Αλέκα Παπαρήγα: Οι δολοφονίες Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά δείχνουν το τι είναι δημοκρατία και τι επίφαση δημοκρατίας (ΒΙΝΤΕΟ)

“Οι Γρ. Λαμπράκης και Γ. Τσαρουχάς έγιναν και σωστά ήρωες, αλλά δείχνουν και το μέτρο της δύναμης του κάθε ανθρώπου. Για το ΚΚΕ τα ονόματά τους δεν θα θεωρηθούν ποτέ ονόματα για μουσείο.”

Σαν σήμερα, στις 27 του Μάη 1963, έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Λαμπράκης, παλιός βαλκανιονίκης, υφηγητής της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεργαζόμενος βουλευτής με την ΕΔΑ και ηγετική μορφή του κινήματος της Ειρήνης.

Ο Λαμπράκης επί πέντε μέρες χαροπάλευε στο κρεβάτι της εντατικής μετά από δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, από δυο παρακρατικά καθάρματα, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Καρφίτσα, την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Είχε χτυπηθεί με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης.

Τον Ιούνη του 2013 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη των Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργου Τσαρουχά που είχαν διατελέσει και οι δυο μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Θυμίζουμε ότι ο δικηγόρος Γιώργης Τσαρουχάς, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του, παράνομου, ΚΚΕ, επικεφαλής του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε μετά από φριχτά βασανιστήρια από τα όργανα της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, στις 9 του Μάη 1968 στα μπουντρούμια της ΚΥΠ.

Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής είχε μιλήσει εκ μέρους του ΚΚΕ η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στους δυο αγωνιστές τόνισε πως για το ΚΚΕ τα ονόματά τους δεν θα θεωρηθούν ποτέ ονόματα για μουσείο και υπογράμμισε την ανάγκη να μη χάνουν οι νέες γενιές την επαφή με το πρόσφατο και το παλαιότερο παρελθόν. Αφού ανέλυσε τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες εκείνης της περιόδου σημείωσε πως η αστική δημοκρατία έχει όρια και περιθώρια και δεν μπορεί να απαλλαγεί και όταν θέλει από τα πιο ακραία στοιχεία της, τα οποία υπάρχουν ως εφεδρεία.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τόνισε πως οι δολοφονίες των Γρ. Λαμπράκη και Γ. Τσαρουχά δίνουν τροφή για να σκεφτεί κανείς πολλά πράγματα για το τι είναι δημοκρατία και τι επίφαση δημοκρατίας. Σημείωσε πως το ΚΚΕ δεν υποτιμά τη διαφορά της αστικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της φασιστικής, αλλά σήμερα πια ο όρος δημοκρατία έχει καθαρά ταξικό περιεχόμενο όπως και τότε. Τα γενικά και αφηρημένα «παλεύουμε για δημοκρατία», μπορεί να μας ενώνουν όλους αλλά χαράσσουν και πραγματικές διαχωριστικές γραμμές, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ας δούμε κι ας ακούσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Αλέκας στη Βουλή:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: