανιά αναφέρθηκε στην πολυκύμαντη ζωή της Μ. Σιδέρη: Στην πάλη της ενάντια στη ναζιστική κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, στα 14 χρόνια που έμεινε στη φυλακή περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της, καθώς είχε καταδικαστεί πέντε φορές σε θάνατο. «Η γνώση, η αγωνιστική στάση ζωής, η ανιδιοτέλεια, η αταλάντευτη πίστη στον τελικό σκοπό, η επαναστατική αισιοδοξία είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγεί το ΚΚΕ τα μέλη του, είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκες και εσύ σ. Μαρία. Έτσι, έζησες μια ζωή γεμάτη, μια ζωή όμορφη, μια ζωή – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των κομμουνιστών. Μία ζωή χωρίς δήλωση μετανοίας. Αυτή είναι η ζωή σου, συντρόφισσα Μαρία. Και αυτή η ζωή αποδεικνύει πως το πέρασμα κάθε ανθρώπου από τη ζήση ομορφαίνει, γίνεται ουσιαστικό μόνο μέσα στον αγώνα για τα ανώτερα ιδανικά, μόνο όταν παλεύει κανείς για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος ζει γεμάτα. Μόνο μέσα στον αγώνα παίρνουν νόημα οι πράξεις του καθένα καθώς συνενώνονται με τη δράση όλων. Μέσα στην πάλη σπάνε προλήψεις, όπως έσπασαν μαζικά με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών που στάθηκαν αντάξια δίπλα στους συντρόφους αγωνιστές με το όπλο στο χέρι, σε όλες τις μάχες, στις φυλακές, στις εξορίες.

Εμείς μπορούμε να σου πούμε το “στερνό αντίο” με τον στίχο, το τραγούδισμα του οποίου διηύθυνες στις φυλακές Αβέρωφ. “Γεια σας αδέρφια, θα ‘ρθει λευτεριά”. Στο υποσχόμαστε, σ. Μαρία», ανέφερε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό.

Ακόμα, τη σ. Μαρία αποχαιρέτησαν από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: