Θέλουν να απαγορεύσουν τις πολιτικές εκδηλώσεις, γιατί τους ενόχλησαν τα δυνατά παλαμάκια! – Προκλητική απόφαση στη Νομική του ΑΠΘ

Όλως τυχαίως, η καθηγητική ενόχληση προκλήθηκε από εκδήλωση των κομμουνιστών για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής!

Έχετε ακούσει το κλασικό επιχείρημα πως δε χρειάζεται άσυλο στο Πανεπιστήμιο, γιατί ούτως ή άλλως υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Αρκεί βεβαίως αυτή να υπόκειται σε ορισμένους κανόνες, να μη συνοδεύεται από δυνατά χειροκροτήματα και ουρανομήκεις επιδοκιμασίες, ώστε να μην ενοχλεί τη διακίνηση άλλων ιδεών σε παράπλευρους χώρους.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται κωμικά είναι ίσως γιατί δε γνωρίζατε τη στάση της Κοσμητείας της Νομικής του ΑΠΘ και την απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του τμήματος να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο στη σχολή, πχ γιατί εμποδίζεται η διεξαγωγή μαθημάτων από τη φασαρία που προκαλείται…

Ίσως σε κάποιους να φαίνεται τυχαία λεπτομέρεια, αλλά η ενόχληση αυτή προκλήθηκε συγκεκριμένα από την εκδήλωση των κομμουνιστών και της οργάνωσης της ΝΟΠΕ της ΚΝΕ για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, που έχει μπει στην τελική ευθεία. Και είναι να αναρωτιέται ρητορικά κανείς τι ήταν αυτό που πραγματικά τους ενόχλησε: τα δυνατά χειροκροτήματα ή οι θέσεις που ακούστηκαν και η δράση των φορέων τους μέσα και έξω από τις σχολές.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη ΝΟΠΕ συνδέουν τη στοχοποίηση των κομμουνιστών με το ζήτημα του ασύλου και σημειώνουν τα εξής στην ανακοίνωσή τους.

«Το Τμήμα κατόπιν επώνυμων διαμαρτυριών μέρους καθηγητών, κάλεσε την ΚΝΕ να “απολογηθεί” για την εκδήλωση. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι “ενόχλησαν” τα χειροκροτήματα(!!!) τη διεξαγωγή του μαθήματος που λάμβανε χώρα σε παρακείμενο αμφιθέατρο και έθεσε ως ζήτημα τον περιορισμό των κομματικών εκδηλώσεων στο χώρο της ΝΟΠΕ, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και ως απόφαση»!

«Καλούμε κάθε προοδευτικό και σκεπτόμενο φοιτητή και καθηγητή στη σχολή της Νομικής, να σκεφτεί πίσω από αυτό και να προβληματιστεί τι πραγματικά τους ενόχλησε:

  • Η τεκμηριωμένη άποψη πάνω στις ευθύνες για την καθυστέρηση της δίκης, η αποκάλυψη της εγκληματικής φύσης της ναζιστικής ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής;
  • Η διαφορετική άποψη για τη συνταγματική αναθεώρηση και η αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα του συντάγματος και του δικαίου; Ότι μόνο μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις ακούγεται η άποψη που φιμώνεται μέσα στη διδασκαλία των αμφιθεάτρων;
  • Η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το πανεπιστήμιο, τα δικαιώματα των φοιτητών, το περιεχόμενο σπουδών, την έρευνα στην υπηρεσία του λαού;

Καλούμε επίσης να προβληματιστεί καθαρά γύρω από το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του τμήματος καθηγητών δεν έχει δείξει καθόλου οξυμένα αντανακλαστικά για άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και προβλήματα των φοιτητών, όπως:

Τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, το κόστος σπουδών, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό αφού σε πολλά αμφιθέατρα δεν υπάρχουν καν μικρόφωνα!

Ας μιλήσουμε λοιπόν καθαρά! Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος καθηγητών της νομικής ΑΠΘ επιβεβαιώνει ηχηρά τα όρια που έχει η “ελεύθερη διακίνηση ιδεών” εντός του σημερινού Πανεπιστημίου, καθώς και τον χαρακτήρα του “ευρωπαϊκού πανεπιστημίου” των ταξικών φραγμών και των εμποδίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κύριο γνώρισμα τον αντικομμουνισμό. Στο σημερινό πανεπιστήμιο κυριαρχεί όσο κι αν θέλουν να το κρύψουν η διδασκαλία με ταξικό, κομματικό πρόσημο. Κυριαρχεί η κυβερνητική πολιτική τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυρίαρχη πολιτική δεν μπαίνει από το παράθυρο μόνο μέσω κομμάτων και παρατάξεων, αλλά από την κεντρική είσοδο του πανεπιστημίου και των αμφιθεάτρων. Μπαίνει μέσα από τη διάχυση της κυρίαρχης ιδεολογίας και διαπερνά το περιεχόμενο σπουδών και μάλιστα δίνει τη δική του ερμηνεία για τα φυσικά και κοινωνικά φαινόμενα με οδυνηρά αποτελέσματα για το χαρακτήρα της επιστημονικότητας και της κατάκτησης της γνώσης.

Στο χώρο της Νομικής, αυτό είναι ξεκάθαρο με την παρέμβαση ΜΚΟ, πρεσβειών με παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, ακόμα και χρηματοδοτήσεις μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι εμφανές ποια είναι η επιλογή: Αμφιθέατρα κλειστά στον προβληματισμό, τις ριζοσπαστικές και προοδευτικές ιδέες, ανοιχτά στον ανορθολογισμό, στη συντήρηση, σε πρέσβεις και προξένους χωρών που ματώνουν τους λαούς, όπως η πρόσφατη επίσκεψη στο ΑΠΘ του Αμερικάνου πρέσβη Τζ. Πάιατ.

Τέτοιες ενέργειες, πίσω από την κουρτίνα της λογικής “έξω τα κόμματα”, μέσα από τη στοχοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εξυπηρετούν συγκεκριμένο σκοπό. Την ουσιαστική κατάργηση του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων, εντάσσονται στην εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη για τα συμφέροντα του κεφαλαίου”. Είναι φυσική συνέχεια της αμφισβήτησης του ασύλου. Δεν είναι τυχαία η στιγμή που γίνονται! Στοχεύουν σε κάθε προοδευτικό και ριζοσπάστη άνθρωπο, στην επιβολή σιγής νεκροταφείου, στο πέρασμα της νέας επίθεσης της κυβέρνησης, στην προσπάθεια να μπει στον πάγο η αμφισβήτηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλλά και της κυρίαρχης άποψης για μια σειρά ζητήματα (πχ. το σύνταγμα και τη δίκη της ΧΑ).

Ας το καταλάβουν:

Το φοιτητικό κίνημα, η πολιτική δράση των φοιτητών και πολύ περισσότερο η πρωτοπόρα δράση των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νομική ούτε φιμώνονται, ούτε μπαίνουν στον πάγο!

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί που τους πιάνει “κρύος ιδρώτας” από τη διάδοση των πρωτοπόρων και επαναστατικών ιδεών της εποχής μας. Να είναι σίγουροι ότι αυτή θα συνεχιστεί και στη ΝΟΠΕ με ακόμη μεγαλύτερη ένταση! Οι ιδέες δεν φιμώνονται, οι προσπάθειες περιορισμού της πολιτικής δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα μείνουν στα χαρτιά!

Καλούμε κάθε προοδευτικό φοιτητή και καθηγητή να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Να δυναμώσει συνολικά η πάλη μας απέναντι στη νέα επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και στην εκπαίδευση. Να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλλουν. Να υπερασπιστούμε στην πράξη το άσυλο στις σχολές μας, να δυναμώσει ο οργανωμένος αγώνας και διεκδίκηση».

Ο φοιτητικός σύλλογος της Νομικής καταδικάζει τη συγκεκριμένη απόφαση και σημειώνει.

«Καταδικάζουμε την απόφαση και τη στάση της Κοσμητείας της Νομικής που στη συνέλευση των καθηγητών αποφάσισε “τη μη πραγματοποίηση εκδηλώσεων με πολιτικό περιεχόμενο στο χώρο της σχολής” με αστείες δικαιολογίες ότι “εμποδίζεται η διεξαγωγή μαθημάτων λόγω της φασαρίας που προκαλείται”.

Η κίνηση αυτή αποτελεί επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών ελεύθερα να συζητούν, να προβληματίζονται, να αναπτύσσουν πολιτική δράση, να βγάζουν συμπεράσματα όπως για παράδειγμα με το πρόσφατο παράδειγμα της εκδήλωσης για τη δική της Χρυσής Αυγής. Ας μας απαντήσουν τι ακριβώς τους ενόχλησε σε αυτή την εκδήλωση;

Φαίνεται στην πράξη ότι το “Άσυλο Ιδεών” που τάχα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κενό γράμμα. Πόσο ελεύθεροι είναι οι φοιτητές όταν στο Πανεπιστήμιο εμποδίζεται το δικαίωμα τους να συζητούν, να προβληματίζονται γύρω από ζητήματα που αφορούν το επιστημονικό τους αντικείμενο; Το πανεπιστήμιο αυτό, δίνει ελευθερία και άσυλο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, στο χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και αγώνα, είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση της Κοσμητείας είναι ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή του δόγματος “νόμος και τάξη”, είναι φυσική συνέχεια της αμφισβήτησης του ασύλου.

Η κίνηση της να καλέσει το γραμματέα του ΔΣ του ΦΣ να “απολογηθεί” για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το πως είναι πρόβλημα για την κοσμητεία η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης γύρω από το επιστημονικό μας αντικείμενο και όχι τα καθημερινά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια μας να σπουδάσουμε, το γεγονός ότι καθημερινά στοιβαζόμαστε στις αίθουσες, βάζουμε το χέρι στη τσέπη για τους κώδικες, για πανάκριβα μεταπτυχιακά. Μας προβληματίζουν επίσης τα αντανακλαστικά που δείχνει η Κοσμητεία γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: