Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» – 10 χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς

Δέκα χρόνια λειτουργίας – δέκα χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς, συμπληρώνει το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», έχοντας πάνω από 101.000 ντοκουμέντα δημόσια αναρτημένα και περισσότερους από 3.000 τίτλους βιβλίων στα ράφια της βιβλιοθήκης του (που βρίσκεται δίπλα σε ένα θαυμάσιο αναγνωστήριο), ανοιχτά σε ερευνητές και κοινό.

Δέκα χρόνια λειτουργίας – δέκα χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς, συμπληρώνει στις 10 του Ιούνη το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», έχοντας πάνω από 101.000 ντοκουμέντα δημόσια αναρτημένα (πολλαπλάσιες είναι οι σελίδες) και περισσότερους από 3.000 τίτλους βιβλίων (Τέχνης, κοινωνικών επιστημών και κομματικών επεξεργασιών) στα ράφια της βιβλιοθήκης του (βρίσκεται δίπλα σε ένα θαυμάσιο αναγνωστήριο), ανοιχτά σε ερευνητές και κοινό. Η έκθεση ντοκουμέντων βέβαια δεν σταματάει εδώ, καθώς το αρχείο εμπλουτίζεται συνεχώς.

Πολυσήμαντος και πολύτιμος ο ρόλος του Κέντρου στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας. Το Κέντρο λειτουργεί  παράλληλα και ως πύλη πρόσβασης, από κάθε ενδιαφερόμενο, στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο  Αρχείο του ΚΚΕ βρίσκεται πια και ο κατάλογος με τα στοιχεία 21.655 πεσόντων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» - 10 χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς

Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» – 10 χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς

Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στεγάζεται στο Χαλάνδρι, στο σπίτι όπου έζησε ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ. Στα αρχεία του Κέντρου, που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και στο κοινό, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή χιλιάδες υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ. Ένας πλούτος στοιχείων απαραίτητων στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος της χώρας μας, που εκτός των άλλων συμβάλλει  και στην ανάδειξη της επίδρασης των κομμουνιστικών ιδεών στο πεδίο της Τέχνης, της πρωτοπόρας σκέψης και δημιουργίας.

Ανάμεσα στους επισκέπτες του Κέντρου βρίσκονται πολλοί ερευνητές, φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και καθηγητές που ενδιαφέρονται για το Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και μαζικοί φορείς, σωματεία και φυσικά Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Πολλές εκδόσεις, θεματικά αφιερώματα αλλά και μια σειρά από εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βασίστηκαν στο υλικό που προσφέρεται μέσα από το Κέντρο.

Όμως το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» δεν αφορά και δεν απευθύνεται μόνο στους κομμουνιστές. Η έως τώρα λειτουργία του έχει αποδείξει ότι απευθύνεται σε κάθε ανήσυχο πνεύμα που ψάχνει και «ψάχνεται». Με διάφορες αφορμές το Κέντρο απευθύνεται πλατιά με διάθεση μεγάλων πακέτων ντοκουμέντων, όπως για τη διετία ’44 – ’45, την περίοδο 1950 – 1967, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Εργατική Πρωτομαγιά κλπ.

Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» - 10 χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς

Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» – 10 χρόνια πολύτιμης και πολύπλευρης προσφοράς

Η επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου θα γιορταστεί, με μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα και θα παρέμβουν ερευνητές που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου (οδός Χαρίλαου Φλωράκη 6, Χαλάνδρι) την Δευτέρα 12 του Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. και είναι μια καλή αφορμή για να γνωρίσει κάποιος, και ιδιαίτερα οι νέοι, το πλούσιο αρχείο που φιλοξενεί το Κέντρο καθώς και τη βιβλιοθήκη του. Όσοι δεν θα  μπορέσετε να παρευρεθείτε στην εκδήλωση, μπορείτε να πάρετε μια γεύση πατώντας εδώ για μια περιήγηση στην ιστοσελίδα του Επιμορφωτικού  Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: