Το σαξές-στόρι της παραπληροφόρησης συνεχίζεται – Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πανηγυρίζει για τα λιγοστά επιβεβαιωμένα κρούσματα!

Το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ βρήκε λόγους να πανηγυρίζει, δείχνοντας πως η στατιστική είναι ένας καλός τρόπος να πεις την αλήθεια που σε βολεύει.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε ουρλιάζοντας στην οθόνη μας, γιατί τα πηγαίνουμε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο! Και όλοι ξέρουμε πόσο καλά πήγε αυτό στη συνέχεια, με τη χώρα να ανεβαίνει προς την κορυφή της μακάβριας λίστας των χωρών με τους περισσότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό.

Το κυβερνητικό σαξές-στόρι συνεχίζεται, ωστόσο, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) να παίζει με τη νοημοσύνη μας και τα στατιστικά στοιχεία, αποδεικνύοντας ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να πει ψέματα και να τα χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν για να αποδείξει ό,τι θέλει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ (που βιάστηκε να αναπαράγει ο ΣΚΑΪ και άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, με αυτόν τον πανηγυρικό τίτλο), η Ελλάδα έχει τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 27 χώρες της ΕΕ, μετά τη Φινλανδία. Αντίστοιχα “καλή” είναι και η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, σχετικά με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Με άλλα λόγια, νικάμε αδέρφια…

Με μια “μικρή” υποσημείωση. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν αντιστοιχούν απαραίτητα στα πραγματικά, καθώς συνδέονται άμεσα με τον αριθμό των ελέγχων που διενεργεί κάθε κράτος. Με άλλα λόγια, αν κάνεις λίγα τεστ, θα βρεις λιγότερα κρούσματα -αυτό όμως δε λέει κάτι ουσιαστικό για την πραγματική εικόνα.

Το ίδιο δημοσίευμα, άλλωστε, μας πληροφορεί στη συνέχεια, προς το τέλος του δελτίου, ότι η Ελλάδα είναι μόλις 46η στον κόσμο σε απόλυτο αριθμό διενέργειας ελέγχων και 54η με βάση την αναλογία τους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ενώ καταλαμβάνει αντίστοιχα την 44η θέση σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (19η μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ).

Ας μην αφήνουμε όμως αυτές τις μικρές λεπτομέρειες να μας χαλάσουν ένα τόσο ωραίο αφήγημα, που τους δίνει λόγους να πανηγυρίζουν, με τόσους θανάτους σε καθημερινή βάση στη χώρα μας…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: