Όταν ο Β. Μπαρτζιώτας πήγε στην Αλβανία του Χότζα και τον υποδέχτηκαν φωνάζοντας: “Ζαχαριάδης-Ζαχαριάδης…”

Ο Β. Μπαρτζιώτας μεταφέρει το χαιρετισμό του ΚΚΕ και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στο 1ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και οι σύνεδροι τον υποδέχονται ενθουσιασμένοι, φωνάζοντας ρυθμικά “Ζαχαριάδης-Ζαχαριάδης”

Η ανάρτηση γίνεται με αφορμή ένα σπάνιο ντοκουμέντο, που αλιεύσαμε από το Facebook και την πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα “Παιδιά και εγγόνια Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων“.

Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας (Φάνης), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ στο τέλος της Κατοχής και τα Δεκεμβριανά, πηγαίνει στην Αλβανία του Χότζα -που διακρίνεται σε κάποιο πλάνο- και απευθύνει χαιρετισμό στους Αλβανούς συντρόφους, οι οποίοι φωνάζουν ρυθμικά και με ενθουσιασμό το όνομα του Ζαχαριάδη, του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. Κι αυτό προφανώς δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια μορφή “προσωπολατρίας” προς τον ηγέτη μιας άλλης χώρας, παρά αντανακλά τον επαναστατικό ενθουσιασμό και το κλίμα της εποχής. Ποια είναι όμως αυτή η εποχή;

Βρισκόμαστε πιθανότατα στα 1947-48, κατά τη διάρκεια του τρίχρονου αντάρτικου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Ο Β. Μπαρτζιώτας είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή και μεταφέρει θερμό αδελφικό χαιρετισμό στο 1ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας, που είχε πάρει την εξουσία στη γειτονική χώρα. Ο χαιρετισμός αυτός είναι εκ μέρους του ΚΚΕ, του Γραμματέα του Νίκου Ζαχαριάδη, αλλά και της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, που είχε σχηματιστεί στο βουνό -χωρίς όμως να αναγνωριστεί, για λόγους τακτικής, από τις χώρες της σοσιαλιστικής κοινότητας.

Πάντως, δεν έχει επέλθει η ρήξη με το Βαφειάδη, και έτσι δίπλα στην ΠΔΚ μπαίνει η γενική “του Στρατηγού Μάρκου” που ήταν επικεφαλής της, ενώ ο Μπαρτζιώτας ήταν μέλος της ως Υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκουμέντο μεγάλης αξίας και σπανιότητας, καθώς δεν έχουμε πολλά οπτικά στιγμιότυπα που να συνδυάζονται με ήχο από αυτήν την περίοδο. Ενώ πιθανότατα πρόκειται για τη μοναδική μαγνητοσκοπημένη εμφάνιση -έστω και αποσπασματική ομιλία- του Μπαρτζιώτα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: