Aramís Fuente Hernández: «Ο Κώστας Σαραντίδης επέδειξε πάντα μια βαθιά φιλία και αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του»

“Ο αγώνας του και η συνειδητοποίησή του, τον τοποθέτησαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνιζόμενος για το Βιετνάμ, που είναι το ίδιο σαν να λες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην υπεράσπιση των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.”

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του Κώστα Σαραντίδη /Βιέτ Κώστας/Nguyễn Văn Lập που πριν από έναν χρόνο έφυγε από τη ζωή, διοργάνωσε η εταιρία παραγωγής New Star, υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, την Τετάρτη 22/06/2022, στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης STUDIO new star art cinema. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα, «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκαν, ο Le Hong Truong, Πρέσβης της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ στην Ελλάδα, ο Aramís Fuente Hernández, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Φωτεινή Σαραντίδου, κόρη του Κώστα Σαραντίδη, ο Γιάννης Τριτσιμπίδας, σκηνοθέτης της ταινίας «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος» και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της New Star.

Παραθέτουμε την ομιλία του Aramís Fuente Hernández, Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες:

Αγαπητοί συνάδελφοι του Βιετνάμ:

Εκτιμούμε ειλικρινά την πρωτοβουλία του συναγωνιστή Βελισσάριου Κοσσυβάκη και των υπολοίπων μελών της ομάδας που έφερε εις πέρας αυτήν την όμορφη εκδήλωση προς τιμήν και εις μνήμη του αξέχαστου αντιμπεριαλιστή αγωνιστή Κώστα Σαραντίδη, γνωστού και ως Nguyen Van Lap, με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης επετείου της φυσικής του απουσίας.

Ο Comandante en Jefe, Fidel Castro, του οποίου οι ιδέες σε σχέση με τον διεθνισμό εδραιώθηκαν σε πλήρη διασύνδεση με τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες, θεωρούσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση της σύνδεσης μεταξύ αλληλεγγύης και διεθνισμού ότι “ο πραγματικά αλληλέγγυος άνθρωπος είναι αυτός που πηγαίνει οπουδήποτε, για να διδάξει, να φέρει την υγεία, ή να χύσει το αίμα του για μια δίκαιη υπόθεση”.

Και, ακριβώς, στον Κώστα Σαραντίδη βρίσκουμε τον άνθρωπο που ήξερε να εντοπίζει σε ποιά πλευρά βρίσκεται πραγματικά η δίκαιη υπόθεση, την οποία έπρεπε να υπερασπιστεί και που άξιζε όχι μόνο την υποστήριξη, αλλά και τις μεγαλύτερες θυσίες, ακόμα και να χύσει το αίμα του ή να δώσει την ίδια του τη ζωή.

Έτσι το απέδειξε, με την παρουσία του και την συμμετοχή του στον αγώνα σαν αντάρτης και στρατιώτης των πιο δίκαιων και ανθρώπινων ιδεών που υπερασπιζόταν ο ηρωικός λαός του Βιετνάμ, ο οποίος, με την επίμονη αντίστασή του, ήταν για τους έντιμους άντρες και γυναίκες και για τους αγωνιστές για την ανεξαρτησία και ελευθερία, μια σταθερή και ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης.

Ο αγώνας του και η συνειδητοποίησή του, τον τοποθέτησαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, αγωνιζόμενος για το Βιετνάμ, που είναι το ίδιο σαν να λες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην υπεράσπιση των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το Βιετνάμ αποτέλεσε ένα από τα πιο μεγάλα και εξαιρετικά παραδείγματα θυσίας, αντίστασης πατριωτισμού και διεθνισμού της σύγχρονης ιστορίας των λαών μας. Εκεί δόθηκε μάχη όχι μόνο για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των λαών της Ινδοκίνας, αλλά επίσης και για τις ίδιες επιθυμίες και για την τιμή και την δόξα όλων των λαών του κόσμου.

Σε αυτήν την πολύ ξεκάθαρη κατεύθυνση, ο Κώστας επίσης επέδειξε πάντα μια βαθιά φιλία και αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό και την επανάστασή του. Έτσι μπορέσαμε να γνωρίσουμε για την υποστήριξή του στον αγώνα του λαού μας, που εκφράστηκε με πολλές μορφές. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη στήριξή του στην πρόταση, που αναδύθηκε ακριβώς από εδώ, για την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Μπριγάδα των γιατρών της Κούβας Henry Reeve, που είναι θύμα μιας συστηματικής και κακόβουλης εκστρατείας για να απαξιώσουν την τεράστια αξία της και την άμεμπτη αφοσίωσή της. Ο Κώστας υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, Η Κούβα δεν είναι μόνη-Νόμπελ για τους γιατρούς της Κούβας. Και, μαζί με πολλούς άλλους, αφιέρωσε τις προσπάθειές του ώστε να αναγνωριστεί η εξαίρετη αξία και ο αλτρουισμός των χιλιάδων κουβανών γιατρών που έχουν προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, ως συνεργάτες, σε δεκάδες χώρες, γεγονός που αποτελεί μιά από τις πιο ανθρώπινες και αλληλέγγυες χειρονομίες, από όσες έχουν γίνει γνωστές στην ιστορία των λαών μας.

Είναι πολλοί αυτοί σε όλον τον κόσμο που έχουν αντιταχθεί με αποφασιστικότητα στα ψέματα και τις εκστρατείες των εχθρών της Κούβας για να αμαυρώσουν την καθαρή εικόνα του αγωνιστή της ζωής αυτών των επαγγελματιών, οι οποίοι, αφήνοντας πίσω τα δικά τους προσωπικά συμφέροντα και τις οικογένειές τους, κατά τρόπο πλήρως εθελοντικό, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι συνθήκες στις οποίες θα έπρεπε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, έφυγαν για τα πιο απομακρυσμένα και δύσβατα μέρη ώστε να φέρουν την υγεία και την ελπίδα σε αυτούς που υποφέρουν, χωρίς ποτέ να έχουν δεχτεί ιατρική περίθαλψη.

Για όλα αυτά, μια βραδυά σαν κι αυτή, αποτίοντας αντάξιο φόρο τιμής στον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον διεθνιστή που ήταν ο Κώστας Σαραντίδης, εκφράζουμε τον βαθύ θαυμασμό μας για την ζωή και τη δράση αυτού του θαρραλέου μαχητή που κέρδισε τον σεβασμό των λαών μας. Η ζωή του και το έργο του θα αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για τις γενιές των Ελλήνων, Βιετναμέζων και Κουβανών νέων. 

Ευχαριστώ πολύ.

Δείτε ακόμα:

Κώστας Σαραντίδης / «Φάρος» διεθνισμού και αλληλεγγύης – Ένας χρόνος χωρίς τον Έλληνα που πολέμησε τον ιμπεριαλισμό στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: