Κοκό Σανέλ: «Για να είναι κανείς αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός»

«Μία γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποια είναι και τι θέλει», έλεγε χαρακτηριστικά.

Υπήρξε αναμφισβήτητα πρωτοπόρος στο είδος της. Με απαράμιλλο γούστο, σπάνια αισθητική και ταλέντο που ξεχείλιζε, η Κοκό Σανέλ αποτέλεσε μία από τις πιο φημισμένες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα.

Πειραματιζόταν διαρκώς, ψάχνοντας νέους τρόπους να αναδείξει το γυναικείο σώμα και να προσδώσει κύρος και κομψότητα σε κορμιά που είχαν χάσει προ πολλού την ευλυγισία τους. Κυρίως, όμως, πάλευε να γεμίσει τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση, μέσα από την ανάδειξη της θηλυκότητάς τους, σε μια κατά βάση πατριαρχική κοινωνία, που η θηλυκή ψυχή και το σώμα στριμώχνονταν εκβιαστικά μέσα σε κορσέδες και αποπνιχτικά φουρά.

«Μία γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποια είναι και τι θέλει», έλεγε χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν φεμινίστρια ή τουλάχιστον απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Συντηρητική πολιτικά, απεχθανόταν ό,τι είχε να κάνει με τον συνδικαλισμό και τις σοσιαλιστικές ιδέες. Λέγεται, μάλιστα, πως συνεργάστηκε με τους Ναζί, που την στρατολόγησαν ως πράκτορα με την κωδική ονομασία F-7124 ή Γουεστμίνστερ. Η ίδια δεν το παραδέχτηκε ποτέ, βρίσκοντας τρόπους να ξεφεύγει και να ελίσσεται, άλλοτε πλευρίζοντας τους «σωστούς» ανθρώπους με τις κατάλληλες θέσεις εξουσίας και άλλοτε παραποιώντας απλώς τα γεγονότα καταπώς την βόλευε.

Ήταν πανέξυπνη, κάτι που πολλές φορές άγγιζε τα όρια του οπορτουνισμού και της κερδοσκοπίας. Υπολόγιζε τα πάντα, δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του και είχε άποψη για όλα. Έχει στο παλμαρέ της πλείστες όσες σχεδιαστικές καινοτομίες και άλλες τόσες εμπνεύσεις, που την οδήγησαν στο να λανσάρει ακόμα και άρωμα, το Chanel No.5, το πρώτο άρωμα από σχεδιαστή ρούχων στην ιστορία της αρωματοποιίας. Ανέδειξε, επίσης, τα μάλλινα ρούχα, το μικρό μαύρο φόρεμα, το παντελόνι και την κοντή πλισέ φούστα, όλα φτιαγμενα αέρινα από λεπτά υφάσματα, ώστε να επιτρέπουν την ελεύθερη κίνηση του γυναικείου σώματος.

«Για να είναι κανείς αναντικατάστατος, πρέπει να είναι πάντα διαφορετικός», συνήθιζε να λέει.

Μιλούσε με δυναμισμό και σιγουριά. Δεν ήταν, όμως, τρυφερή, ενώ πολλές φορές έμοιαζε και ιδιαίτερα επιβλητική και απότομη, κάτι που έφερνε συχνά σε αμηχανία τους εραστές της.

Έκανε παρέα με διασημότητες, ανάμεσα στους οποίους και ο Νταλί, ο Πικάσο και ο Τσόρτσιλ. Ο τελευταίος λέγεται πως μεσολάβησε για να απελευθερωθεί από την Γαλλική κυβέρνηση, που την είχε συλλάβει με την κατηγορία της συνεργάτιδας των Γερμανών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, που παρότι σήμερα συνεχίζει να προκαλεί, δυσκολεύεται να εμπνεύσει τις σύγχρονες γυναίκες και να αποτελέσει πρότυπο γι’ αυτές. Ίσως, στην τελική, επειδή ποτέ δεν μπόρεσε να παίξει πραγματικά αυτόν τον ρόλο.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1883.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

2 Σχόλια

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Από σχόλια των δικών μου στο σπίτι, η Σανέλ, το κούρεμα γουλί και την διαπόμπευση – τουλάχιστον – ως συνεργάτιδας και πουτάνας των ναζί, την γλύτωσε παρά τρίχα και ακριβώς, όπως λες, υψηλών γνωριμιών.
    Κατά τα άλλα, ήταν μια πολύ ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, που αφιέρωσε το ταλέντο της, στην ένδυση των γυναικών της αστικής τάξης, χωρίς ποτέ να παρουσιάσει κάποιο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να βγει σε μαζική παραγωγή προσιτό για περιορισμένα βαλάντια.

  • Ο/Η vassilis λέει:

    Διευκρίνηση:
    “Σχόλια των δικών μου”, όταν ήμουν μικρός και άκουγα τις συζητήσεις τους…..

Κάντε ένα σχόλιο: