Πόσο δωρεάν θα είναι τελικά τα “δωρεάν rapid test” που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

H πανηγυρική ανακοίνωση δε συνοδεύτηκε από κάποιες ενοχλητικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν αφήνουμε ποτέ να χαλάσουν μια όμορφη ιστορία νεοδημοκρατικής ευαισθησίας.

Μετά βαΐων και κλάδων, εκτός από το σοφό μέτρο ανοίγματος κομμωτήριων και νυχάδικων, τα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα σε σχέση με ασήμαντες δραστηριότητες όπως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα μπορεί κάθε πολίτης να κάνει ένα ένα δωρεάν rapid test στο φαρμακείο την εβδομάδα, δίνοντας τον ΑΜΚΑ του.

Όπως μεγαλεπήβολα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, από 350.000 τεστ που διενεργούνται σήμερα κάθε βδομάδα, θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως 10.000.000 τη βδομάδα. Αριθμός που στην Κίνα αφορά τεστ σε ράντομ πόλη μέσα σε 2-3 μέρες, αλλά ας μην είμαστε πλεονέκτες, δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνησή μας χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των μαζικών τεστ.

Βέβαια, η πανηγυρική ανακοίνωση δε συνοδεύτηκε από κάποιες ενοχλητικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν αφήνουμε ποτέ να χαλάσουν μια όμορφη ιστορία νεοδημοκρατικής ευαισθησίας. Όπως για παράδειγμα το πώς και από πότε θα αρχίσουν αυτά τα τεστ, αν θα τα διενεργούν τα φαρμακεία ή ο καθένας μόνος του, πώς θα δηλώνονται τα θετικά δείγματα, και κυρίως πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό το εύηχο “δωρεάν’ του πράγματος.

Σύντομα τα κανάλια, ως συνήθως, ανέλαβαν να γεμίσουν τα κενά του νέου εκκολαπτόμενου σαξές στόρι της πανδημίας, με ένα συνδυασμό διαρροών και εικασιών, ο οποίος μετέτρεπε τα τεστ από “δωρεάν” σε “2,5-3” ευρώ, τα οποία τη ψυχή έχουν στο κάτω – κάτω, μόλις 12 ευρώ την εβδομάδα και 48 το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

Κι αυτά όμως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, και συγκεκριμένα τη διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με τον πρόεδρο του, Κωνσταντίνο Λουράντο, να δηλώνει έκπληκτος για τις κυβερνητικές αποφάσεις και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε, εφόσον υπάρξει ανάθεση των rapid test στα φαρμακεία, το κόστος της όλης διαδικασίας να μην τιμολογηθεί χαμηλότερα από 15 ευρώ, αφήνοντας προφανώς στην κυβέρνηση ποιος και με τι συμμετοχή θα καλύπτει το ποσό.

Δε γνωρίζουμε τελικά πού θα κάτσει η μπίλια, ούτε καν αν και πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, αφού δεν αποκλείεται να έχει παρόμοια τύχη με τα μαζικά τεστ που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα γίνονταν μαζικά σε εργασιακούς χώρους:

Είναι επίσης πιθανό να δούμε μια επανάληψη της διαβόητης “διατίμησης” pcr και rapid test, όταν τα ιδιωτικά εργαστήρια απλώς σταμάτησαν να κάνουν τεστ μέχρι να “τα βρουν” στην κυβέρνηση, σε βάρος της τσέπης του λαού φυσικά.
Εξάλλου, τι θα μπορούσε να πάει στραβά όταν αναθέτεις τη δημόσια υγεία στο αόρατο χέρι της αγοράς; Μήπως δε θα μπορούσε μόνο του να πάρει ρινοφαρυγγικό επίχρισμα;

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: