Πολλά Ρίχτερ ρατσισμού από τον Άκη Τσελέντη – “Χτίζουμε ολόκληρα χωριά για μετανάστες, νόμιμους ή λάθρο”

Το λεξικό του Μπαμπινιώτη επικαλέστηκε ο γνωστός σεισμολόγος για να δικαιολογήσει την ξενοφοβική του αναφορά σε “λάθρο” που τάχα στεγάζονται πλουσιοπάροχα από το κράτος, σε αντίθεση με τους άστεγους Έλληνες.

Θα περίμενε κανείς ότι μια εμπειρία σαν αυτή του σεισμού στη Θεσσαλία, που ξεσπίτωσε χιλιάδες ανθρώπους των οποίων τα σπίτια είναι πια μη κατοικήσιμα, θα υπενθύμιζε πόσο εύκολα μπορεί να βρεθείς κανείς στη θέση του κατατρεγμένου, ενεργοποιώντας ανθρωπιστικά αντανακλαστικά προς τους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους συνανθρώπους μας, που κάποιοι εδώ και χρόνια δε ζουν σε κανονικό σπίτι, αλλά σε σκηνές.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον καθηγητή σεισμολογίας και Διεθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, που αξιοποίησε την μεγάλη του αναγνωρισιμότητα και τη συγκυρία, προκειμένου να διασπείρει ρατσιστικό δηλητήριο, κάνοντας χυδαίους και άτοπους διαχωρισμούς μεταξύ ντόπιων που μένουν αβοήθητοι, και μεταναστών, “νόμιμων, παράνομων ή λάθρο (sic)”, για τους οποίους “χτίζουμε ολόκληρα χωριά”. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του με αφορμή το σεισμό στην Ελασσόνα, ο Άκης Τσελέντης ισχυρίστηκε πως:

“Εδώ χτίζουμε ολόκληρα χωριά για τους μετανάστες (νόμιμους και παράνομους η λάθρο/.. Το διευκρινίζω επειδή κάποιοι μου επιτέθηκαν για τον ορισμό αν δεν είναι έτσι να πουν στον Μπαμπινιώτη να αλλάξει το συντακτικό φυσικα κανείς δε λέει οτι όλοι δεν είναι άνθρωποι θα περίμενα όμως αυτοί οι γιαλαντζί ανθρωπιστές να δείξουν την ίδια Ευαισθησία και για τους Έλληνες άστεγους/ το σταματώ εδώ η ανάρτηση μου είναι για σεισμούς ) , επομένως  για τους συμπατριώτες μας δε βλέπω να υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για να τους βοηθήσουμε να στεγαστούν σε αυτό το δύσκολο στάδιο της ζωής τους”.

Η λαθροχειρία (pun intended) του Τσελέντη είναι προφανής, (και δε θα υπεισέλθουμε στο γεγονός πως ο καθηγητής αγνοεί τη διάκριση μεταξύ λεξιλογίου και συντακτικού), αφού η παρουσία μιας οποιασδήποτε λέξης σε λεξικό, ακόμα και σε αυτό του ιδεολογικά συντηρητικού γλωσσολόγου Μπαμπινιώτη, δε σημαίνει πως η χρήση της είναι κοινωνικά αποδεκτή, αφού σε ένα λεξικό καταγράφονται κάθε είδους αρνητικοί χαρακτηρισμοί και βρισιές. Εξάλλου πολύ αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει λεξικό στο οποίο ανευρίσκεται αυτούσιος ο όρος “λάθρο”, που όσο κι αν θα ήθελαν το αντίθετο ο Τσελέντης και οι ομοϊδεάτες του, παραμένει αποκλειστικά αργκό του ακροδεξιού καφενείου.

Όσο για τον πόνο του για τους “Έλληνες άστεγους”, σε αντίθεση με τους γενναιόδωρα στεγαζόμενους μετανάστες – αλήθεια, θεωρεί “χωριό” ο κύριος Τσελέντης καταυλισμούς – κολαστήρια όπως το Καρά Τεπέ, που βουλιάζουν στη λάσπη στην πρώτη ψιχάλα;- είναι απλά μια “ντροπαλή” διατύπωση της πασίγνωστης προτροπής των απανταχού ρατσιστών συμπολιτών μας “αν θέλετε τους πρόσφυγες να τους πάρετε στα σπίτια σας”.

Επιπλέον, εκτός από το λεξικό του Μπαμπινιώτη, καλό θα ήταν ο σεισμολόγος να ρίξει και μια ματιά στην οδηγία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που ζητά να εξαλειφθεί ο συγκεκριμένος όρος από το δημόσιο λόγο, ως ενισχυτικός ξενοφοβικών και ρατσιστικών φαινομένων. Εκτός αν εντάσσεται κι αυτός στους κατά Τσελέντη “γιαλαντζί ανθρωπιστές”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: