“Παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος” ο 13χρονος στη Λάρισα – Μνημειώδης κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ από τον υφυπουργό Προ.πο στη βουλή

Την τοποθέτηση του υφυπουργού δεν μπόρεσε φυσικά να αφήσει ασχολίαστη ο βουλευτής του ΚΚΕ, που σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «υπήρξε εμπλοκή –ας μου επιτραπεί ο όρος- με την έννοια της λαβής και της πτώσης. Και δεν είναι «σκοντάψαμε», κύριε Υπουργέ, γιατί αυτά τα σκοντάμματα τα ξέρουμε δεκαετίες τώρα».

Ημέρες ζαρντινιέρας αναβιώνει η κυβέρνηση στη βουλή, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να αθωώσει την ΕΛ.ΑΣ από κάθε υπόνοια αστυνομικής βίας στην περίπτωση του 13χρονου που έσπασε στο χέρι του στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε πάρκο όπου βρισκόταν με φίλους του. Για τους (πολύ) νεότερους, υπενθυμίζουμε ότι η διαβόητη “υπόθεση ζαρντινιέρας” αφορούσε τον ανηλεή ξυλοδαρμό Κύπριου σπουδαστή από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοέμβρη 2006, με την ΓΑΔΘ να ανακοινώνει τότε επίσημα ότι ο νεαρός αυτοτραυματίστηκε επειδή τάχα είχε πέσει σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και μετά σε παρακείμενη ζαρντινιέρα.

Οι συνειρμοί με αυτή τη σκοτεινή υπόθεση, που διαδραματίστηκε στα χρόνια του “μετριοπαθούς” Καραμανλή του νεότερου, ήταν αναπόφευκτη στο άκουσμα του ισχυρισμού του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου στη βουλή, ότι ο 13χρονος στη Λάρισα “Παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος”. Η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, με τον Οικονόμου να ισχυρίζεται πως: «Επρόκειτο για έναν αστυνομικό έλεγχο στο πλαίσιο ειδικών δράσεων τοπικού χαρακτήρα με στόχο την πρόληψη διακίνησης ναρκωτικών, που ίσως γνωρίζετε αποτελεί ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της εν λόγω περιοχής, αλλά και τις αστυνομικές υπηρεσίες. Τέσσερις αστυνομικοί, λοιπόν, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αστυνομικό έλεγχο σε ομάδα νεαρών εντός του προαναφερθέντος πάρκου». O υφυπουργός μάλιστα ισχυρίστηκε πως οι ασφαλίτες δεν απέκρυψαν το ποιοι είναι, ενάντια σε όσα υποστηρίζουν οι μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας: «ουδέποτε αποκρύφτηκε η ταυτότητά τους, τουναντίον τη δήλωσαν ευθύς εξ αρχής. Καμία συμπλοκή δεν συνέβη, ούτε φυσικά κάποιος τραυματισμός ως επακόλουθο αυτής, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Αυτό που συνέβη είναι ότι τα νεαρά άτομα ενόψει του αστυνομικού ελέγχου άρχισαν να τρέχουν και ένας εξ αυτών, δυστυχώς, παραπάτησε και έπεσε στο έδαφος».

Προκαταλαμβάνοντας και το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας για το περιστατικό, ο Οικονόμου απέδωσε εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας πως «τα αντανακλαστικά της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξαν άμεσα και οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη διερεύνηση του συμβάντος ήταν οι αρμόζουσες για την περίσταση. Διατάχθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ήδη από τις 2 Απριλίου διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης με δυνατότητα μετατροπής της σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Την τοποθέτηση του υφυπουργού δεν μπόρεσε φυσικά να αφήσει ασχολίαστη ο βουλευτής του ΚΚΕ, που σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «υπήρξε εμπλοκή –ας μου επιτραπεί ο όρος- με την έννοια της λαβής και της πτώσης. Και δεν είναι «σκοντάψαμε», κύριε Υπουργέ, γιατί αυτά τα σκοντάμματα τα ξέρουμε δεκαετίες τώρα».

Πρόσθεσε πως «περίπου στις 8.30΄ το βράδυ, δεκατριάχρονα παιδιά-μαθητές -όπως καταγγέλλουν εξάλλου μαθητές, γονείς- που βρίσκονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου στη Λάρισα δέχτηκαν έφοδο από αστυνομικούς με πολιτικά, χωρίς διακριτικά, οι οποίοι μη γνωστοποιώντας την ταυτότητά τους άρχισαν να κάνουν έλεγχο στους μαθητές, τρομοκρατώντας τους. Μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να πετάξουν στο έδαφος ένα εξ αυτών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του. Υπέστη, δηλαδή, κάταγμα άνω άκρου. Μάλιστα, αντί να οδηγήσουν τον μαθητή στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, τον προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα, ενώ οι γονείς του ενημερώθηκαν δύο ώρες αργότερα».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: