Μείωση ποσοστού πληρότητας και δρομολόγηση περισσότερων ασφαλών πλοίων ενάντια στην πανδημία ζητούν η ΚΟ Αιγαίου και η ΤΕ Δωδεκανήσου

“Είναι προκλητική και επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία στο 80% και στο 85%, για χάρη της κερδοφορίας των εφοπλιστών, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα.”

Την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω μείωσης, αντί αύξησης του ποσοστού πληρότητας των πλοίων, με παράλληλη δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων ζητούν με ανακοίνωση η Κομματικής Οργάνωση Αιγαίου και η Τομεακή Επιτροπή Δωδεκανήσου. Στηλιτεύουν την κυβερνητική σπουδή υπέρ της κερδοφορίας των εφοπλιστών, σε βάρος των απαραίτητων μέτρων κατά της πανδημίας. Παράλληλα, ζητούν δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων, τη στελέχωση των δομών υγείας στα νησιά, και τη διεξαγωγή τακτικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας πάνω στα πλοία.

«Την ώρα που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού, είναι προκλητική και επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία στο 80% και στο 85%, για χάρη της κερδοφορίας των εφοπλιστών, όταν μάλιστα υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες. Προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εφοπλιστών διαμορφώνει συνεχώς χειρότερες συνθήκες και πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορονοϊού σε επιβάτες, πληρώματα και τους κατοίκους των νησιών.

Επίσης, είναι απαράδεκτο οι οργανικές συνθέσεις (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες) να παραμένουν μειωμένες, περίπου κατά 50%, σύμφωνα με το χειμερινό πρωτόκολλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας. Επίσης, η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τη διαμορφωμένη κατάσταση με τη συμφωνία των εφοπλιστών για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων και στην περίοδο της πανδημίας, με την κρατική επιδότηση των 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο!

Οι νησιώτες απαιτούν:

• Την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη μείωση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων στο κατώτατο όριο.

• Τη δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων με πλήρη κάλυψη των οργανικών θέσεων του πληρώματος, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση και να τηρηθούν οι κανόνες προάσπισης της δημόσιας υγείας.

• Ουσιαστικούς και καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση πρωτοκόλλων στα πλοία από δημόσιες υπηρεσίες και όχι τυπικούς ελέγχους.

• Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο 50%.

• Άμεση και πλήρη στελέχωση της δημοσίας υγείας στα νησιά με βάσει τις σημερινές ανάγκες».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: