Το ξεβράκωμα της Ελληνικής Αστυνομίας και του ρόλου της στην τήρηση της τάξης

Υπάρχει μεγαλύτερος μπαχαλάκιας από την ΕΛΑΣ; Άραγε θα γίνονταν επεισόδια αν έλειπαν οι χιλιάδες αστυνομικοί από τους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων;

Μια πρώτη γεύση για τα χτεσινά είχαμε πάρει στην πρόσφατη πορεία του Πολυτεχνείου. Μαζικές διαδηλώσεις, με όγκο και παλμό, χωρίς το παραμικρό επεισόδιο, μέχρι να αναλάβει η ΕΛΑΣ πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια, για να στηθεί το εθιμοτυπικό σκηνικό στα Εξάρχεια.

Χτες είδαμε ουσιαστικά την ίδια εικόνα σε φωτοτυπία. Πολύς κόσμος στη μαθητική-φοιτητική πορεία το μεσημέρι και ακόμα περισσότερος στη βραδινή πορεία, μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και σε άλλες πόλεις. Ο δρόμος έδωσε τη δική του απάντηση στο τελεσίγραφο του Χρυσοχοΐδη και το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε καταγραφεί το παραμικρό επεισόδιο. Τα αρπακτικά των ΜΜΕ είχαν αρχίσει να ανησυχούν, γιατί αργούσε το υλικό που θα πλάσαραν στο πιάτο του φιλήσυχου νοικοκυραίου τηλεθεατή. Και τότε η ΕΛΑΣ ανέλαβε δράση στο θεάρεστο έργο της, με την πατροπαράδοτη συνταγή: βία, χημικά, απρόκλητες προσαγωγές και συλλήψεις. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος με στιγμιότυπα.

Άνδρες των ΜΑΤ ξεβρακώνουν σχεδόν με αυτοθυσία έναν από τους προσαχθέντες, προς γνώση και συμμόρφωση ή προς παραδειγματισμό για τους υπόλοιπους.

Δεν ξέρουμε αν στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον ίδιο προσαχθέντα, σε κάθε περίπτωση οι εικόνες που βλέπουμε περιέχουν ωμή βία, με τους άνδρες των ΜΑΤ να ξυλοκοπούν έναν ανυπεράσπιστο διαδηλωτή, πεσμένο στο έδαφος, που φωνάζει “παραδίνομαι”. Κάτι που ουδόλως εμποδίζει τους συναδέλφους του να τον περιλάβουν και για έναν δεύτερο γύρο.

Άνδρας των ΜΑΤ χωρίς ασπίδα σωριάζει στο έδαφος μια κοπέλα, για να την πιάσουν οι συνάδελφοί του. Ο ανταποκριτής που ανέβασε το βίντεο μεταδίδει πως εκείνη την ώρα δε γινόταν το παραμικρό επεισόδιο και δεν υπήρχε κανείς λόγος για τη σύλληψή της. Αναρωτηθείτε μόνο πόσες φορές θα είχατε δει ως τώρα αυτή την εικόνα, αν τυχόν οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι και δεχόταν ένα τέτοιο χτύπημα από διαδηλωτή σε αυτοάμυνα, κάποιος από τα όργανα της κρατικής καταστολής.

Άνδρες των ΜΑΤ συλλαμβάνουν έναν αμέτοχο πολίτη απλά και μόνο επειδή μαγνητοσκοπούσε τα επεισόδια, χωρίς να κάνει τίποτα.

Σε αυτό το βίντεο, μετά το 1.20, μπορείτε να δείτε τον ανταποκριτή του καναλιού  “ΚΟΝΤΡΑ” να αναφέρεται στη σημασία της ημέρας και τη μαζική παρουσία των διαδηλωτών, λέγοντας σε μια αποστροφή του λόγου του τη φράση “ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει”. Περισσότερο συνειδητά παρά σαν γλώσσα λανθάνουσα. Και μπράβο του, πρωτίστως γιατί αυτό που έκανε απαιτεί αρκετό θάρρος.

Το “επιτελικό κράτος” είναι εδώ και ασκεί ωμή βία, που είναι ένα στοιχείο αναγκαστικότητας, όπως θα μας έλεγε γλυκά και ο Βορίδης, για να επιβάλουν τον νόμο. Ή μάλλον το κυβερνητικό δόγμα “νόμος και τάξη”…

Όλα αυτά συνθέτουν μια μικρή, ενδεικτική λίστα. Είναι όμως αρκετά για να θέσουμε το ρητορικό ερώτημα. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερος μπαχαλάκιας από την ΕΛ.ΑΣ; Θα γίνονται άραγε επεισόδια, αν έλειπαν οι χιλιάδες αστυνομικοί από τους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, που θύμιζαν πόλεις σε πολιορκία;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: