Κώστας Σαραντίδης – «Για το Βιετνάμ, αφιέρωσε το αίμα, τα δάκρυα και ακόμη και τα νιάτα του στον αντιστασιακό πόλεμο για την ανεξαρτησία και την ελευθερία…»

Le Hong Truong: «Αναρωτήθηκα τι έκανε ένα άτομο σαν τον θείο Λαπ από λεγεωνάριο να γίνει εθελοντής στρατιώτης του θείου Χο, έτοιμος να θυσιάσει τα νιάτα του, να μείνει στο Βιετνάμ για να πολεμήσει, και να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της χώρας για 20 συνεχόμενα χρόνια…»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Σαραντίδη /Βιέτ Κώστας/Nguyễn Văn Lập που πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή, διοργάνωσε η εταιρία παραγωγής New Star, υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, την Τετάρτη 22/06/2022, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκαν, ο Le Hong Truong, Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, ο Aramís Fuente Hernández, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Φωτεινή Σαραντίδου, κόρη του Κώστα Σαραντίδη, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, σκηνοθέτης της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της New Star.

Παραθέτουμε την ομιλία του Le Hong Truong, Πρέσβη της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα:

Αγαπητοί επισκέπτες

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, έπρεπε να αποχαιρετήσουμε έναν απλό, ταπεινό κομμουνιστή αλλά με μια εξαιρετικά ευγενική καρδιά, έναν άνθρωπο με ειλικρινή και βαθιά αγάπη για το Βιετνάμ. Αυτός είναι ο ήρωας των ενόπλων δυνάμεων του λαού του Βιετνάμ, Κώστας Σαραντίδης, Nguyen Van Lap.

Η αποχώρηση του θείου Λαπ άφησε πίσω του τη θλιβερή θλίψη πολλών Βιετναμέζων, παλιών συντρόφων και συντρόφων του θείου Λαπ στο πεδίο της μάχης, στενούς φίλους και κάθε πατριώτη Βιετναμέζο.

Όταν ήταν ακόμα ζωντανός, ο θείος Λαπ είπε κάποτε: «Σε όλη μου τη ζωή, ξυπνώντας από το πρωί μέχρι το βράδυ, κοιμόμουν και ακόμα ονειρευόμουν το Βιετνάμ». Το σπίτι του στην Αθήνα δεν ήταν ποτέ χωρίς την εικόνα της βιετναμέζικης σημαίας να κυματίζει στον ήλιο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτεθειμένο εκτός από αναμνηστικά, αντικείμενα και εικόνες μιας εποχής που έζησε, πολέμησε αλλά και εργαζόταν στο Βιετνάμ.

Επίσης σε αυτό το σπίτι διατηρούνται πάντα τα βιετναμέζικα έθιμα και πρακτικές, όλοι οι απόγονοι έχουν βιετναμέζικα ονόματα και πάντα μαζεύονται με τους δυο τους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ο θείος είπε: Εξακολουθώ να θεωρώ τον εαυτό μου κατά 80% Βιετναμέζο, σκέφτομαι πρώτα στα βιετναμέζικα, μετά στα ελληνικά. Προς το τέλος της ζωής του, όταν ήταν άρρωστος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, η μεγαλύτερη επιθυμία του ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια του να διατηρήσουν και να συνεχίσουν την παράδοση και να αγαπούν τη βιετναμέζικη γη.

Η ειλικρινής και βαθιά αγάπη για τη δεύτερη πατρίδα του ήρωα Nguyen Van Lap είναι πραγματικά ένα φωτεινό παράδειγμα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας για όλες τις γενιές σήμερα.

Προσωπικά, εγώ και πολλοί Βιετναμέζοι θαυμάζουμε τον ήρωα Nguyen Van Lap. Για το Βιετνάμ, αφιέρωσε το αίμα, τα δάκρυα και ακόμη και τα νιάτα του στον αντιστασιακό πόλεμο για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Είμαι περήφανος για έναν ξένο που τρέφει τόσο βαθιά και ειλικρινή αγάπη για το Βιετνάμ.

Αναρωτήθηκα τι έκανε ένα άτομο σαν τον θείο Λαπ από λεγεωνάριο να γίνει εθελοντής στρατιώτης του θείου Χο, έτοιμος να θυσιάσει τα νιάτα του, να μείνει στο Βιετνάμ για να πολεμήσει, και να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της χώρας για 20 συνεχόμενα χρόνια.

Η πιο ακριβής απάντηση είναι η νομιμότητα και η δικαιοσύνη του αντιστασιακού πολέμου του έθνους μας ενάντια στους ξένους εισβολείς, ο πόλεμος αντίστασης υπό την ευφυή καθοδήγηση του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, ο οποίος ήταν πειστικός και κατέκτησε τις καρδιές των ανθρώπων συγκέντρωσε ανθρώπους από την άλλη πλευρά που ήταν πρόθυμοι να σταθούν στις τάξεις των Βιετ Μινχ.

Ο θείος Lap είναι ο ιδρυτής του Συλλόγου Φιλίας Ελλάδας – Βιετνάμ, του Βιετναμέζικου Συλλόγου στην Ελλάδα, μιας κοινότητας που, αν και όχι μεγάλη, είναι πάντα προσανατολισμένη προς τη χώρα.

Ο θείος Λαπ ήταν επίσης η γέφυρα για να φέρει Έλληνες φίλους στο Βιετνάμ. Για τη βιετναμέζικη κοινότητα στην Ελλάδα, μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί παράδειγμα πατριωτισμού και αγάπης για το Βιετνάμ. Την περίοδο πριν την ίδρυση της Βιετναμέζικης πρεσβείας στην Αθήνα το 2010, ο θείος Λαπ έπαιζε τον ρόλο του Βιετναμέζου διπλωμάτη που διέμενε στην Ελλάδα.

Ο θείος Λαπ δεν έλαβε μόνο τον σεβασμό της βιετναμέζικης κοινότητας που ζει στην Ελλάδα, αλλά και των συντρόφων του στο ΚΚΕ. Η ανακοίνωση του Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατο του θείου Λαπ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον Κώστα Σαραντίδη Nguyen Van Lap, έναν ταπεινό Έλληνα κομμουνιστή, υποδειγματικό διεθνιστή που πολέμησε στο πλευρό του Βιετ Μινχ κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ και έγινε ήρωας στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση του βιετναμέζικου λαού». .

Ο θείος Λαπ απεβίωσε, αλλά πιστεύω ότι η εικόνα ενός αληθινού πατριωτικού λευκού Βιετναμέζου έχει αποτυπωθεί στις καρδιές εκατομμυρίων Βιετναμέζων. Η σχέση φιλίας Βιετνάμ – Ελλάδας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σθεναρά με βάση τις στέρεες βάσεις που ο ίδιος ο θείος Λάπ έθεσε.

Επιτρέψτε μου να τηρήσω ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του ήρωα Κώστα Σαραντίδη Nguyen Van Lap.

Δείτε ακόμα:

Κώστας Σαραντίδης / «Φάρος» διεθνισμού και αλληλεγγύης – Ένας χρόνος χωρίς τον Έλληνα που πολέμησε τον ιμπεριαλισμό στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: