Ελεύθερος ο Χρυσαυγίτης εμπρηστής Νίκος Παπαβασιλείου – Δεκτή η αναστολή εκτέλεσης ποινής

Ανάμεσα σε άλλα κατορθώματά του, ήταν η επίθεσή του στην τανζανική κοινότητα το 2012 και ο εμπρησμός του μπαρ Cointreau, ιδιοκτησίας μετανάστη από το Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής.

Ούτε μισό χρόνο δεν έμεινε στη φυλακή το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Παπαβασιλείου, καθώς η έδρα του πενταμελούς εφετείου αναστολών, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του νεοναζί, επιβάλλοντας απλά ως περιοριστικούς όρους την εμφάνιση μια φορά το μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Όροι που φυσικά υπήρχαν και για το Χρήστο Παππά, ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη ενάντια στην πρόταση του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της ποινής, την ώρα μάλιστα που η ιστορική απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν έχει καν καθαρογραφεί.

Ο Παπαβασιλείου, που κρίθηκε χρήσιμο να βρεθεί και πάλι ελεύθερος στην κοινωνία, είχε καταδικαστεί για την ένταξή του στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, καθώς συμμετείχε σε πογκρόμ μεταναστών στην Κυψέλη και τον Άγιο Παντελεήμονα, με εμπρηστικές επιθέσεις, σωματικές βλάβης και διακεκριμένες φθορές. Ανάμεσα σε άλλα κατορθώματά του, ήταν η επίθεσή του στην τανζανική κοινότητα το 2012 και ο εμπρησμός του μπαρ Cointreau, ιδιοκτησίας μετανάστη από το Καμερούν, στην πλατεία Αμερικής, εμπρησμός για τον οποίο καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλάκισης.

Στη διάρκεια της απολογίας του για τον εμπρησμό, δήλωσε πως στήριζε τη Χρυσή Αυγή γιατί του “άρεσε που συναναστρεφόταν με Έλληνες”, ενώ για τον εμπρησμό του μπαρ, κατηγόρησε το θύμα, λέγοντας πως “Τη νύχτα, σπάσαμε τη τζαμαρία και πετάξαμε ένα στουπί με βενζίνη. Ηταν πολύ προκλητικός, συνέβαιναν συνέχεια έκτροπα έξω από το μαγαζί του”. Χαρακτηριστική είναι και η παρακάτω στιχομυθία του Παπαβασιλείου με την πρόεδρο του δικαστηρίου:

Πρόεδρος: Το “πας μη Έλλην βάρβαρος” σας εκφράζει;

Παπαβασιλείου: Ναι βέβαια.

Πρόεδρος: Ο μαίανδρος τί νόημα εχει;

Παπαβασιλείου: Είναι σύμβολο της Χρυσής Αυγής

Πρόεδρος: Τον είχατε σπίτι σας;

Παπαβασιλείου: Ναι στη ντουλάπα μου.

Επιπλέον, ο Παπαβασιλείου χαρακτήριζε τις διώξεις αλλοδαπών και τις περιπολίες της ΧΑ στις γειτονιές, ως “βόλτες για να δείξουμε ότι είμαστε Έλληνες” και ότι “προσπαθούσαν να φτιάξουν την παρέα της γειτονιές”, αρνούμενος πως η ΧΑ είχε ρατσιστικές απόψεις, αλλά απλά ήθελε να επιβάλλει ποσόστωση (sic) στην παρουσία αλλοδαπών.

Ο Παπαβασιλείου είναι ο πρώτος από τους καταδικασθένετες που αποφυλακίζεται και μένει να δούμε αν και πότε θα ακολουθήσουν και οι επόμενοι. Σε κάθε περίπτωση, η βαθιά διαπλοκή ναζί και τμημάτων του κρατικού μηχανισμού απλώς δεν κρύβεται, σαν τον έρωτα -με το σύστημα.
Με πληροφορίες από The Press Project
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: