Καραντίνα στο 8ωρο – Υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε καραντίνα

Όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν μπει σε καραντίνα 7 η 14 ημερών σύμφωνα με την απαίτηση του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούνται να δουλεύουν στη συνέχεια για έως και τρεις ώρες τη μέρα παραπάνω μέχρι να καλυφθούν οι ώρες απουσίας τους από τη δουλειά.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η πανδημία αξιοποιείται από την πρώτη στιγμή ως οδοστρωτήρας καταπάτησης των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει. Νέα επίπεδα ωστόσο γνωρίζει η κυβερνητική αποθράσυνση, που κάνει ένα ακόμα δώρο στους εργοδότες, στις πλάτες πάντα των εργαζομένων. Σύμφωνα με διάταξη σε νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας, που υποτίθεται ότι περιλαμβάνει “μέτρα προστασίας” των εργαζόμενων και γονέων, όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είχαν μπει σε καραντίνα 7 η 14 ημερών σύμφωνα με την απαίτηση του ΕΟΔΥ, θα υποχρεούνται να δουλεύουν στη συνέχεια για έως και τρεις ώρες τη μέρα παραπάνω μέχρι να καλυφθούν οι ώρες απουσίας τους από τη δουλειά. Οι υπερωρίες αυτές θα είναι παντελώς απλήρωτες, αν και η διάταξη “μεγαλόψυχα” προσθέτει πως μισθοδοσία και εισφορές θα καταβάλλονται κανονικά για το διάστημα της καραντίνας.

Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι τιμωρούνται αν κολλήσουν ή βρεθούν εκτεθειμένοι σε κρούσμα, αντί το κράτος να μεριμνήσει για την πλήρη κάλυψή τους σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ γίνεται ένα ακόμα βήμα για την νομιμοποίηση της πλήρους διάλυσης του 8ωρου. Το μόνο στο οποίο δεν αναφέρεται η πρωτοπόρα αυτή διάταξη του υπουργείου, είναι το αχρείαστο πηγαινέλα μετά τα 11ωρα στη δουλειά, όταν υπάρχουν πολύ πιο πρακτικές και δοκιμασμένες ιστορικά λύσεις:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: