Στην παμπ του Λένιν και του Στάλιν ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο Λονδίνο

Η ιστορική παμπ βρίσκεται απέναντι από τη βιβλιοθήκη “Καρλ Μαρξ”, στην οποία επίσης περιηγήθηκε ο γγ του ΚΚΕ, όπως και στην Πινακοθήκη “Tate”, όπου είδε μεταξύ άλλων πίνακα αφιερωμένο στην εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Η επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Λονδίνο, μια πόλη όπου έζησε πολλά χρόνια και τελικά πέθανε και τάφηκε ο Μαρξ, δε θα μπορούσε να μην έχει στο πρόγραμμά της επισκέψεις σε σημεία σημαντικά για το εργατικό κίνημα και γενικότερα την ιστορία των κομμουνιστών το 19ο και 20ό αιώνα. Ένα από αυτά είναι η Βιβλιοθήκη “Καρλ Μαρξ”, όπου από το 1933 υπάρχουν χιλιάδες τόμοι βιβλίων, εφημερίδες, αφίσες και ποικίλο ακόμα υλικό για το μαρξισμό και την ιστορία του σοσιαλισμού και του εργατικού κινήματος τους δύο προηγούμενους αιώνες. Στο ίδιο κτίριο μάλιστα τυπωνόταν την περίοδο 1902-1903, ενώ ο Λένιν προσωπικά διέθετε δικό του γραφείο εκεί. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, φανερά ενθουσιασμένος δήλωσε πως:

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μια όαση, εδώ στο κέντρο του Λονδίνου, μια όαση γνώσης, εκπαίδευσης, μόρφωσης, ιδεών, ιστορίας, μνήμης, γύρω από ζητήματα που πρέπει να μάθει, κυρίως, η νέα γενιά, η εργατική τάξη, ως σύνολο, όχι μόνο της Μ. Βρετανίας όλης της Ευρώπης, όλου του κόσμου. Γιατί οι ιδέες του Μαρξ, του Λένιν, του Ένγκελς, όλων των μεγάλων επαναστατών της ανθρωπότητας, είναι ζωντανές και επίκαιρες. Ισχύουν και σήμερα μέχρι να φτάσουμε να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να οικοδομήσουμε μια νέα, πραγματικά σοσιαλιστική κοινωνία».

Η συνέχεια της επίσκεψης είχε επίσης μεγάλο συμβολικό ενδιαφέρον, καθώς αφορούσε την παμπ “The crown tavern”, που βρίσκεται απέναντι από τη βιβλιοθήκη. Εκεί λέγεται πως το 1905 έλαβε χώρα συνάντηση των Λένιν και Στάλιν, κάτω από το “Ρολόι των Σνωμοτών” που υπάρχει από το 1687. Σίγουρα θα ήταν σημειολογικά ένα πολύ πετυχημένο σημείο συνάντησης για δυο επαναστάτες που συνωμοτούσαν για την ανατροπή του τσάρου και των αστών στη Ρωσία.

Ακολούθηση ξενάγηση του γγ του ΚΚΕ στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης “Tate”, όπου θαύμασε αριστουργήματα της σύγχρονης τέχνης, κάποια από αυτά από κομμουνιστές καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο και ο Σικέιρος, ενώ στάθηκε και στον πίνακα του Πίτερ ντε Φράντσια, “Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη”, που δημιουργήθηκε την περίοδο 1953-1954. Ο ζωγράφος συμμετείχε στην εκστρατεία για την ματαίωση της εκτέλεσης του Μπελογιάννη και των συντρόφων του και στον πίνακα απεικονίζονται τα εκτελεσμένα σώματα των αγωνιστών, δυο από αυτούς με ενωμένα χέρια σε ένδειξη αλληλεγγύης κι ένας με το κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι.

Η επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα θα συνεχιστεί ως την Κυριακή, ενώ φαίνεται πως προκαλεί και το ενδιαφέρον των αστικών ΜΜΕ, που στέκονται βέβαια σε φλέγοντα ζητήματα, όπως το πόσο ζεστά, “σαν κρεμμύδι”, ντύθηκε ο γγ στη βρετανική πρωτεύουσα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: