Εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία! – Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και επαναστατικής έξαρσης, έγινε απόψε στο χωριό Θεοτόκος των Ιωαννίνων, η εκδήλωση των Οργανώσεων  Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τα 75 χρόνια από το τέλος της τρίχρονης ένοπλης αναμέτρησης 1946-1949, την επική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και επαναστατικής έξαρσης, έγινε απόψε στο χωριό Θεοτόκος των Ιωαννίνων, η εκδήλωση των Οργανώσεων  Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή τα 75 χρόνια από το τέλος της τρίχρονης ένοπλης αναμέτρησης 1946-1949, την επική πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ, το οποίο συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια λειτουργίας. Δεκάδες επιζώντες μαχητές του ΔΣΕ, τα παιδιά και εγγόνια τους, αλλά και κάτοικοι από όλα τα χωριά της περιοχής έδωσαν βροντερό παρών στην εκδήλωση.

Ξεχωριστή στιγμή η ανάγνωση του τελευταίου γράμματος του μαχητή του ΔΣΕ Στέφανου Νούτσου από τη Λυκόραχη που παρέλαβε ο αδερφός του Αντρέας την ίδια μέρα που παρέλαβε και το μήνυμα της μονάδας του ότι ο Στέφανος έπεσε στο πεδίο της μάχης. Τα ντοκουμέντα κατατέθηκαν στο Αρχείο του ΚΚΕ και εμπλουτίζουν παράλληλα τα υλικά του Μουσείου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο σ. Τάκης Σδούκος.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της οργάνωσης περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάσης Χαστάς ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, σημείωσε ως προς τα συμπεράσματα από την μελέτη της:

«Η πείρα και τα συμπεράσματα από τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και ολόκληρης της δεκαετίας του 1940 συνέβαλαν στη σύγχρονη στρατηγική επεξεργασία του ΚΚΕ, στο Πρόγραμμά μας, στον καθορισμό των καθηκόντων του Κόμματος σε επαναστατικές αλλά και σε μη επαναστατικές συνθήκες.

Επιβεβαιώνεται από την ιστορική πείρα πως δεν αρκεί να εμφανιστούν οι συνθήκες ραγδαίας αλλαγής του ταξικού συσχετισμού δυνάμεων, της επαναστατικής κατάστασης, όπως εμφανίστηκαν στη χώρα μας τις μέρες της απελευθέρωσης τον Οκτώβρη του 1944, για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, αλλά προϋποθέτει την ολόπλευρη προετοιμασία του Κομμουνιστικού Κόμματος από τα πριν, πρώτα απ όλα τη διαμόρφωση αντίστοιχης στρατηγικής και Προγράμματος για την σοσιαλιστική επανάσταση, τη συγκέντρωση δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Προϋποθέτει σε επαναστατικές συνθήκες τον αυστηρό υπολογισμό του ταξικού συσχετισμού και την προετοιμασία της ένοπλης εξέγερσης, ώστε την κατάλληλη στιγμή να δοθεί το αποφασιστικό χτύπημα για την κατάληψη της εξουσίας».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι, ενώ αύριο Κυριακή θα γίνει πεζοπορία στην περιοχή της Πέτρας Μούκας όπου ήταν η έδρα του Αρχηγείου του ΔΣΕ και της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με τις διήμερες εκδηλώσεις, σήμερα και αύριο, το ΚΚΕ τιμά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τη συμβολή και τη θυσία των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα στον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ.

Αύριο Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει ιστορικός περίπατος.

 

 

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: