Σε λεωφορεία κοιμούνται πρόσφυγες στη Λέσβο – Γέμισε το αρματαγωγό “Ρόδος” (VIDEO)

Οι πάνω από 500 άνθρωποι ζουν με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό αντιστοιχούν μόλις εννιά τουαλέτες.

Με εφιαλτικές συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταφτάσει το τελευταίο διάστημα στο νησί, καθώς πλέον ήδη δεν υπάρχει χώρος στο αρματαγωγό “Ρόδος” όπου προσωρινά τους τοποθέτησαν οι ελληνικές αρχές, και κάποιοι πλέον αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα σε αστικά λεωφορεία, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Οι άνθρωποι αυτοί, τόσο στο πλοίο, όσο και στα λεωφορεία, δεν μπορούν να φύγουν από το λιμάνι, την ίδια ώρα που δεν μπορούν ούτε να ζητήσουν άσυλο, μετά την παράνομη κατά τον ΟΗΕ απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει τις σχετικές αιτήσεις για ένα μήνα. Η μόνη εξαίρεση που δόθηκε ήταν σε μια Σύρια ώστε να πάει στην κηδεία του 5χρονου παιδιού της που πνίγηκε πριν από λίγες μέρες. Οι πάνω από 500 άνθρωποι ζουν με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, ενώ σε αυτόν τον τεράστιο αριθμό αντιστοιχούν μόλις εννιά τουαλέτες. Οι ξεριζωμένοι δε γνωρίζουν πόσον καιρό θα μείνουν εκεί, ούτε τι μέλει γενέσθαι. Μόνο ένα μικρό κορίτσι αντιλαμβανόμενο ότι βιντεοσκοπείται κάνει χαμογελαστό το σήμα της νίκης. Αντί να προχωράει η αποσυμφόρηση των νησιών, εγκλωβίζονται εκεί ακόμα περισσότεροι ξεριζωμένοι, την ώρα που η κυβέρνηση φλερτάρει ανοιχτά με απάνθρωπα σενάρια για ξερονήσια και τοπικοί παράγοντας με προεξάρχοντα τον περιφερειάρχη Μουτζούρη εναγκαλίζονται ανοιχτά με πατενταρισμένους φασίστες που προσπαθούν να επιβάλουν το δικό τους νόμο στο νησί. Όλα αυτά την ώρα που ο κορονοϊός έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στη Λέσβο, όχι από πρόσφυγες, όπως σχεδόν με χαρά προανήγγειλε πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα σηματοδοτούσε μια εξάπλωσή τους μεταξύ των προσφύγων και πόσο θα διευκολυνόταν από την αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης, όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά και στις ήδη υπάρχουσες δομές.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: