“Η κορδέλα του Στάλιν” και το μακέλεμα της λογικής από το “Μακελειό”

Σοβιετικές αφίσες της δεκαετίας του ’80 επιστρατεύει η φυλλάδα του Χίου για να πουλήσει πατριδοκάπηλο αντικομμουνιστικό σανό στο εξαγριωμένο με το λογότυπο του “Ελλάδα 2021” εθνικόφρον κοινό.

Δεν έχει νόημα να φτιάξει κανείς λίστα με τις ανοησίες που ακούστηκαν και γράφτηκαν από εθνίκια και κάθε λογής ακροδεξιούς με αφορμή το λογότυπο του 2021. Μεγαλύτερη αιτία στεναχώριας η απουσία του σταυρού, ενώ αν περνούσε από το χέρι τους θα έλυναν εύκολα το θέμα αναρτώντας κατευθείαν το λάβαρο της Αγίας Λαύρας.

Παρά το σκληρό συναγωνισμό κολοκοτρωνέικης ανοησίας, έχουμε νικητή και αυτός δεν είναι η “Ελεύθερη Ώρα” που έχει και την πιο μακροχρόνια παράδοση σε πρωτοσέλιδα εθνικού συναγερμού, αλλά το “Μακελειό” του Χίου, που έχει βέβαια κι αυτό δώσει πλούσια δείγματα στο παρελθόν και συνεχίζει δυναμικά την καθοδική του πορεία σε νέους πάτους.

Αυτή τη φορά, η ναυαρχίδα του φαιού κιτρινισμού ανακαλύπτει “Ιεροσυλία – Ανηθικότητα – Ιστορική βεβήλωση” από την “ξετσίπωτη Γιάννα”, σχετικά με το διαβόητο λογότυπο. Τα “τσακάλια” του κατ’ ευφημισμόν δημοσιογραφικού επιτελείου του Μακελειού ανακάλυψαν, μάλλον χάρη σε άοκνο ψάξιμο στο ίντερνετ, από χρήστες που είχαν εντοπίσει τις ομοιότητες του σήματος με διάφορα άλλα ετερόκλητα πράγματα του παρελθόντος, ότι πρόκειται για “κορδέλα του Στάλιν”. Για του λόγου το αληθές, παρατίθενται και δυο παραδείγματα σοβιετικών αφισών με την επίμαχη κορδέλα. Δεν έχει καμία σημασία που τουλάχιστον στη μία περίπτωση διακρίνεται καθαρά ότι είναι αφίσα για τα 40 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη, δηλαδή του 1985, λίγο πριν την περεστρόικα και αρκετές δεκαετίες μετά το Στάλιν. Ούτε έχει σημασία ότι το γενικό περίγραμμα της κορδέλας είναι αρκετά κοινό και έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιστάσεις, ανάμεσά τους και σε διαφημιστικά σποτάκια που οι άνω των τριάντα θυμούνται από τη δεκαετία του ’90.

Σημασία έχει να σηκωθεί ο Κολοκοτρώνης “και να τους πάρει το κεφάλι”, για να ευχαριστηθεί και το φιλοθέαμον κοινό του Χίου. Το οποίο ωστόσο μέχρι τότε μπορεί να παρηγορηθεί μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του “Ελλάδα 2021”, για να θαυμάσει αγαπημένους του ηγέτες, κι ίσως τότε να φανεί και λίγο επιεικέστερο απέναντι στην “ιερόσυλη” κορδέλα. Άλλη μια φορά πάντως, η ακροδεξιά και τα μίντιά της λειτουργούν ως το καλύτερο πλυντήριο της κυρίαρχης αστικής προσέγγισης στην ιστορία, δίνοντας της με τις υστερικές κραυγές τους διαπιστευτήρια “ορθολογισμού” και “μετριοπάθειας”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: