Πιο πολύ από ΜΕΘ και “ψυχιατρικές κλίνες” χρειαζόμαστε ξύδι για φιλελέδες

Οι συμβολικές συγκεντρώσεις σωματείων για την πρωτομαγιά δε θα μπορούσαν παρά να πατήσουν τον ιδεολογικό κάλο του καθεστωτικού αστειάτορα Μάνου Βουλαρίνου , ο οποίος πριν ακόμα τις δει να πραγματοποιούνται φρόντισε να κατατάξει τους συμμετέχοντες σε μια απροσδιόριστη ζώνη δικής του έμπνευσης, μεταξύ εξωγήινων και ψυχασθενών.

Οι προβλέψεις για τον κορονοϊό είναι δυσοίωνες και περιλαμβάνουν την πιθανότητα να φεύγει και να έρχεται για καμιά διετία κατά κύματα. Κάπως σαν τα κύματα πόνου που πιάνει τους φιλελέδες με οποιαδήποτε δράση του εργατικού κινήματος, ειδικότερα δε σε επετείους όπως η πρωτομαγιά, που, αφού φέτος αναγκαστικά δεν μπορούσαν να την αλλοιώσουν με εκδρομές, θα προτιμούσαν να περάσει ντούκου μέσα σε πνεύμα πάνδημης και “πανδημικής” ομοψυχίας. Όχι μόνο δηλαδή οι φιλελέδες στην πραγματικότητα, αλλά εν προκειμένω θα ασχοληθούμε με έναν εκπρόσωπο αυτή της συμπαθούς – not – κατηγορίας συμπολιτών μας και ειδικότερα το Μάνο Βουλαρίνο, ο οποίος εκτός από τα υπόλοιπα μειονεκτήματα της συνομοταξίας του, διακρίνεται και από την αυταπάτη πως διαθέτει χιούμορ.

Οι συμβολικές συγκεντρώσεις σωματείων για την πρωτομαγιά δε θα μπορούσαν παρά να πατήσουν τον ιδεολογικό κάλο του καθεστωτικού αστειάτορα, ο οποίος πριν ακόμα τις δει να πραγματοποιούνται, φρόντισε να κατατάξει τους συμμετέχοντες σε μια απροσδιόριστη ζώνη δικής του έμπνευσης, μεταξύ εξωγήινων και ψυχασθενών.

Στο πόνημά του “Πρωτομαγιά: Πιο πολύ από ΜΕΘ χρειαζόμαστε ψυχιατρικές κλίνες”, ο Βουλαρίνος, αφού υπενθυμίζει όσους “δεν είστε εξωγήινοι” τη σοβαρότητα της παγκόσμιας κατάστασης, προχωρά στον εξής καταπληκτικό συλλογισμό, αφενός πως “ακόμα κι αν είστε εξωγηίνοι θα καταλάβετε ότι η κατάσταση που σας περιέγραψα, η πραγματικότητα δηλαδή, είναι παρα πολύ σοβαρή” κι αφετέρου “από την άλλη, είμαι σίγουρος πως αν είστε στελέχη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ ή κάποιων ακροαριστερών γκρουπούσκουλων δεν θα χαμπαριάσετε τίποτα.” Συλλογισμός από τον οποίο προκύπτει αβίαστα ότι όσοι εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία έχουν μικρότερη κατανόηση της πραγματικότητας από τους φανταστικούς εξωγήινους φίλους του Μάνου Βουλαρίνου. Αν αναρωτιέστε πόθεν προκύπτει η εξοικείωσή του με άγνωστες μορφές ζωής στο διάστημα, αρκεί να θυμηθείτε ότι το πολιτικό ίνδαλμα του αρθρογράφου και των ομοϊδεατών του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέφερε παλιότερα ακόμα και στη βουλή διαλόγους τρίτων με εξωγήινο στον Υμηττό.

Πού όμως αποδίδει αυτή την αδυναμία επικοινωνίας με την πραγματικότητα ο Βουλαρίνος;

“Όχι επειδή θα έχετε άγνωστες λέξεις ή έννοιες σ’ αυτά που λέω (αν και για πολλούς από σας η «οικονομία» και ο τρόπος που λειτουργεί είναι τόσο μυστηριώδης ώστε να νομίζετε ότι μπορεί να φωτιστεί με φώτα του 19ου και του 20ου αιώνα), αλλά επειδή η ψυχολογική σας συγκρότηση δεν σας επιτρέπει να συνειδητοποιήσετε τη σοβαρότητα του συνδυασμού φονικός ίος+πανδημία+οικονομική δραστηριότητα.”

Ο Βουλαρίνος εκτός του ότι παίζει στα δάχτυλα “τα φώτα του 19ου και 2οου αιώνα” και τα έχει απορρίψει όπως η Παπαγγελή το Μαρξ στα 15 της, είναι και ψυχολόγος, γι’ αυτό θα σέβεστε κουκουέδες και λοιπά φθοροποιά στοιχεία.

Ο αγανακτισμένος επιστήμων στη συνέχεια παύει να αντλεί έμπνευση από τα X-files για την ανάλυσή του, αλλά κάπως προβλέψιμα καταφεύγει στη δοκιμασμένη συνταγή μαρξισμός – θρησκεία – πιστοί – ανορθολογισμός.

“Αυτό που θέλησαν (αλλά δεν τόλμησαν τελικά να κάνουν) οι ιερείς της Εκκλησίας θα το κάνουν οι ιερείς του μαρξισμού: θα βάλουν τις θρησκευτικές – λατρευτικές τους ανάγκες πάνω από τις κοινωνικές και σαν τους τρελούς του χωριού θα προσποιηθούν ότι δεν τρέχει τίποτα τόσο σημαντικό εξ’ αιτίας του οποίου οι τελετές τους θα πρέπει να αναβληθούν.”

Το πρωτότυπο, όσο και ατράνταχτο επιχείρημα δένεται για μια ακόμα φορά με ψυχιατρικοποίηση της πολιτικής κριτικής ως εξής:

“Με τον τρόπο αυτό όχι απλώς επιβεβαιώνουν πως κι αυτοί υπηρετούν μια μορφή θρησκείας (και μάλιστα με φανατισμό παλαιοημερολογίτη) αλλά και πως το Υπουργείο της Υγειας μετά τον αριθμό των ΜΕΘ θα πρέπει να ρίξει και μια ματιά στον αριθμό των ψυχιατρικών κλινών.”

Η συνέχεια απλά παραλάσσει το το ίδιο μοτίβο, για πιστούς που κάθισαν στα αυγά τους το Πάσχα και συντρόφους που “ετοιμάζουν τελετές”, σαν προσκυνητή “της Παναγιάς της Τήνου”, καταλήγοντας προς εμπέδωση και συμμόρφωση πως  “όπως όλοι οι άνθρωποι που αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα ή την αντιλαμβάνονται αλλά αδιαφορούν γι’ αυτήν, είναι σίγουρο πως χρειάζονται (ή σύντομα θα χρειαστούν) τη βοήθεια ειδικού. Και η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να τους την παράσχει. Και μπράβο τους και περαστικά τους.”

Δεν υπάρχει τίποτε διασκεδαστικότερο από το να ακούς θεωρίες για “ψυχιατρικές κλίνες” πολιτικών αντιπάλων προερχόμενες από έναν ιδεολογικό χώρο που επί δεκαετίες κλίνει σε όλες τις πτώσεις τα “ψυχιατρεία αντιφρονούντων του Μπρέζνιεφ”. Ή μάλλον υπάρχει. Κι αυτό είναι η αναφυλαξία των Βουλαρίνων απέναντι σε όσους “χρειάζονται ειδικό”. Oπότε δε μας μένει παρά να αντιστρέψουμε τα περαστικά προς τους ίδιους. Ειδικά μετά τις σημερινές εικόνες στο Σύνταγμα, που έκαναν κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου, είναι βέβαιο ότι θα τα χρειαστούν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
1 Σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: